Redfox Abikokk 2010-03-13 17:04:36 |
ilmselt jah, kartulis on tärklist palju ja see ilmselt seob niiskust või midagi. pealegi soome leivad on ju siuksed suht tahked, lapikud latakad iseenesest, ilmselt ei hakkaks palja rukkiga tehes üldse hammas peale. see meenutab muide ka Oululaise jälkiuunileipä reklaami, kus poiss saega leiba lõikab... P.S. see kuulub sinna põlleteemasse, põlle ei taha aga ma olen ka endiselt kokaõpilane | |
Elis Abikokk 2010-03-13 17:31:40 |
Mul oli seekord juuretis kahtlane- siuke vesine ja vedel ja naljaka lõhnaga. Kallasin pealmise vedela osa ära ja tegin ikkagi eeltaina sellest valmis- see nagu oleks üleval ära käinud, aga ei olnud seda õiget tegu ega nägu ja samuti väga vesine. Tegin siis ülimat pattu- panin veidi pärmi juurde, et mingigi leib sealt välja tuleks. Tulid ilusad pätsid ja kõik ok, aga mure nüüd siuke, et kuidas seda uut juuretist nüüd mõjutab asjaolu, et seal tera pärmi sees on. Kas säilib vähem äkki või miskit muud, mida peaks teadma? | |
Põrnikas Abikokk 2010-03-13 19:57:14 |
Elis:
mõned õpetused ju soovitavad juuretise käima saamiseks sinna tsiba pärmi juurde panna, põhjendades, et see kogus niii väike ja peale paari tegu juba olematu.. nii et parem ära vast vaeva oma pead sellega..
kuigi teinekord kui eeltainas kahtlane siis soovitatakse sellest eeltainast osa välja võtta (ülejäägi viskad ära) ja selle baasil uus eeltainas teha, mõnikord vaja protseduuri veel kolmandatki korda teha... aga lõpuks peaks juuretise jälle käima sama. Mul oli seekord juuretis kahtlane- siuke vesine ja vedel ja naljaka lõhnaga. Kallasin pealmise vedela osa ära ja tegin ikkagi eeltaina sellest valmis- see nagu oleks üleval ära käinud, aga ei olnud seda õiget tegu ega nägu ja samuti väga vesine. Tegin siis ülimat pattu- panin veidi pärmi juurde, et mingigi leib sealt välja tuleks. Tulid ilusad pätsid ja kõik ok, aga mure nüüd siuke, et kuidas seda uut juuretist nüüd mõjutab asjaolu, et seal tera pärmi sees on. Kas säilib vähem äkki või miskit muud, mida peaks teadma? |
|
Elis Abikokk 2010-03-13 20:05:26 |
Põrnikas:
Ma tükk aega mõtlesingi, et kas ära visata või ikka üritada, aga kuna leivakarp haigutas tühjusest vastu ja elukaaslane enam poeleiba ka ei taha, siis tegin selle pärmi lisamise ära. Mingit teistsugust maitset absoluutselt ei olnud ja leib nagu leib ikka, aga nüüd vähemalt targem tulevikus sarnases olukorras.
Seda ma ei teadnudki, et suisa soovitatakse pärmi lisada. Ma siiamaani olen mõelnud, et see juuretisega leiva puhul patt on. kuigi teinekord kui eeltainas kahtlane siis soovitatakse sellest eeltainast osa välja võtta (ülejäägi viskad ära) ja selle baasil uus eeltainas teha, mõnikord vaja protseduuri veel kolmandatki korda teha... aga lõpuks peaks juuretise jälle käima sama. |
|
Põrnikas Abikokk 2010-03-13 20:25:31 |
Elis:
eks ta olegi :) m pigem lihtsalt viitasin, et pole vaja tagantjäärgi enam põdeda.
aga samas on huvitav see, et näiteks Danial Leader oma väga vahvas haputaignaleiva raamatus "Local breads" soovitab saksapärastele 100% rukkileivast haputaignaleibadele tsibake pärmi lisada, viidates, et kõik sakslastest pagarid, kellega ta kokkupuutunud on, nõnda teevad; ja et see on vajalik, kuna pikk hapnemisaeg nõrgendab juuretise toimet... kuna ma ühtki neist konkreetsetest retseptidest teinud pole, ei oska kommenteeida... Seda ma ei teadnudki, et suisa soovitatakse pärmi lisada. Ma siiamaani olen mõelnud, et see juuretisega leiva puhul patt on. |
|
Ragne Abikokk 2010-03-15 23:10:23 |
Ei saa mitte vaiki olla. Tegin šokolaadileiba. Võtsin ühe viilu ja siis teise õige paksu viilu:D | |
Veronika Abikokk 2010-03-16 07:40:17 |
Kas keegi oskab selgitada, miks juuretisel, mis pikemat aega ilusti käinud on, järsku toss välja läheb? Kas siis juuretist oleks vaja regulaarselt toita? | |
Redfox Abikokk 2010-03-16 13:36:17 |
Veronika:
no ikka, jah. Kas keegi oskab selgitada, miks juuretisel, mis pikemat aega ilusti käinud on, järsku toss välja läheb? Kas siis juuretist oleks vaja regulaarselt toita? |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2010-03-16 14:24:37 |
Redfoxil õigus. Minu juuretis töötas kõige paremini siis, kui ma leiba iga nädal küpsetasin. Kaks nädalat ootas ka veel kannatlikult. Kui pikem vahe sisse jäi, siis esmalt ma turgutasin juuretist. Lisasin sooja vett ja rukkijahu ning lasin kenasti mullitama minna. Siis võtsin sellest uue juuretise ja alustasin jälle otsast peale (st esmalt eelkergitamine-kääritamine, siis uus juuretis kõrvale ja ülejäänud ained leivataina sisse). | |
Redfox Abikokk 2010-03-16 22:00:45 |
mina panen regulaarselt juurde keefirit või vahel kalja, kui mul kalja on, aga siis võib külmkapis uputus tulla, aga igastahes jah, ka siis kui iga nädal küpsetan, vaatan vahel nädala sees üle ja natuke ergutan. jahu panen ka juurde enamasti sellist peenemat jahu siis, mitte täistera. kakukesed mulle enam ei meeldi. pudru moodi juuretis on mul alati elavam kuidagi. | |
<< < 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 > >> |