RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Hexy
Postitusi: 531
Abikokk
2014-11-27 18:39:08
Mina olen peale pikka pausi tagasi leivaküpsetajate ridades!

Hexy asjatab

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2015-01-22 12:24:01
Mul on siin Eesti Leivaliidu poolt väljaantud väikene brošüür "Leiba ei asenda. Leivast tordini". Seal on artiikel "Miks on rukkileib kasulik?" (lk 7) * Rukkileivas, eriti täisteraleivas, on palju tervisele kasulikke toitaineid, mida muus toidus napib. Rukkileib on südamesõbralik toit. Selles sisalduvad kiudained aitavad väljutada liigset kolesterooli ja nii väheneb risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse. * Leivast saame rohkesti kiudaineid, mis kiirendavad seedimist ja aitavad ära hoida kõhukinnisust. * Kiudained seovad soolestikus leiduvaid kahjulikke aineid, viivad neid organismist välja ja vähendavad riski haigestuda jämesoolevähki. * Rukkileib on aeglaste süsivesikute allikas, see tähendab, et leiva söömisel püsib veresuhkru nivoo stabiilsena pika aja jooksul. Diabeetikule on leib parim veresuhkru normis hoidja. * Aeglaselt imenduvad süsivesikud tekitavad pikaks ajaks täiskõhutunde, mistõttu aitab leivasöömine vältida kehakaalu tõusu ja II tüübi diabeedi teket. * Rukkileivas on täisväärtuslikke taimseid valke, mis kuuluvad elutähtsate ensüümide ja fermentide koosseisu ja reguleerivad meie ainevahetust. * Leib sisaldab rasvhappeid, mis annavad energiat ja on vajalikud rasvlahustuvate vitamiinide A, D ja E omastamiseks. Need on kasulikud luustikule, hammastele, juustele, nahale ja veresoontele. * E-vitamiin on tugev antioksüdant, mis kaitseb organismi vabade radikaalide eest ja aitab ära hoida vähkkasvajate teket. * Täisterarukkileib on vees lahustuvate B-rühma vitamiinide allikas. Neid vitamiine vajavad meie närvisüsteem ja nahk. * Rukkileivas on arvestatavas koguses mineraalaineid, mis on asendamatud organismi ainevahetuses. Selle kaudu mõjutavad nad meie närvisüsteemi, lihaseid, südame-veresoonkonda ja luustikku, toetavad immuunsüsteemi. Rukkileib on fosfori, magneesiumi, tsingi, seleeni, kaltsiumi, kaaliumi ja raua allikas. Vereloomeks vajalikku rauda on rukkijahus isegi rohkem kui lahjas loomalihas.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2016-01-23 19:17:34

Kui siin keegi on Põhjaka leiva fänn, siis siin info tootepakendilt:

Põhjaka leib naturaalse juuretisega

Netokaal 380 g

Koostis: Rukki-täisterajahu (Seidla tuuleveski), rukkilinnasejahu, vesi, suhkur, sool, päevalilleseemned. 

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 >