Postitusi: 2
Tiitel: Kokaõpilane
2010-12-12 20:55:30 |
Lugesin siin, et kellelgi läks juuretis hallitama. Juhtus ka mul nii, kui säilitasin pallina. Ükskord aga lihtsalt võtsin juuretise järgmiseks korraks ja raputasin koheselt kaussi paksu kihi jämedat jahu peale...u 2 cm. Mõtlesin, et nüüd asi rikutud, kuid õnneks mitte. Tulemusest olin üllatunud, sest kuna pealmine kiht oli kuiv, siis säilib selliselt hoituna väga hästi. 3 nädalaga ei juhtunud mitte midagi. Pealt kauss kaetud muidugi augulise toidukilega. Teine variant on juuretise kuivatamine. Selleks läheb muidugi oluliselt rohkem jahu. Paned kuiva jahu kaussi ja oma vedela juuretise sinna peale. Segad kuni on selline nö märja ja kuiva liiva segamisest tekkinud sõmer segu. Laotad segu lauale või alusele kuivama , kuni on kuiv ning seejärel paned nt purki või karpi ja kappi lihtsalt. Ah ja, mina võtan juuretise järgmiseks korraks ära kohe pärast hapnemist st enne leiva tegemist, mistõttu ei ole mu juuretis kokku puutunud ei suhkru ega soolaga. Korra vaid odrajahuga hapnemisl...:) Sarnased pakendid olid. Leib sai hää ja juuretisega ka kõik korras :). Olen teinud leiba ca aasta. Mingil hetkel tekkis probleem jahudega. Alati on üks jahudest aga ökojahu. Tavaliselt segan 2-3 sorti rukkijahu. Tegemise käigus on aga ilmnenud, et 1 ökojahudest hetkel ei ole sobiv (kas ei ole piisavalt kuiv vms, pakendis jahu oli kuidagi tükkis), sest leib jääb nätske, olenemata sellest, et küpsetatud on piisavalt kaua ja mõõdetud ka küpsuse temepratuuri (96-98 kraadi). Teiseks ebasobivaks osutus aga Kalewi rukkijahu - ilmselt on liiga peen jahvatus, millest on väga kahju. Suur pakk jääb kappi lihtsalt seisma nüüd :( |
2010-03-27 13:04:04 |
Tänud selle foorumi aktiivsetele kasutajatele, sest just tänu Teie asjatundlikele kommentaaridele on õnnestunud leivategu esimesest korrast peale. Vaid korra, tänu kiirustamisele, jäi leib seest tooreks. Olin väga õnnetu, aga sain hea õppetunni - ära tee leiba kiirustades. Olen algusest peale kasutanud "palli" juuretist ja kuna nüüd jäi leivateole pikem vahe oli see pealt selline kahtlane....täiesti hall. Lõikasin selle pealt ära ja asi toimis, just eile sai leib valmis. Lasin küll igaks juhuks hapneda pea 20 h, et näha kas toimib või mitte. Tavaliselt lasen hapneda 8-9 h, muidu saab mu jaoks liiga hapu leib või peab liigselt suhkrut lisama. Meeldis ka veel sama juuretisega tehtud sepik, saab tõeliselt hea. Küsimus vaid kerkimisajas ja kui ruum jahe, nagu eile oli, siis vajab selleks rohkem kui 3 h. Talvel kerkis leib 2h kenasti ära - toasooja andjale :) |