RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

CarpeDiem
Kokaõpilane
2010-06-11 13:50:14
Alustasin eile õhtul hoogsalt järjekordset leivategu, kui oma suureks kurvastuseks leidsin külmkapist täiesti hallitanud juuretise :( ja seda kõigest nädal pärast eelmist küpsetuskorda. Ja päästa polnud midagi st proovisin küll hallitust "koorida", aga see ei õnnestunud. Õnneks veel mõned viilud eelmist leiba järgi, millest siis uus juuretis nüüd hakkama pandud. Aga ei saa ju mitu päeva leivata. Ja siis võtsin katsetamiseks pohla-rukkileiva, mis maitselt küll väga hea (vähemalt ahjusoojana ;)), aga küpses millegipärast pealt lõhki. Kas keegi oskab kommenteerida, millest see võis tingitud olla? Tavaline juuretiseleiva põhjendus, et polnud küllalt sõtkutud ja/või kerkinud, siin justkui ei kehti, kuna kergitusaineks sooda...
Redfox
Abikokk
2010-06-11 15:39:59
ahi pold palav küllalt? kerkis sääl ehk edasi ja läkski lõhki. ma arvan. haa mul käis üks soomlane külas ja kiitis mu leiba et päris sarnane nende kauasäilivatele ehtsatele rõngasleibadele. krõbe ja seest kaua pehme.
Ullike
Abikokk
2010-06-11 19:05:23
Ullike:
Sasha:
Venelased teevad tihti mitu väiksemat ja kasutavad selleks plekist konservipurke - näiteks Globuse herneste omi :) Mina olen tavalisele lahtikäivale vormile fooliumist kõrgenduse ehitanud, viimati aga tegin hoopis klaasist ahjupotis. Hm, mäletan, et kunagi müüdi sellist vahvat ümmargust leiba - nagu oleks kõrges, kitsas ümmarguses torus küpsetatud. Sai ilusti rõngakujulised viilud lõigata. Ei tea, kuidas seda tehti?
Viimati nägin seda Priisle turul müügil :)
Muide - suurkauplustes (vähemalt Maximarketis) on uudistootena nii ümmargune rõõmurull leivana kui ka saiana. Boonuseks veel rosinarull - see viimane on veidike vaniljese lõhna ja maitsega ning rösterist läbikäinuna SUPER!

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Meringue
Abikokk
2010-06-11 20:25:40
CarpeDiem:
Aga ei saa ju mitu päeva leivata. Ja siis võtsin katsetamiseks pohla-rukkileiva, mis maitselt küll väga hea (vähemalt ahjusoojana ;)), aga küpses millegipärast pealt lõhki. Kas keegi oskab kommenteerida, millest see võis tingitud olla? Tavaline juuretiseleiva põhjendus, et polnud küllalt sõtkutud ja/või kerkinud, siin justkui ei kehti, kuna kergitusaineks sooda...
Mina pakuks just vastupidist eelnevale, et äkki oli ahi liiga kuum? Leiva peale tekkis tugev koorik liiga kähku, mis tõttu pidi alumine taignakiht korralikuks kerkimiseks ja küpsemiseks selle kooriku "ära lõhkuma". Lugesin just ühte täitsa põnevat artiklit küpsetamise keemia-füüsika kohta, mis seletab sellised asjad ilusasti ära. Jutt küll inglise keeles, aga kui huvi on, siis võib vaadata: The Science of Cake

Köögikatsed

Redfox
Abikokk
2010-06-11 20:37:53
jajah see on ehk tõesti nii. a ma´p mõeld eriti
CarpeDiem
Kokaõpilane
2010-06-14 16:32:49
Meringue:
Mina pakuks just vastupidist eelnevale, et äkki oli ahi liiga kuum? Leiva peale tekkis tugev koorik liiga kähku, mis tõttu pidi alumine taignakiht korralikuks kerkimiseks ja küpsemiseks selle kooriku "ära lõhkuma".
jaah.. see võis ehk pigem tõsi olla. Retseptis ettenähtud tavalise 200C asemel küpsetasin pöördõhureziimil 180C, aga ehk oleks pidanud veelgi temp alandama. Leib ise oli igatahes hea ja säilib üllatavalt hästi, niiet läheb kordamisele, seega võimalus vigu parandada :) Aitäh viite eest ka, see on tõesti huvitav!
Kärt
Abikokk
2010-09-10 16:35:29
Mul on mure. Mu juuretis sai leidis oma otsa, nimelt läks hallitama ja minu katsed teda elustada ei ole vilja kandnud. Kas oleks keegi nõus Tallinnas mulle juuretist jagama? Olen nõus igale poole ise kohale sõitma :)

Kahekesi Kalamaja köögis

Zoozi
Abikokk
2010-09-10 17:06:22
Adonay:
Mul on mure. Mu juuretis sai leidis oma otsa, nimelt läks hallitama ja minu katsed teda elustada ei ole vilja kandnud. Kas oleks keegi nõus Tallinnas mulle juuretist jagama? Olen nõus igale poole ise kohale sõitma :)
Mina võin anda:)

Zoozi tegemised

Ahhaaa
Kokaõpilane
2010-09-28 15:06:45
Sooviks osta hulgim Kaarli talu rukkijahu leivaküpsetuseks. Kuid seal müüakse kolme sorti: lihtjahu, peenjahu, sõrejahu. Milline on leivaküpsetuseks sobivaim? On kellelgi kogemusi? Ise arvan, et kas liht või sõrejahu äkki.
Tiramiiiisu
Kokaõpilane
2010-09-28 16:22:21
Ahhaaa:
Sooviks osta hulgim Kaarli talu rukkijahu leivaküpsetuseks. Kuid seal müüakse kolme sorti: lihtjahu, peenjahu, sõrejahu. Milline on leivaküpsetuseks sobivaim? On kellelgi kogemusi? Ise arvan, et kas liht või sõrejahu äkki.
Äkki saab tallu helistada ja küsida, mida nad ise soovitavad, seda enam, kui kavatsed suurema koguse osta. :)
<< 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 >>