RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Veronika
Abikokk
2010-03-17 07:36:04
No näed, ja mina mõtlesin, et piisab, kui ma iga nädal uue juuretise võtan...
Redfox
Abikokk
2010-03-17 22:57:12
nojah, ega ta otseselt hädavajadus ju pole, ent ma olen kogenud et nii seisab see vurts ja kangus sees ja kergitab paremini
Hexy
Abikokk
2010-03-20 10:09:10
2007 aastal tekkis mul hirmus isu leiba teha, aga ma ei suuda kunagi isegi pärmitainast kergitada, kuidas ma siis seda leiba oma külmas korteris peaksin tegema?? Rääkisin siis emaga, et vanasti ikka pärandati oma tarkused emadelt tütardele, et kuidas meie peres saab teisiti olla, peab ema ikka kõigepealt leiba tegema. Üllataval kombel oli ta nõus ja ongi nüüd siiamaani leiba teinud, küll harva, ex töötava inimese asi. Selle aasta algul läks aga leivateema jälle aktuaalseks, kui mu sõbranna oma leivategemisnippe ja juuretist jagas. Võtsin ka ühe portsu juuretis ja ei jaksanud nii kaua oodata, et saaks rukkilinnasejahu ostma minna, vaid tegin esimese leiva ilma selleta. Kääritasin ja kergitasin tainast radika kõrval rätiku all ja kenasti sain hakkama. Tuli täitsa leiva moodi ja ka maitse oli olemas, sõbranna leib rukkilinnasejahuga oli maitsvam ja ka tumedam, loodan nüüd oma jahu ka varsti kätte saada. Ainult minu hirmus käre ahi küpsetas kooriku liiga krõbedaks, proovin järgmine kord teha natke madalama kuumusega. Tegelen leivaga tasa ja targu, tahaks ka teisi retsepte kasutada ja muidugi igasuguseid lisandeid. Kindlasti püüan 1päev ka ise juuretise valmis teha, aga hetkel veel ei julge. Panen pühapäeval uue leiva hakkama, näeb mis saab. Panen nüüd sõbranna retsepti siia kui kedagi huvitab, retsept 1 leiva jaoks. 1 päev. 0,5 l vett juuretis rukkijahu nii palju et segu oleks keefiri või hapukoore paksune Jätan 12-24 tunniks sooja kohta seisma, peale tekkib mullitav kord. 2 päev 2tl soola 1dl suhkrut 2 spl rukkilinnase jahu ja rukkijahu (ise panen tunde järgi), et tekkiks selline parajalt paks tainas. Segamine see kõige tähtsam tegevus, tuleb segada nii kaua kuni ilusti tainas laulab - lurtsub ja kergelt lööb tainas juba näppude küljest lahti. Siis võtan uue juuretise taignast, ülejäänud taigna sisse segan sinki seemneid ploome mis iganes meeldib ja siis vormi kerkima. Vormis kerkib nii kuni 3 tundi võib ka kauem. Siis panen leiva 250 kraadisesse ahju küpsetam 15 min. siis 200 C juures 10 min ja siis 180C juures 35 - 40 min. Ja ongi valmis. Mina määrisin pealt võiga ja panin rätiku alla

Hexy asjatab

Kessu343
Abikokk
2010-03-20 12:07:30
Redfox:
mina panen regulaarselt juurde keefirit või vahel kalja
huvitav, kas keefiri asemel võiks ka hapukoorega turgutada? tundub, et minu juuretis on esimest korda ära kuivanud :(
Redfox
Abikokk
2010-03-20 19:48:44
Kessu343:
Redfox:
huvitav, kas keefiri asemel võiks ka hapukoorega turgutada? tundub, et minu juuretis on esimest korda ära kuivanud :(
kui on täitsa kuivanud pane parem leiget vett pisut ja kui juba pehmem siis keefiri
Kessu343
Abikokk
2010-03-20 21:15:13
Redfox:
Kessu343:
Redfox:
kui on täitsa kuivanud pane parem leiget vett pisut ja kui juba pehmem siis keefiri
Tundub, et mu külmkapp oli väikest vimkat tegema hakanud ja sügavkülmutas ka tavalises külmas :D Lisasingi sooja vett ja suhkrut ja nüüd hoian juuretisepoega toasoojuses mõne aja. Tundub, et ärkab üles juba.
Maxine
Kokaõpilane
2010-03-27 13:04:04
Tänud selle foorumi aktiivsetele kasutajatele, sest just tänu Teie asjatundlikele kommentaaridele on õnnestunud leivategu esimesest korrast peale. Vaid korra, tänu kiirustamisele, jäi leib seest tooreks. Olin väga õnnetu, aga sain hea õppetunni - ära tee leiba kiirustades. Olen algusest peale kasutanud "palli" juuretist ja kuna nüüd jäi leivateole pikem vahe oli see pealt selline kahtlane....täiesti hall. Lõikasin selle pealt ära ja asi toimis, just eile sai leib valmis. Lasin küll igaks juhuks hapneda pea 20 h, et näha kas toimib või mitte. Tavaliselt lasen hapneda 8-9 h, muidu saab mu jaoks liiga hapu leib või peab liigselt suhkrut lisama. Meeldis ka veel sama juuretisega tehtud sepik, saab tõeliselt hea. Küsimus vaid kerkimisajas ja kui ruum jahe, nagu eile oli, siis vajab selleks rohkem kui 3 h. Talvel kerkis leib 2h kenasti ära - toasooja andjale :)
Redfox
Abikokk
2010-03-27 13:18:57
mina plaanin järgmise teha kõrvitsaga. Kartulihelvestega leivad seisavad niiiiiii pehmed et täitsa lõpp, poolteist nädalat ja nagu vahukomm. selles mõttes, kes tahab kauemsäilivat siis täitsa soovitan kartulihelbeid sisse panna. ' mul on ka idandatud rukkiterad mida plaanin sisse surada. olen kogenud et keetmisest ei ole kasu, idandatud teradega on kindlam et kõvad ei jää
Kingadraakon
Abikokk
2010-03-28 14:13:12
Redfox:
Kartulihelvestega leivad seisavad niiiiiii pehmed et täitsa lõpp, poolteist nädalat ja nagu vahukomm. selles mõttes, kes tahab kauemsäilivat siis täitsa soovitan kartulihelbeid sisse panna.
kui palju sa kartulihelbeid lisad? mina olen leivataignasse riivinud keedetud kartulit, 2 suure leiva kohta 3-4 keskmist kartulit. säilib pehmemana tõesti, aga vahukommina ma kartuliga leiba küll ei kirjeldaks, icc
Redfox
Abikokk
2010-03-28 21:50:52
võibolla vahukommi võrdlus pole õige ma ei tea tegelt ju pole söönd panin ca 200 gr st mõõdunõu 200 g jaotuseni, võibolla kallult on seda tegelt vähem sest nad on ju siuksed noh... puhevad. soome leibades on tavaline mõõt 11 % st siis võib arvutada kui palju nt minu 1,5 kg pätsi kohta etgelt peaks olema
<< 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 >>