Toome Nami-Nami lugejateni 22 soovitust, mida sahvrisse varutud konservitud kikerhernestest teha.
Kõige tuntum roog kikerhernestest on kahtlemata hummus ehk kikerhernemääre. Nami-Namis on olemas nii klassikaline tahiinipastaga hummus bi tahini, fuksiaroosa peedihummus kui ka kergelt jõuluhõnguline röstporgandihummus.
Ent see pole sugugi kõik. Siin-seal olla juba kevadekuulutajat karulauku nähtud ja karulauk passib imeliselt karulauguhummuse sisse. Tahiinipõlgurid võivad teha hummust ka selleta ja panustada sidrunile ja vürtsköömnetele nagu selles Jamie kikerhernepastas. Kevadiselt rõõmus on spinatihummus.
Röstitud kikerherned on väga mõnus snäkk. Sobivad niisama näksimiseks kui ka näiteks avokaadovõileiva peale:
Kikerhernestest saab teha maitsvaid võileibu. Proovi näiteks tuunikala-kikerhernevräppe, põnevaid falafeliburgereid või siis klassikalisi falafele pitasaiaga (siin on küll vaja kuivatatud kikerherneid):
Kikerherned sobivad hästi suppidesse, lisades neile tummisust. Nami-Nami kikerhernesuppide seast soovime esile tõsta neid kolme: Maroko kikerherne-tomatisupp, kergelt suitsune kikerhernesupp ja Andaluusia kana-kikerhernesupp:
Kuigi Eesti köögis on kikerherned vähelevinud, siis mujal maailmas on kikerherneroogi küllaga. Proovi näiteks suitsutatud paprikaga maitsestatud garbanzos y chorizo pannirooga Hispaaniast, vürtsikat chana masala kikerhernekarrit Indiast või klassikalist Rooma rooga pasta e ceci:
Kikerhernestega salateid on meil mitmeid (vt siit), toome neist välja näiteks marokohõngulise pommu-kikerhernesalati, taimse avokaado-kikerhernesalati ja karri-kikerhernesalati:
Muide, kikerhernestest saab ka magustoitu teha! "Magus hummus" on viimastel aastatel laineid löönud ja meil on Nami-Namis lausa kaks retsepti. Esimeses kausis on küpsisetainahummus ja tagumises šokolaadihummus:
Maroko kikerherne-tomatisupp on lemmik!
Sõbranna tehtud kikerhernehummus ja minu enda tehtud kikerhernetort. Seda viimast ma timmin nii- ja naapidi. Üks versioon on "Eesti 100 torti" raamatus.
Vahvad retseptid! Ja kui kikhernepurgi vedelik vahustata, saab vegebeseed :) <a target="_blank" href="https://www.k-ruoka.fi/reseptit/vegaaniset-pavlovat">https://www.k-ruoka.fi/reseptit/vegaaniset-pavlovat</a>
Helena, jaaa, meil on siin endal ka mitmed aquafaba-retseptid: https://nami-nami.ee/otsi/aquafaba
Hetkel on minu lemmikud kikerhernekeeks või -biskviidiga tordid. Kikerhernega täiendatud kohupiimavormi olen nüüd suisa 3 korda teinud.