Redfox Abikokk 2010-04-02 13:40:15 |
http://laanesluusijakoda.blogspot.com/2010/04/korvitsaleib.html kõrvitsa ja rukkiteradega (idandatud, ei viitsi keeta) veidi kauem küpses kuigi vähem aega kerkis. kõrvits oli keedetud. muidu magushapu leiva põhiretsept (või õigem öelda tunde järgi). köömned panin kohe koos kuuma veega sisse ja need olid jahvatatud | |
Pille Nami-Nami peakokk 2010-04-06 20:12:56 |
Mul jäi leivaküpsetamisesse väike paus sisse, kuna suutsin paar kuud tagasi oma juuretise ära tappa :( Nädalavahetusel sain sõbranna käest uue juuretise - ja kuna tema sai kunagi juuretise minu käest, siis tegelikult on endiselt tegemist minu juuretisega :) Küpsetasin leiva oma tavalise retsepti järgi, ainsaks muudatuseks see, et lisasin tainale 3 kuhjaga supilusikatäit linnasejahu ja pähkleid-jõhvikaid ei lisanud. Jäin väga-väga rahule ning tänu linnasejahule oli ka värvus mõnusalt tume: | |
Hexy Abikokk 2010-04-07 15:46:59 |
Mina olen nüüd leiba teinud 5korda. 1kord nädalas teen ühe leiva. 2 esimest leiba tegin ilma rukkilinnasejahuta, aga ülejäänutesse panin ikka hulka, meie perele maitseb rohkem. Ühe leivapeale panen 2spl ja annab mõnusama maitse ja värvi. Mees mul ei taha leivasees ühtegi seemet jne näha ja seetõttu teen seemnetega leiba üle nädala. Seenädal oli kord jälle nn. meheleiva käes(ilma seemneteta). Alati kui leiba teen tahan natuke teistmoodi teha ja seekord ei teinud sõbranna retsepti järgi vaid katsetasin palju kiidetud PILLE retsepti. Ja need retseptid olid üllatavalt sarnased. Tavaliselt võtan juuretise valmis taignast(enne seemnete lisamist), seekord aga eeltaignast. Eeltaignal lasen seista 12h ja meile meeldib(võiks proovida järgmine kord kauem seista lasta, huvitav mis maitse tuleb). Suhkrut ja soola panen tavaliselt veidi rohkem ja lisan kindlasti 2spl rukkilinnasejahu ühe leva kohta. Kergitan 3h ja sellest on küll, täna läc pool tundi üle ja tainas oli juba üle vormi (kergitan tavalise köögirätikuall ja ei pannud seekord isegi radika kõrvale). PILLE retsepti puhul meeldis just see, et ei ole vaja tainast sõtkuda vaid piisab lihtsalt lusika liigutamisest. Ja ikka üllatavalt kiiresti läheb see leivategu. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2010-04-07 16:00:01 |
Hexy:
Hexy, põhikomponendid võivad ju sarnased olla, aga minu jaoks on retseptides vahe just selles, et kus juuretist võtta, kuidas küpsetada (ma olen liiga hajameelne selleks, et iga 10 minuti tagant ahju temperatuuri muuta), kas lisada veekauss ahju või mitte, palju soola-suhkrut ja kas segan lusikaga vedela taina (jääb ja püsib kauem pehme) või sõtkun, kuni tekib "plurts". Eks pannkoogiretseptid on ju ka kõik munast-jahust-suhkrust-piimast, aga ometi on tulemused erinevad ;)
Seenädal oli kord jälle nn. meheleiva käes(ilma seemneteta). Alati kui leiba teen tahan natuke teistmoodi teha ja seekord ei teinud sõbranna retsepti järgi vaid katsetasin palju kiidetud PILLE retsepti. Ja need retseptid olid üllatavalt sarnased. Tavaliselt võtan juuretise valmis taignast(enne seemnete lisamist), seekord aga eeltaignast. Eeltaignal lasen seista 12h ja meile meeldib(võiks proovida järgmine kord kauem seista lasta, huvitav mis maitse tuleb). Suhkrut ja soola panen tavaliselt veidi rohkem ja lisan kindlasti 2spl rukkilinnasejahu ühe leva kohta. Kergitan 3h ja sellest on küll, täna läc pool tundi üle ja tainas oli juba üle vormi (kergitan tavalise köögirätikuall ja ei pannud seekord isegi radika kõrvale). PILLE retsepti puhul meeldis just see, et ei ole vaja tainast sõtkuda vaid piisab lihtsalt lusika liigutamisest. Ja ikka üllatavalt kiiresti läheb see leivategu. |
|
Hexy Abikokk 2010-04-08 09:01:55 |
Pille:
Minul on jäänud mulje, et on ka väga teisiti tegijaid(kergitavad 2 korda jne ) Retseptid on muidugi erinevad, aga siiski sarnasusi leidub. Ex igaüks muudab retsepti vastavalt oma maitsele.
Maitsesin nüüd sinu retsepti järgi tehtud leiba ja väga mõnus pehme jäi, tundub,et ma hetkel kipun pooldama just vedelapoolsemat tainast. Küpsetamisel panen algul leiva 220kraadiga 15min ahju ja siis keeran 180nele 45minutiks(ahju taimer õnneks piiksub, muidu mul kõrbeks pooled toidud ära). Mul on hästi kärekuum ahi, ei julgenud sinu temperatuure veel katsetada(äkki 1 kord teen).
Hexy:
Hexy, põhikomponendid võivad ju sarnased olla, aga minu jaoks on retseptides vahe just selles, et kus juuretist võtta, kuidas küpsetada (ma olen liiga hajameelne selleks, et iga 10 minuti tagant ahju temperatuuri muuta), kas lisada veekauss ahju või mitte, palju soola-suhkrut ja kas segan lusikaga vedela taina (jääb ja püsib kauem pehme) või sõtkun, kuni tekib "plurts". Eks pannkoogiretseptid on ju ka kõik munast-jahust-suhkrust-piimast, aga ometi on tulemused erinevad ;)Seenädal oli kord jälle nn. meheleiva käes(ilma seemneteta). Alati kui leiba teen tahan natuke teistmoodi teha ja seekord ei teinud sõbranna retsepti järgi vaid katsetasin palju kiidetud PILLE retsepti. Ja need retseptid olid üllatavalt sarnased. Tavaliselt võtan juuretise valmis taignast(enne seemnete lisamist), seekord aga eeltaignast. Eeltaignal lasen seista 12h ja meile meeldib(võiks proovida järgmine kord kauem seista lasta, huvitav mis maitse tuleb). Suhkrut ja soola panen tavaliselt veidi rohkem ja lisan kindlasti 2spl rukkilinnasejahu ühe leva kohta. Kergitan 3h ja sellest on küll, täna läc pool tundi üle ja tainas oli juba üle vormi (kergitan tavalise köögirätikuall ja ei pannud seekord isegi radika kõrvale). PILLE retsepti puhul meeldis just see, et ei ole vaja tainast sõtkuda vaid piisab lihtsalt lusika liigutamisest. Ja ikka üllatavalt kiiresti läheb see leivategu. |
|
Noor_Perenaine Abikokk 2010-04-14 18:04:17 |
Andis ikka lugeda seda teemat, aga häid mõtteid on siin kuhjaga. Tänud kõigile. Olen minagi vaikselt iga nädal küpsetanud. Eelmisel suvel proovisin ka korra, tegin ise juuretise ja kõik, aga ei tulnud välja. Liiga nätske jäi, kuigi maitse oli enam-vähem hea. Siis jäigi mul see rukkijahu kappi seisma kuni nüüd mõnda aega tagasi mingi klõps või plõks peas käis ja nüüd on hoog sees. Tegin uue juuretise, esimene leib tuli kenasti kerkinud, aga natuke liiga hapukas. Ära söödi siiski. Siis proovisin natuke niisama, netist leitud õpetuste järgi ja ostsin ka koduleivaraamatu. Esimesena läks katsetamisele Ärma talu leib, päris hea tuli, aga ühel korral jäi ka liiga nätske (vist piserdasin teda liialt küpsetamise ajal). Täna tegin Pille retsepti järgi, aga ta veel kergelt soojakene, pärast õhtupoole proovime ära. Tavalise suhkru asemel panin toor-roosuhkrut ja natuke suhkrusiirupit (DanZukker). Jahudest....nendest võikski rääkima jääda. Algul segasin Kalewi ja Veskimati oma. Nüüd on Veskimati jahuga miski defitsiit ja ikaldus poodides, täitsa müstika. Kalewi oma kasutan ja ostsin Mahe ökojahu ja erinevaid Vändra ökojahusid kinkis meespool (ja oi kui õnnelik ma selle kingi üle olen). Kasutasin siis ka Vändra ökojahu ja paar peotäit panin rukkipüüli ka. Lisaks muidugi lina- ja päevalilleseemned. Eelmisel korral panin ka rukkipüüli natuke heldemalt ja jätsin ca 6 tunniks leiva vormi. Koju jõudes oli tainas vormist väljas ja suurel puidust lõikelaual :D Korjasin niiskete kätega kokku ja panin TW muffinivormidesse plehku pannud taigna. Et siis sellised toredaid üllatusi on ka olnud. Koguseliselt teengi tavaliselt ühe leiva pluss natuke rohkem, et leivamuffineid ka saaks teha, sest neid saab kiiremini sööma hakata ja need on mõnusalt krõbeda koorikuga. Aga mul on veel arenguruumi kõvasti. Eks ma nüüd hakkan julgemalt katsetama ja peaks vist lausa üles kirjutama, milline leib erinevate jahu kombinatsioonidega tuleb. Veel....mulle meeldib nii eeltainast kui leivatainast üksi kodus olles kõige rohkem teha. Siis saan taignaga "suhelda" ja oma mõtetega leivateole keskenduda. Vanaema käest saadud võlusõnad ütlen ka alati (mõttes või vaikselt-vaikselt), aga olen tähele pannud, et leib jääb parem kui olen üksi või lihtsalt hommikul vara segamatult selle taignaga mässanud. Vot nii :) Proovisime nüüd pärast õhtuseid rattatiire leiva ära, väga hää :) Pille retsept läheb teinekordki käiku. | |
Redfox Abikokk 2010-04-16 07:27:47 |
väga head leiva /keeksivormid on saada Liivalaias kodutarvete poes mis on Olümpia hotelli vastas, 20 25 ja 35 cm !!! Ümmargune lahtikäiva põhjaga vorm on ka seal odav. Kahjuks ei ole kuskilt leidnud sellist kõrget vormi nagu venelased kasutavad oma ...mis pagan see on. Lihavõttesaia tegemiseks, noh. Kuku....Kutsa? Ma ei mäleta. | |
Vernanda Abikokk 2010-04-16 10:24:04 |
Redfox:
see peaks olema kulitsh
Kahjuks ei ole kuskilt leidnud sellist kõrget vormi nagu venelased kasutavad oma ...mis pagan see on. Lihavõttesaia tegemiseks, noh. Kuku....Kutsa? Ma ei mäleta. |
|
Sasha Abikokk 2010-04-16 21:37:44 |
Venelased teevad tihti mitu väiksemat ja kasutavad selleks plekist konservipurke - näiteks Globuse herneste omi :) Mina olen tavalisele lahtikäivale vormile fooliumist kõrgenduse ehitanud, viimati aga tegin hoopis klaasist ahjupotis. Hm, mäletan, et kunagi müüdi sellist vahvat ümmargust leiba - nagu oleks kõrges, kitsas ümmarguses torus küpsetatud. Sai ilusti rõngakujulised viilud lõigata. Ei tea, kuidas seda tehti? | |
Sasha Abikokk 2010-04-25 20:20:19 |
Aga täna hommikul soojendas päike nii võimsalt köögilauda, et panin leivad hoopis päikese kätte kerkima. Nüüd on mul päikesekergitatud leib, samast seeriast päikesekuivatatud tomatitega. Väga hea leib on, päikesemaitse on selgelt tunda. | |
<< < 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 > >> |