Triin Abikokk 2010-02-07 23:15:24 |
Linnasejahu annab ju küll värvi ja kohe palju. Ikka täiesti must leib tuleb. Värvi ei anna palju need siirupid jms. Esiplaanil on näha linnasega tehtud leiba. Linnasejahu lisatud umbes 3 spl. | |
Cristella Kokaõpilane 2010-02-08 00:11:53 |
Nonii, saidki esimesed leivad valmis :) Küpsetada oleks võinud vist natuke kauem (mul ei tulnud tundi aegagi kokku), aga kuna ei riskinud oma kapriisse ahju pärast liiga pikalt hoida, siis tegin "tunde järgi". Leib igaljuhul oli pealt tume, külgedelt ja alt kenasti vormi küljest lahti ning pruun ja ka seest enamvähem. Võimalik, et see sisemine väike nätskus oli lisaks ka sellest, et tainas oli suhteliselt vedel/pehme, nii et mingeid auke sinna sisse vajutada ei saanud ega ka kätega polnud midagi vormis laiali ajada, sai kenasti lusikaga siledaks patsutada (kuigi panin isegi 2dl jahu rohkem kui retseptis oli). Järgmine kord proovin teha natuke tihedama taigna ja sutsu kauem küpsetada, eks siis paistab, kumb variant paremini töötab. Maitse on igaljuhul väga hea, sest selle timmisin juba taigent maitstes ära (mulle meeldib magushapu leib ning seepärast panin ka suhkrut rohkem kui retseptis oli, samuti sai maltoosat 1dl pandud). Kolmveerand leiba pisteti igaljuhul kahe tunniga pintslisse :) Paari päeva pärast tuleb vist uus sats teha, tahaks kangesti seda suitsusingiga leiba proovida, aga enne pean "põhileiva" oma ahju järgi ära testima-sättima, et tuleks perfektne. | |
Sissela Kokaõpilane 2010-02-10 13:59:31 |
Nii, mul oleks nüüd abi vaja... Panin hommikul ca 10 paiku juuretise-jahu-vee radika alla, mõeldes, et see peab 24 h seisma. Nüüd tagantjärele lugedes tundub, et võib vist vähem ka olla? Aga ma ei hakka ju ometi õhtul kell 11 tainast vormidesse panema ja öösel neid küpsetama. Või ei jää nüüd muud üle? :D Tainaalge praegu ligi kahekordselt paisunud ja kihiseb hoolega. Juuretist oli üsna palju ka... Mis see minimaalne aeg on selle segu hoidmiseks? Tänase päeva jooksul vist ei võta seda veel ära? Või ei saa homseni oodata? Oo, miks ma küll varem ei lugenud asju... | |
Triin Abikokk 2010-02-10 14:20:22 |
Sissela:
see sõltub sellest, millist leiba sa armastad. Kui tahad hapumat, siis võiks ikka üle öö hoida, aga kui maitseb selline jassi seemneleiva moodi leib, siis pole küll mingi probleem üheksa paiku vormi panna ja siis tunni pärast küpsetama hakata, siis on 11ks leib laual :). Mina ise armastan hapumat ja hoian pigem rohkem kui 24 tundi, kui et vähem. Nii, mul oleks nüüd abi vaja... Panin hommikul ca 10 paiku juuretise-jahu-vee radika alla, mõeldes, et see peab 24 h seisma. Nüüd tagantjärele lugedes tundub, et võib vist vähem ka olla? Aga ma ei hakka ju ometi õhtul kell 11 tainast vormidesse panema ja öösel neid küpsetama. Või ei jää nüüd muud üle? :D Tainaalge praegu ligi kahekordselt paisunud ja kihiseb hoolega. Juuretist oli üsna palju ka... Mis see minimaalne aeg on selle segu hoidmiseks? Tänase päeva jooksul vist ei võta seda veel ära? Või ei saa homseni oodata? Oo, miks ma küll varem ei lugenud asju... |
|
Sissela Kokaõpilane 2010-02-10 14:36:32 |
Hmm. Olgu. Aga miskit "hukka" ei lähe, kui lasen 24 h olla? | |
Triin Abikokk 2010-02-10 15:58:03 |
ei-ei. See käärimisprotsess hoiab muu "hukka" eemal :). | |
Ingi Kokaõpilane 2010-02-10 17:32:59 |
Mari-Liis:
Ma olen ka seda varianti proovinud, et nisujahuga, kuid leivajuuretise pealt. Olen kasutanud seda Mitmevilja jahusegu ja juurde pannud rosinaid, aprikoose, pähkleid, tehnoloogia sama, mis rukkileiva puhul. Paar korda olen teinud ja mu meelest päris hea saab. Aga siit küsimus, kuidas tehakse nn. valget leiba, mida kunagi ammustel aegadel Venemaa avarustes tehti. See ei olnud mu meelest tehtud pärmiga vaid ikka hapendatud taignast. Ja kindlasti pole see ciabatta. Võib-olla kujutan lihtsalt ette, et selline asi üldse olemas oli. Ma panin eile õhtul kaks eeltainast käima: ühe leiva jaoks, teise täisteranisujahust saia jaoks. Praegu ilusti kobrutavad mõlemad. Saia pole niimoodi varem teinud, eks paistab, mis saab. :P |
|
Edith Abikokk 2010-02-14 00:35:10 |
kuna piinlik tunnistada aga ma olin hetkel tüdinenud tavalisest rukkileivast kuid mulle ei meeldi hoida juuretist liigakaua külmas ilma teda kasutamata proovisin täna leivajuuretist kasutades teha pita leiba. tulemus oli mõnusalt krõmps õhuke koorikleib. kuid selleks pita taske tekiks oleks vist pidanud taignal rohkem seista laskma. mulle tulemus meeldis aga pitaks seda vist siiski nimetada ei saa :) aga mõtlesin et äkki keegi on huvitatud.
1.5 tassi sooja vett
1tass rukkijahu (täistera, orgaaniline)
2tassi nisujahu (täistera, orgaaniline)
t tl soola
2tl köömneid
1spl oliiviõli
rukkileiva juuretis
segasin juuretise sooja veega ning rukkijahuga ning lasksin seista ca 30min.
segasin juurde nisujahu, soola, köömned ja õli. sõtkusin taignaks. lasin rätiku all seista veel 30min. jagasin 6palliks ning rullisin ca 0.5cm paksusteks ketasteks. küpsetasin kuumas ahjust kumaltki poolt 3-5min.
kui tahta kõvemaid leibu siis lase jahtuda lihtsalt rätiku all, kui eelistad pehmemaid siis mõistlikum panna kilekotti ja sinna ümber rätik. Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan |
|
Redfox Abikokk 2010-02-15 07:10:59 |
leivataignast forellipirukad on ahjus praegu. hää leivalõhn. need on poolenisti rukkipüülijahuga. andis väga õhukeseks venitada. | |
Redfox Abikokk 2010-02-15 07:14:49 |
Ingi:
püülijahust saab valge leiva. hästi peenest rukkipüülist. sinna tuleb sort kuuma vett või kalja otsa surada ja klobida et ta kohev jääks ja siis juuretis kui maha jahtub aga ei hapenda nii kaua kui magushaput rukkileiba. ma olen mõne korra rukkipüülist teinud ja jääb uskumatult kohev, pehme ja õudselt kaua säiliv päts. Mari-Liis:
Ma olen ka seda varianti proovinud, et nisujahuga, kuid leivajuuretise pealt. Olen kasutanud seda Mitmevilja jahusegu ja juurde pannud rosinaid, aprikoose, pähkleid, tehnoloogia sama, mis rukkileiva puhul. Paar korda olen teinud ja mu meelest päris hea saab. Aga siit küsimus, kuidas tehakse nn. valget leiba, mida kunagi ammustel aegadel Venemaa avarustes tehti. See ei olnud mu meelest tehtud pärmiga vaid ikka hapendatud taignast. Ja kindlasti pole see ciabatta. Võib-olla kujutan lihtsalt ette, et selline asi üldse olemas oli.Ma panin eile õhtul kaks eeltainast käima: ühe leiva jaoks, teise täisteranisujahust saia jaoks. Praegu ilusti kobrutavad mõlemad. Saia pole niimoodi varem teinud, eks paistab, mis saab. :P |
|
<< < 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 > >> |