Kas konservube peaks enne kasutamist loputama?

Kas konservube kasutada koos vedelikuga, nõrutatult või peaks neid enne kasutamist loputama? Tasub purgilt koostist lugeda, aga üldjuhul ei ole selles limases vedelikus eriti midagi, mida ise keedetud või hautatud ubades ei oleks.

Seega oleneb konservubade ettevalmistus pigem ikka hoopis sellest, milleks neid kasutatakse ja loputamine pole vältimatult vajalik.

Hautisesse või supisse võib kallata kogu purgi sisu, et mitte maitses kaotada ja ühtlasi toimib tärkliserikas vedelik paksendajana andes toidule nö tummisust. Praadimiseks peaks ube hautamise vältimiseks  korralikult nõrutama ja salatisse segamiseks oleks ilmselt esteetilistel kaalutlustel mõistlik enne nõrutamist ka loputada. Väga soolaste ubade puhul aitab pesemine ja nõrutamine vähendada toidu soolasisaldust, loomulikult eeldusel, et toidule valmistamise käigus rohkem soola ei lisata.

Konservivedelik tekitab gaase?

On neidki, kes väidavad, et see ubasid ümbritsev vedelik tekitab söömisel gaase. Vahel tasub probleemile läheneda loogiliselt. Esiteks on tegu ubadega – kui neid (liiga) harva süüa, siis need tekitavadki gaase, nii koos kui ilma konservivedelikuta, mis harilikult pole muud kui soolvesi, milles ube kuumutatud on. Teiseks ei ole gaasid ega nende väljutamine midagi ebaloomulikku ja seda juhtub kuni paarkümmend korda ööpäevas iga inimesega ka ebaregulaarselt ube söömata. Mõne kaunvilja konservivedelikku kasutatakse lausa iseseisvalt. Näiteks saab kikerhernekonservi vedelikust valmistada nö vegan-beseed (nn aquafaba retsept on Nami-Namis kenasti olemas).

Merilini retseptisoovitus:

Aga et oaisu saaks selle jutu peale rahuldatud, saagu siia üks lihtne retseptialge... Võta purk konservube, musti, punaseid, valgeid, vahet pole, maitse järgi. Nõruta oad korralikult sõelal. Haki üks suurem sibul ja haara lähedusse oliiviõli. Aja õli pannil kuumaks, prae sibulad pehmeks neid kõrvetamata ja tõsta kõrvale. Prae oad ühe kihina suhteliselt rohkes õlis kõrgel kuumusel ja ilma segamata väljast krõbedaks, maitsesta soola ja pipraga või tšilli ning jahvatatud vürtsköömnetega, lisa sibulad, sega läbi ja serveeri endale näiteks röstleival mõne käe- ja meelepärase ürdiga (nt roheline sibul, petersell, koriander vms).  Keele viib alla, kole näeb välja, maitseb hirmus hästi ja jube lihtne on valmistada, eriti maitsev mustade konservubadega (pildil; retseptina).

Loe veel:

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 11.10.2016 07:47 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Silja
postitatud 11.10.2016 13:38

Meie üks viimase aja lemmikuid oatoite on oad (või kikerherned) tikka masala kastmega (Marks and Spenceris on väga hea kaste). Valmib umbes viie minutiga :)
Vahel teeme riisi ka kõrvale. Ubadest on kõige mõnusamad Bonduelle'i Vapeur sarja omad, sellised veidi tugevamad, ei lagune kuumutades ära.