RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Põrnikas
Abikokk
2009-12-14 21:52:25
Kessu343:
mina kasutan Veskimati jahu - meeldib rohkem kui Kalew. leib jääb tumedam ja kerkib paremini. aga eks see on maitse asi :)
kas sa kasutad rukkijahu või seda rukkileiva jahusegu?
Polar
Kokaõpilane
2009-12-14 22:58:58
Pean korralikult vaatama siis poes ringi, fakt on ka see, et käisin ainult ühes Selveris ja äkki seal oli otsas lihtsalt ... Minul on ostetud Veski Mati suur vist 10kg kott täisterarukkijahu, aga sellega ei tule leib üldse nii tume ja koorik ühtlane nagu ökojahude ja üldiselt kiidan ka Prismas müüdavat Soome Rainbow täisterarukkijahu ..
Pinnu
Abikokk
2009-12-14 23:22:30
Mina kasutan Raismiku talu rukkipüüli. Suhteliselt jäme jahu (1 kord veskist läbi lastud) aga mulle meeldib. Varem kasutasin poejahudest Kalewi oma. Ka meeldis. Nüüd aga käin otse talust toomas ja olen väga rahul.
Kessu343
Abikokk
2009-12-15 20:05:57
Põrnikas:
Kessu343:
mina kasutan Veskimati jahu - meeldib rohkem kui Kalew. leib jääb tumedam ja kerkib paremini. aga eks see on maitse asi :)
kas sa kasutad rukkijahu või seda rukkileiva jahusegu?
Tavalist rukkijahu. Sinise-punase triibuline pakend.
Veronika
Abikokk
2009-12-17 10:14:15
Lõpuks sain kirja ka oma leivateo, mis on loetav blogis. Samuti olen leidnud oma lemmikjahu - Vahe-Lombi talu rukkipüül. Leib jääb kohe nii mõnus õhuline ja ametine.
Profa
Abikokk
2009-12-17 11:12:24
Minul läheb lisaks rukkijahule leiva sisse kolmandik nisujahu. Maitse ja värvus tulevad maltoosa kasutamisest.

Profa köögipool

Lilyis
Kokaõpilane
2009-12-17 13:01:16
Pille:
Lilyis:
Olen ka juba päris mitmeid kordi leiba teinud, aga ikka ei tule täiesti nii välja nagu tahaks. Peamiselt on kaks probleemi: 1. leib tuleb veidi liiga hapu ja 2. muutub ruttu kõvaks ning on hästi tihke. :( Olen katsetanud igat moodi: muutnud kerkimisaega, teinud vedelamat ja paksemat tainast, lisanud rohkem suhkrut, võtnud vähem juuretist aga siiani pole suurt midagi muutunud. Ehk oskab keegi aidata?
Lilyis - mis põhiretsepti järgi Sa leiba küpsetad? Palju 1 liitri vedeliku kohta jahu võtad? Kas võtad juuretise eeltainast või lõpptainast? Mis jahu kasutad? Mis lisandeid kasutad? Kuidas küpsenud leivaga toimid? Kuidas ja kus säilitad? Seda kõike oleks vaja teada, et Su probleemide põhjust teada. Leiva hapusus on tingitud juuretise liigsest käärimisest, selle vastu aitab suhkru lisamine (palju praegu suhkrut lisad?) ja lühem eeltaina kääritamine. Soovitan osta endale Pilgrimi kirjastuse poolt välja antud väga asjaliku Koduleivaraamatu - seal on väga palju juhtnööre maitsva leiva küpsetamiseks, sh tüüpilisemad apsakad ja abinõud nende vältimiseks.
Tavaliselt teen nii, et võtan umbes poolteistliitrit vett ja poolteist kg jahu. Väga täpselt ei ole mõõtnud. Alguses lisan juuretisele vee ja osa jahust ning jätan kuskil 12-14 tunniks sooja kohta kerkima, kausi olen katnud toidukilega. Järgmisel päeval lisan ülejäänud jahu ja maitseained (suhkrut lisan umbes 1,5 dl), panen taina vormidesse ja jätan veel 5-6 tunniks käteräti alla kerkima. Juuretise olen alati lõpptainast võtnud. Kasutanud olen Veski Mati rukkijahu ja Veski Mati rukkileiva jahusegu, mõnikord olen neid koos kasutanud, teinekord jälle eraldi. Lisanditena olen siiamaani kasutanud ainult köömneid. Leiba küpsetan alguses 20 min 230 kraadises ahjus (vormid ei luba suuremat kuumust) ja siis 50-60 min veel 200 kraadises ahjus. Alati panen ahju ka veenõu. Vahel olen küpestamise lõpuosas ka otse leibadele vett pritsinud. Valmis leibadele määrin peale võid ning jätan käteräti alla jahtuma. Hiljem olen hoidnud kas küpsetuspaberi või kilekoti sees, kummagi variandiga ei püsi leib eriti pehme.
Alberta
Kokaõpilane
2009-12-17 18:26:11
[1quote]Tavaliselt teen nii, et võtan umbes poolteistliitrit vett ja poolteist kg jahu. Väga täpselt ei ole mõõtnud. Alguses lisan juuretisele vee ja osa jahust ning jätan kuskil 12-14 tunniks sooja kohta kerkima, kausi olen katnud toidukilega. Järgmisel päeval lisan ülejäänud jahu ja maitseained (suhkrut lisan umbes 1,5 dl), panen taina vormidesse ja jätan veel 5-6 tunniks käteräti alla kerkima. Juuretise olen alati lõpptainast võtnud. Kasutanud olen Veski Mati rukkijahu ja Veski Mati rukkileiva jahusegu, mõnikord olen neid koos kasutanud, teinekord jälle eraldi. Lisanditena olen siiamaani kasutanud ainult köömneid. Leiba küpsetan alguses 20 min 230 kraadises ahjus (vormid ei luba suuremat kuumust) ja siis 50-60 min veel 200 kraadises ahjus. Alati panen ahju ka veenõu. Vahel olen küpestamise lõpuosas ka otse leibadele vett pritsinud. Valmis leibadele määrin peale võid ning jätan käteräti alla jahtuma. Hiljem olen hoidnud kas küpsetuspaberi või kilekoti sees, kummagi variandiga ei püsi leib eriti pehme.[/quote] kas 1,5 jahu on täiskogus, mis ühe leivateo sisse läheb? Minul on esimene hapnemise segu umbes paksema hapukoore konsistentsiga (võib olla ka vedel). Lõpptaigen on lusikaga segatav ilma suurema pingutusega (ei oska täpsemalt öelda, sest ise ka jahu kaalu järgi ei pane). Ehk ma kaldun arvama, et kui leib liiga tihke ja taheneb kiiresti, siis on liiga palju jahu. Teine asi võib olla see, et juuretis jääb lahjaks või ei anta lõppfaasis piisavat aega kerkimiseks. Mina võtan juuretile enne maitseainete ja II osa jahu lisamist - siis on bakterite konsentratsioon seal suurem ja järgmisel korral läheb kiiremini käima. Sisuliselt muidugi ei ole väga vahet. Lisaks lasen leivad täies ulatuses ära kerkida enne ahju pistmist. Magususe kohta - ilmselt on siis suhkrut vähe. Mul läheb 1l vee kohta 2 spl toorsuhkrusiirupit ja u 3 spl pruuni suhkrut. Ja kolmas asi: järsku juuretis natsa vale bakteriga. Kas said selle kellegi käest (kas tal töötas hästi)? Või tegid ise? Tean sõpra, kes on korduvalt ise teinud ja iga kord tuleb vähe isemoodi juuretis (erinevad keefirid/hapukoored, millega ta alustanud on).
Lilyis
Kokaõpilane
2009-12-17 20:45:31
[1quote]kas 1,5 jahu on täiskogus, mis ühe leivateo sisse läheb? Minul on esimene hapnemise segu umbes paksema hapukoore konsistentsiga (võib olla ka vedel). Lõpptaigen on lusikaga segatav ilma suurema pingutusega (ei oska täpsemalt öelda, sest ise ka jahu kaalu järgi ei pane). Ehk ma kaldun arvama, et kui leib liiga tihke ja taheneb kiiresti, siis on liiga palju jahu. /.../ Ja kolmas asi: järsku juuretis natsa vale bakteriga. Kas said selle kellegi käest (kas tal töötas hästi)? Või tegid ise? Tean sõpra, kes on korduvalt ise teinud ja iga kord tuleb vähe isemoodi juuretis (erinevad keefirid/hapukoored, millega ta alustanud on).[/quote] 1,5 kg on jah täiskogus. Võib-olla olen tõesti veidi palju siis jahu pannud, sest minul on lusikaga lõpus seda päris raske segada. Juuretise tegin jah ise, ja olen isegi mõelnud proovida uut juuretist, et ehk tuleb parem.
Kessu343
Abikokk
2009-12-20 11:42:44
Ragne:
Mina tegin eile leiba - traditsioonilise köömnetega, siis kahe-juustu ning kolmanda leiva jaoks mõeldud taignast tegin leivakuklikesed. Sellised pisikesed nagu on saiakuklid. Küpsetasin neid eraldi, pärast suuremate leibade küpsetamist. Uskuge või mitte, aga juba on väiksed kakukesed otsas, mehe sõnul olevat neid nii mõnus näksida teleka ees :)
Ragne, kaua sa kuklitel kerkida lasid ja ahjus hoidsid?
<< 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 >>