Postitusi: 48
Tiitel: Kokaõpilane
2011-05-07 13:26:51 |
Sain hiljuti uue koka(nduse)raamatu. Veidi teistmoodi raamat. Autor Niki Segnit, pealkiri " The Flavour Thesaurus: Pairings, recipes and ideas for the creative cook". Soovitan neile, kellele meeldib ekperimenteerida. Sisaldab ka hulga retsepte, kuid raamatu põhülesandeks on hoopis kirjeldada eri toiduainete-herbide-vürtside kombinatsioone. Pealiskaudsel vaatamisel tundub, et raamat ei ole veel täiuslik (on mõned kombinatsioonid, mida olen kasutanud, aga selles raamatus pole), kuid siiski on väga palju huvitavat. Tundub, et ta on võtnud aluseks paljude eri maade köögid, kuid toiduainetest on põhivalikusse jäänud peamiselt läänes tuntud toiduained. Kujutan ette, et sellisel raamatul võiks kunagi tulla täiendatud trükk - idee on igal juhul geniaalne. |
2011-04-20 12:37:03 |
minu esimesest postitusest on nüüd tükk aega möödunud... olen vahepeal pakkunud aperatiiviks tavaliselt kilu ja/või sprotileibu (koduse rukkileiva peal) jääkülma viina juurde (huvitaval kombel pole meie peres iial seda jooki varem tarvitatud, aga "töötab" mu arust väga hästi välismaises keskkonnas meeleolu loomiseks ja kilu allaloputamiseks) Rosolje meeldib inimestele väga. Sooja toiduna võiks pakkuda (pole tõsi ise veel selleni jõudnud) tavalisi kotlette kastme-kartuliga - sõltuvalt riigist, võib see olla üsna eksootiline. Väiksed armsad pärmitagnaga lihapirukad oleks kindla peale suur hitt, kui viitsib mässata. Magustoiduna olen teinud eelnimetatud kamapalle mascarponega ja siis kamaparfeed (lisandiks murakamoos või -liköör). Viimati tegin rabarberikooki pärmitaignal (no see kõige tavalisem) ja see läks jube hästi. Usun, et ka teised eestipärased rabarberikoogid (muretaigna ja biskviitkattega näiteks) oleks paras eksootika. Nüüd teen pasha küllaminekuks kaasa... |
2010-07-19 21:45:58 |
Kas keegi siin on kunagi katsetanud singi suitsutamist suitsusaunas? Tahaks sel suvel ära proovida ja hea oleks kuulda teiste kogemusi... |
2010-02-25 13:48:06 |
mul pole küll kunagi olnud vajadust sidruni või apelsinikoore riivimisel paberit või kilet kasutada - aga vist seepärast ei ma kunagi ei kasuta seda pealt sakilist riivi. Olen alati kasutanud hoopis tavalist peenikest riivi (millega ka näiteks porgandit peenelt riivida saab) ja seda on lihtne sõrmedega pärast puhtaks tõmmata. Sama lugu ingveriga. Ma ei tea, kas see annab nipi mõõdu välja? ja viimasel ajal olen sidruni puhul kasutanud ka lihtsalt seda sidrunikoore ribade tekitajat varrega tööriista, millel väikesed augud otsas on. Siis küll saab pikemad ribad, aga sageli pole väga vahet lõpptulemuses. siis ei pea riivi ka määrima. |
2010-02-10 21:47:32 |
Porgandikook mahlamasinaomanikele: 4 muna 140g suhkrut noaotsaga soola 120g võid 300g porgandipudi (mahlamasina jääk) 70g mandlijahu 30g peekanipähkleid 40g suhkrustatud sitrusekoort (candied peel) 1 sidruni koor+0,5 sidruni mahl 45g speltajahu 45g nisujahu 1tl kergitusainet munad, suhkur, sool kergelt vahtu, hulka segada sulatatud või. Siis lisada kõik ülejäänu. Segu tuleb paksemapoolne, valada vormi ja pealt lusikaga siluda, nii et keskele jääks kerge lohk. Siis võib lusikaga vajutada veidi ebaühtlaseks või laineliseks (küpsevad hiljem mõnusad krõbedad tipud). Küpsetada 175 kraadiga 40min + u 20 min 200 kraadi juures, et veidi pruunistada. Seda sitrusekoort saab kindlasti asendada värske apelsinikoorega (mitte küll samas koguses). |