RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Seenekas
Abikokk
2010-01-15 16:57:26
Minult võib saada küll, aga tee ise, see on imelihtne. Vaata juuretiseteemat. Ise tegin riivitud õuna, sooja vee ja rukkijahuga.
Zoozi
Abikokk
2010-01-15 17:09:23
Minult võib ka saada.Juuretist ise teha on tõesti lihtne.Ma tegin hapupiima ja leivaga.

Zoozi tegemised

Kairit
Abikokk
2010-01-15 19:14:09
Ma korra aastaid tagasi tegin ise juuretist ja mitte essugi sellest välja ei tulnud ;-) Parem ikka võtan kelleltki, kel asi kenasti välja töötatud.
Ullike
Abikokk
2010-01-16 10:12:47
Kairit:
Ma korra aastaid tagasi tegin ise juuretist ja mitte essugi sellest välja ei tulnud ;-) Parem ikka võtan kelleltki, kel asi kenasti välja töötatud.
Just eile tegin leiba! (aga namisse sain alles täna :( Järgmine leivategu ilmselt ülejärgmisel nädalal. Kui seni kannatad - anna teada.

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Mari-Liis
Abikokk
2010-01-16 10:58:04
Kairit:
Kairit, juuretisetegu rukkileivast ja keefirist/hapupiimast/jogurtist ei saa sul ebaõnnestuda, see ju nii imelihtne: võtad paar viilu rukkileiba, katad keefiri või hapupiima või jogurtiga, 3-ks päeva sooja kohta. Siis segad tekkinud pudru läbu ja leiba küpsetama! 'Ma ka esialgu kõhklesin, kas õnnestub. Olen jube hajameelne juuretise võtmisel ja mitu korda olen selle leivateol unustanud. Alati on niimoodi tehtud juuretis aga õnnestunud, ei vajanud mitut küpsetamist, et juuretis korralikult "käima saada" ega midagi. Proovi! :)

Siit nurgast ja sealt nurgast

Kairit
Abikokk
2010-01-16 11:32:16
Mari-Liis:
Kairit:
Kairit, juuretisetegu rukkileivast ja keefirist/hapupiimast/jogurtist ei saa sul ebaõnnestuda, see ju nii imelihtne: võtad paar viilu rukkileiba, katad keefiri või hapupiima või jogurtiga, 3-ks päeva sooja kohta. Siis segad tekkinud pudru läbu ja leiba küpsetama! 'Ma ka esialgu kõhklesin, kas õnnestub. Olen jube hajameelne juuretise võtmisel ja mitu korda olen selle leivateol unustanud. Alati on niimoodi tehtud juuretis aga õnnestunud, ei vajanud mitut küpsetamist, et juuretis korralikult "käima saada" ega midagi. Proovi! :)
Kas tõesti saabki ise tehtud juuretisega juba esimesel korral korraliku leiva?
Kokk kollasest majast
Kokaõpilane
2010-01-16 12:16:14
Annan teada, et eile sain ka mina oma esimese rukkileivaga maha. Hoovõtt selleks oli ikka väga pikk ja nagu mulle kombeks, sai ikka korralikku uurimustööd tehtud, et kuidas ja millega jne. Ka kogu leivanduse teema siin sai läbi loetud. Lõpuks siis soetasin vormid ja asusin tööle. Põhijoontes järgisin Pille retsepti, kuid olen juba ammu arusaanud, et ma ei ole võimeline retsepte täht-tähelt järgima, sest mõte ju töötab ja ikka tekib soov ise midagi muuta - täiustada. ikka vastavalt oma maitsele. Juuretise tegin ise ja hoopis nii: segasin pisikeses kaanega savinõus võrdsetes osades vee ja rukkijahu (kummatki 1 klaas) ning lisasin sortsu kodust naturaalset õunamahla. Kolm päeva lasin seista ja aeg-ajalt segasin. Ilusti vahutama ja mööda ääri ülesronima asus juba esimesel ööl :-). Juuretise kasutamisest /teost veel niipalju, et oma põhjaliku uurimstöö käigus sain kuulda vanade taluperenaiste juttu, et juuretist ei tohi võõrast perest tuua, sest siis tood teise pere mured endale koju kaasa. Võib võtta oma pere naistelt ( emalt, vanaemalt, õelt jne). Nii siis otsustasingi, et teen ise. Edasi läks vastavalt Pille retseptile. Kuna köömneid ma ei söö ( jah isegi mitte leiva sees paraku) siis need jätsin välja ja viskasin sisse peotäie päevalille seemneid. Vormides kerkis pisut üle nelja tunni ning ahju panin igaks juhuks ka veekausi. Lõpptulemus nägi ilus välja ja maitses ka täitsa leiva moodi, ainult et ka pärast jahtumist oli pisut nätske - ilmselt pean kuskil 10 minutit küpsetusajale juurde lisama. Peale tekkis ilus koorik, kuid ülejäänud kolm külge olid küll täitsa pehmed. Paar küsimust tekkis ka: 1. Valmis leibadega toimetasin ka nii, nagu Pille oma retseptis soovitab. Kas küpsetuspaberisse keeramise järel peabki paber üleni niiskeks muutuma ( no sisepind ikka kohe täitsa märjaks)? 2. Kui suure osa vormist peab tainas enne kerkimist täitma ( 1/2, 2/3) ehk siis kui palju ta tegelikult kerkima peab? Mul väike kahtlus, et ehk said vormid liiga täis ning seega ei saanud tainas ka piisavalt kerkida enne ahju minekut.
Mari-Liis
Abikokk
2010-01-16 12:23:45
Kairit: saab ikka :) katseta! ma olin ka esimesel korral üsna kindel, et välja ei tule- mõtlesin, et raiskan ainult jahu ja ei pannud ühtegi lisandit, et niikuinii suurem asi leib ei saa. Aga selle juuretisega õnnestus kohe esimene leib ilusasti mul. Ja ma vist pole ainuke siin ;)

Siit nurgast ja sealt nurgast

Kriistin
Kokaõpilane
2010-01-16 14:06:51
Tere! Sain endale eile juuretise ja hakkasin suure hooga tegema. Ise enda ette mõeldes, et kõik ei saa ju nii hästi minna ja ei läinudki. Kuna küpsetasin mitut asja korraga siis panin kogemata juuretise, vee ja jahu segule ka sisse pärmi ;(Kas see leivategu nüüd nässus? või saa seda lootusetuna näivat olukora veel päästa...
Pille
Nami-Nami peakokk
2010-01-16 16:38:10
Mari-Liis:
Kairit: saab ikka :) katseta! ma olin ka esimesel korral üsna kindel, et välja ei tule- mõtlesin, et raiskan ainult jahu ja ei pannud ühtegi lisandit, et niikuinii suurem asi leib ei saa. Aga selle juuretisega õnnestus kohe esimene leib ilusasti mul. Ja ma vist pole ainuke siin ;)
Sama siin - paar leivaviilu hapupiimaga käärima ja juba esimene leivategu õnnestus väga hästi..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

<< 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 >>