Fre Abikokk 2010-09-28 22:50:16 |
Ahhaaa:
Mina leiba ei küpseta, küll aga olen olnud meie pere jahutellija ja just Kaarli talu jahusid oleme ostnud. Minu mees o leivaküpsetamises religioosne lihtjahu pooldaja, ükskord võtsin omal initsiatiivil peent ja sõredat ka. Peen jahu on ikka väga peen ja sellega läks leib puhta "hulluks" - kerkis niiet terve majapidamine oli täis. Smas kui selline väga "raske" leib ei meeldi, on sõre hea alternatiiv. Ja ega seda kõike lõppeks muidu teada ei saa kui ise ei proovi. Sooviks osta hulgim Kaarli talu rukkijahu leivaküpsetuseks. Kuid seal müüakse kolme sorti: lihtjahu, peenjahu, sõrejahu. Milline on leivaküpsetuseks sobivaim? On kellelgi kogemusi? Ise arvan, et kas liht või sõrejahu äkki. |
|
Kodumeeskokk Kokaõpilane 2010-09-29 09:06:48 |
Meie oleme kasutanud lihtjahu - leib saab kore ja tervislik. Kuigi natuke lisame ka rukkipüüli( väga väike kogus) vahekorras umbes 10 osa lihtjahu ja 1 osa püüli. Kaarli talu peremees on vimasel ajal üle koormatud, aga reedeti on tal Tallinna kaubaring - seega kui tellida soovite siis peate seda talle kindlasti juba kolmapäeval ütlema. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2010-09-29 10:21:05 |
Kodumeeskokk:
Sama siin, kõige enam meeldib lihtjahust leib, mõnikord harva panen püülijahu ka veidi sisse..
Meie oleme kasutanud lihtjahu - leib saab kore ja tervislik. Kuigi natuke lisame ka rukkipüüli( väga väike kogus) vahekorras umbes 10 osa lihtjahu ja 1 osa püüli. Kaarli talu peremees on vimasel ajal üle koormatud, aga reedeti on tal Tallinna kaubaring - seega kui tellida soovite siis peate seda talle kindlasti juba kolmapäeval ütlema. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2010-10-04 08:39:24 |
PM veebis on lugu Annely Maksanist ja kodusest leivaküpsetamisest: Õige leib on juuretise põhjal kodus tehtud. | |
Edith Abikokk 2010-10-04 09:16:36 |
proovisin huvipärast lisada rukkileivale hernejahu (teate ju küll, et kaunvilju ja teravilja koos süües on toitainete kättesaadavust toidust maksimaalne, ja noh tegemist ka gluteenivaba jahuga mis ka natuke tervislikuse tõstmisele kaasa aitab).
lisasin umbes pool tassi pätsi leiva kohta. erilist hernemaitset küll ei olnud, värv oli natuke kollakam (taignal isegi natuke rohekam aga ma ei kasuta maltosat ega midagi et leiba tumedamaks teha, kui kasutada siis vast ei märkagi).
ühesõnaga välja tuli leib nagu leib ikka. peaks vist proovima kogust isegi suurendada.
kas keegi kes varem eksperimenteerinud teemal jagaks kogemusi? Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan |
|
Redfox Abikokk 2010-10-04 21:07:29 |
Edith:
hernejahu küll pole pannud, olen vahel paar spl maisijahu pannud, vahel tatrajahu, mis teeb tüki magusamaks ka ilma keeduta. ja ee... mis veel. kaerahelbeid, aga need peavad olema normaalsed, ei röstitud- ega kiir- ega jõlesuured täisterahelbed, lihtsalt head pehmed kaerahelbed - kõige odavam ja tavalisem variant. täisterahelbed jäävad pea sama kõvad kui leotamata terad. proovisin huvipärast lisada rukkileivale hernejahu (teate ju küll, et kaunvilju ja teravilja koos süües on toitainete kättesaadavust toidust maksimaalne, ja noh tegemist ka gluteenivaba jahuga mis ka natuke tervislikuse tõstmisele kaasa aitab). lisasin umbes pool tassi pätsi leiva kohta. erilist hernemaitset küll ei olnud, värv oli natuke kollakam (taignal isegi natuke rohekam aga ma ei kasuta maltosat ega midagi et leiba tumedamaks teha, kui kasutada siis vast ei märkagi). ühesõnaga välja tuli leib nagu leib ikka. peaks vist proovima kogust isegi suurendada. kas keegi kes varem eksperimenteerinud teemal jagaks kogemusi? |
|
Silja Abikokk 2010-10-09 16:14:06 |
Sain ka oma esimesete leibadega maha. Juuretise tegin ise sõbra koduleivast, mis ta küllatulles kaasa oli võtnud. Valasin paarile leivakäärule keefiri peale ja jätsin alguses toatemperatuurile, teisel päeval vaatasin, et keefirit sai vähe vist ja valasin juurde- siis panin kausi radikale (rätik oli peal muidugi). No ja kui kokku oli 3 päeva möödas siis segasin esimese eeltaigna kokku. Esimene leib sai tehtud ilma vormita ja ei kerkinud väga agaralt- omastarust tegin piisavalt kõva taigna pätsileivaks aga võta näpust- vajus teine lapikumaks. Aga ära küpses ilusti ja maitse oli hea. Nüüd tegin juba uued leivad- kohe oli näha et juuretis on asjalikumaks saanud vahepeal. Kerkis kenasti ja küpses ilusti ja välja nägi ka kaunis. Tegin siis juba vormidega. Lisandiks panin ühele pätsile 2 tervet küüslauku ja teisele kuivatatud jõhvikaid ja piparkoogi-vürtsisegu. Viimased leivad tegin ainult täistera rukkijahust (Vändra) - leian, et muud pole vajagi. Ja lisandeid sai täpselt parajalt. Aga lõppkokkuvõttes kahetsen, et olin nii kaua oodanud selle leivateoga- ma ei taha kunagi enam poest leiba osta. Omatehtud leib on võrratu! | |
Redfox Abikokk 2010-10-10 22:49:39 |
ma viimasesse panin jälle pihlakamarju, natuke linnasejahu ja meresoola ja peedisiirupit. ema arvust oleks võind magusam olla aga jestas, ma söön seda peamiselt ju suitsuheeringaga. ega ma ometi mingi rootslane pole. | |
Cristella Kokaõpilane 2010-10-11 14:20:38 |
Kuna leivategu jäi unarusse, siis läks juuretis juba ammu hingusele ning äraviskamisele. Nüüd mõtlesin, et prooviks kohe nullist pihta ise aretama hakata, aga hetkel pole käepärast rukkileiba ega ka poodi, kust seda osta. Kui ma ei eksi, siis siit eestpoolt kunagi lugesin, et keegi oli juuretise suutnud tekitada ka puhtast rukkijahust ja vist õunamahlast või kefiirist (täpselt ei meenu, kumba kasutati). Õunamahla ega kefiiri mul ka hetkel kodus ei ole, küll aga leidus mul külmkapis vaarika joogijogurtit ja apelsinimahla :) Keerasingi siis nalja pärast kokku möksi rukkijahust, jogurtist, apelsinimahlast (ärge küsige, miks seda panin, vist õunamahla asendajana) ning "kirsiks tordi peal" lisasin ühe kapslitäie Gefilus Plus baktereid :) Huvitav, kas sellest jamast võiks midagi kooruma hakata kunagi? Või peaks "kokteili" näiteks täiendama ka näpuotsatäie kuivpärmiga? Kalja mul ka kahjuks kodus pole, muidu äsaks seda sinna sisse. Äkki sorts maltoosat annaks asjale jumet juurde? Ühesõnaga, mis te arvate, kui tõenäoline on, et niimoodi s..tast saia saab teha? Aa... ja tegelt ma tahtsin hoopis seda küsida, et kas see algjuuretise möga (on ta siis õige või vale) peaks seisma ja käärima kile all kinniselt või tahab ta ikka natuke mingit õhku ka saada? Leivateo puhul on mulle ka siiani suht selgusetuks jäänud, midamoodi parem on, mõned kääritavad-kergitavad rätiku all, mis laseb ju õhku läbi, teised aga panevad toidukilesse, kust õhk ligi ei saa. Ise olen tavaliselt kääritanud suures potis, kuhu siis tema enda kaane olen peale pannud ja siis poti rätiku sisse keeranud, vahel harva olen sinna kaane alla ka toidukile pannud, aga tulemuse osas erilist vahet nagu pole näinudki. Et siis mismoodi oleks mõistlikum, kas kile all või mitte? Või on nii, et kääritatakse kile all ja kergitatakse hiljem vormis olevaid leibu õhu juurdepääsuga? | |
Põrnikas Abikokk 2010-10-11 14:51:32 |
Cristella:
kusjuures mina olen juuretise lihtsalt veest ja jahust teinud, nii et oota paar päeva rahulikult, vaata-jälgi-nuusuta jne. mu meelest on kõige olulisem, et stabiilselt soe koht oleks. ja juuretis tahab ikka hingata kindlasti ka. Kuna leivategu jäi unarusse, siis läks juuretis juba ammu hingusele ning äraviskamisele. Nüüd mõtlesin, et prooviks kohe nullist pihta ise aretama hakata, aga hetkel pole käepärast rukkileiba ega ka poodi, kust seda osta. Kui ma ei eksi, siis siit eestpoolt kunagi lugesin, et keegi oli juuretise suutnud tekitada ka puhtast rukkijahust ja vist õunamahlast või kefiirist (täpselt ei meenu, kumba kasutati). Õunamahla ega kefiiri mul ka hetkel kodus ei ole, küll aga leidus mul külmkapis vaarika joogijogurtit ja apelsinimahla :) Keerasingi siis nalja pärast kokku möksi rukkijahust, jogurtist, apelsinimahlast (ärge küsige, miks seda panin, vist õunamahla asendajana) ning "kirsiks tordi peal" lisasin ühe kapslitäie Gefilus Plus baktereid :) Huvitav, kas sellest jamast võiks midagi kooruma hakata kunagi? Või peaks "kokteili" näiteks täiendama ka näpuotsatäie kuivpärmiga? Kalja mul ka kahjuks kodus pole, muidu äsaks seda sinna sisse. Äkki sorts maltoosat annaks asjale jumet juurde? Ühesõnaga, mis te arvate, kui tõenäoline on, et niimoodi s..tast saia saab teha? |
|
<< < 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 > >> |