RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Kriistin
Kokaõpilane
2010-01-20 19:18:26
Kõpsetan leiba ahjus alguses 250kraadi juures 15 minutid siis keeran temperatuuri 200 peale ja kõpsetan kuskil 50 minutit. Aga leib jääb nätske. Kas peaksin järgimine kord kauem küpsetama?
Redfox
Abikokk
2010-01-20 20:32:03
Karjala pirukaid tegin leivataignaga. tavaline haputaigen, 2-päevane, 1 päev külmakapis seisis ja andis üpriski õhukeseks rullida murenemata. kasutasin peenemat rukkijahu pooleks odrajahuga, lisasin veidi oliivõli taignasse. sisse panin kartuliputru muna ja võiga segatult ja veidikese rosmariiniga. väga head pirukad tulid. endale tegin porgandiga ka ühe.
Elis
Abikokk
2010-01-21 18:38:18
kriistin:
Kõpsetan leiba ahjus alguses 250kraadi juures 15 minutid siis keeran temperatuuri 200 peale ja kõpsetan kuskil 50 minutit. Aga leib jääb nätske. Kas peaksin järgimine kord kauem küpsetama?
Mul oli ka alguse poole taoline probleem- asi võib olla tõesti selles, et leib tahaks veidi veel küpseda. Nätske võib ka siis jääda kui tainas tiba vedel on või kui liiga vara leib lahti lõigata. Kui su ahjul on pöördõhk, siis proovi sellega küpsetada- mul küpseb niiviisi väga mõnusatl seest läbi, siis aga tasuks temperatuuri ka tiba alandada.
Kista
Kokaõpilane
2010-01-21 22:31:26
Olen sügisest saadik katsetanud erinevaid leivateo variante - pruuni suhkru ja linaseemnejahuga, maltoosaga, Dansukeri leivasiirupiga ja rukkilinnasejahuga. Ja minu arvates kõige parem on siiski pruuni suhkruga, eriti kui lisada kuivatatud jõhvikaid. Maltoosa, siirup ja rukkilinnas tegid minu leiva kuidagi imelikuks, tekstuur oli kuidagi teine kohe. Aga täna tegin teist korda mustade oliividega leiba (oliivid tükeldasin enne lisamist). Sai selline soolasem, mõnusalt niiske.
Berit
Abikokk
2010-01-21 23:04:30
Tekkis selline küsimus, et kas leiva nätskus võib olla mõjutatud sellest kui palju nisujahu lisada? Tavaliselt lisan nisujahu rohkem kui 1dl jagu aga seekord tegin pooleks rukkijahuga ja leib jäi nätskeks. :(. Ehkki küpsetasin kaua ja põhi ja koorik ilusti ära küpsenud..
Amalthea
Kokaõpilane
2010-02-05 14:08:45
Kairit:
Mari-Liis:
Kairit:
Ma korra aastaid tagasi tegin ise juuretist ja mitte essugi sellest välja ei tulnud ;-) Parem ikka võtan kelleltki, kel asi kenasti välja töötatud.
Kairit, juuretisetegu rukkileivast ja keefirist/hapupiimast/jogurtist ei saa sul ebaõnnestuda, see ju nii imelihtne: võtad paar viilu rukkileiba, katad keefiri või hapupiima või jogurtiga, 3-ks päeva sooja kohta. Siis segad tekkinud pudru läbu ja leiba küpsetama! 'Ma ka esialgu kõhklesin, kas õnnestub. Olen jube hajameelne juuretise võtmisel ja mitu korda olen selle leivateol unustanud. Alati on niimoodi tehtud juuretis aga õnnestunud, ei vajanud mitut küpsetamist, et juuretis korralikult "käima saada" ega midagi. Proovi! :)
Kas tõesti saabki ise tehtud juuretisega juba esimesel korral korraliku leiva?
Mina olen küll saanud isetehtud juuretiseg akohe esimesel korral hää leiva :)
Amalthea
Kokaõpilane
2010-02-05 14:10:49
kriistin:
Minul on hästi lihtne retsept...küpsetan leiba 225 kraadi juures 30 min. ja siis keeran 200 kraadile ja veel 15 min. ja leib saab super.
Cristella
Kokaõpilane
2010-02-07 17:45:07
Tere leivaküpsetajad :) See on siin foorumis minu esimene postitus ja ka esimene leivategu parasjagu ahjus. Kuna mul ahi üsna kuumapoolne, siis üritan siin mingit keskpärast temperatuuri välja mõelda, eks näis, mis kokkuvõttes välja tuleb. Samas kerkis üles ka küsimus, et kes kasutab elektriahju, siis millises ahjuosas te leivavorme hoiate? Kas pigem üleval, pigem all või keskel? Ning millist rezhiimi kasutate? On ju ahjudel pealtküpsetus, altküpsetus, mõlemaltpooltküpsetus, lisaks veel pöördõhk ja muid vidinaid. Et küsimus just pigem pidevatele kogemustega leivaküpsetajatele, et mismoodi oleks kõige mõistlikum ja ühtlasem? Siin seda varasemat teemaarendust lugedes jäi õhku üles probleem, et kuidas saaks rukkileiva kenasti musta värvi/tumedamaks ning selgus, et linnasejahu eriliselt palju värvi juurde ei anna. Küll tekkis mul aga selle juures küsimus, et kas keegi pole proovinud näiteks kasutada sojakastet soola asemel? Äkki see annaks mingit asisemat värvivarjundit? Vabandust muidugi, kui see kellegi jaoks hea Eesti rukkileiva ära lötsib, aga lihtsalt mõte kargas peast läbi, et äkki niimoodi saaks?
Redfox
Abikokk
2010-02-07 20:17:25
Cristella:
Siin seda varasemat teemaarendust lugedes jäi õhku üles probleem, et kuidas saaks rukkileiva kenasti musta värvi/tumedamaks ning selgus, et linnasejahu eriliselt palju värvi juurde ei anna. Küll tekkis mul aga selle juures küsimus, et kas keegi pole proovinud näiteks kasutada sojakastet soola asemel? Äkki see annaks mingit asisemat värvivarjundit? Vabandust muidugi, kui see kellegi jaoks hea Eesti rukkileiva ära lötsib, aga lihtsalt mõte kargas peast läbi, et äkki niimoodi saaks?
http://laanesluusijakoda.blogspot.com/2009/08/kommentaarideta-no-comments.html see oli kogemata aga tegin siukse avastuse et kuivatatud porgandiga leib tuli ülitume.
Stritsel
Kokaõpilane
2010-02-07 20:54:46
Tere, See mu esimene postitus nami-namis, kuigi fänn-lugeja olen juba kaua olnud :)
Cristella:
Siin seda varasemat teemaarendust lugedes jäi õhku üles probleem, et kuidas saaks rukkileiva kenasti musta värvi/tumedamaks ning selgus, et linnasejahu eriliselt palju värvi juurde ei anna. Küll tekkis mul aga selle juures küsimus, et kas keegi pole proovinud näiteks kasutada sojakastet soola asemel? Äkki see annaks mingit asisemat värvivarjundit? Vabandust muidugi, kui see kellegi jaoks hea Eesti rukkileiva ära lötsib, aga lihtsalt mõte kargas peast läbi, et äkki niimoodi saaks?
Siin Ameerikas olen tähele pannud, et nn. musta leiva (pumpernickel) retseptid sisaldavad kakaopulbrit, mis peaks aitama leiba tumedamaks muuta. Võid proovida lisada kakaopulbrit leivataignale, ehk aitab. Tegin üle mitme kuu uuesti ise leiba. Juuretise tegin keefirist ja rukkijahust (kuna ei ole õnnestunud siin kandis veel seda õiget rukkileiba leida), uue juuretise esimene leib ja välja tuli väga hea. Ainuke, mis ma leivataignale lisasin, oli nisugluteen, vaid paar lusikatäit, võib-olla see aitas ka leival ilusti kerkida.
<< 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 >>