Tziiki Abikokk 2009-12-30 11:19:35 |
Spiidi:
oi! suur aitäh...tean nüüd ettevaatlik olla (ja nüüd siis sain jälile ka sellele, miks Vändra jahuga leivategu untsu läks...ja mina veel süüdistasin taigna mitte-kerkimises oma tw taignakaussi). Tziiki:
Vaata, loe seda teemat mõned lehed tagasi. Päris mitu kommentaari oli selle kohta, et mingil põhjusel leib ei kerkinud. Ja ühine tegur selle juures oli Kaarli talu jahu.küsimus-kas on kellelgi kogemusi Kaarli talu jahuga leivaküpsetamisel? ei raatsiks niisama katsetama hakata, kuna hiljuti proovitud Vändra jahu ei meeldinud kohe sugugi :( As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :) |
|
Heritage Kokaõpilane 2009-12-30 14:38:47 |
Naljakas, mul küll seda kerkimise probeemi pole olnud. Olen katsetanud Kaarli jahu, Vändra jahusid ja ka Veski Mati omasid. Vändra jahu ei meeldinud, leib jäi imelikult kleepuv. Olen pidama jäänud just Kaarli lihtjahu juures. Harilikult toon kohe suure kotiga, köömned ja kanepi seemned ka Kaarli talust. | |
Kodumeeskokk Kokaõpilane 2009-12-30 20:45:34 |
Oleme abikaasaga pöördunud koduleiva usku ja nüüd juba küpsetanud mitmeid leibasid. Sel sügisel sai veel meil valmis tõsine asi - ehtne leivaahi ,kuhu on võimalik panna kuni kümme leiba. Aga ainus puudus ,et olime sunnitud selle ahju välikööki ehitama - seega talvel mõned kuud ei saa kasutada. Aga kuni novembrini sai seal ka tehtud. Kõigepealt temperatuuridest - iga ahi isemoodi ,samuti küpsetusaeg sõltub ka sellest vormist milles küpsetada.Pärast mitmeid katsetusi oleme jäänud 'Kaiser' sinise vormi juurde. Müügil on ka halle,aga nende sisepinnale jääb leib paremini kinni.Ei liialda kui ütlen et küpsetusaeg võib vormist sõltuvalt varieeruda kuni 10 minutit. Aga koduköögi AEG ahjul on meie tegevus järgmine - 20minutit 240 kraadi, siis leibade niisutus veega ja temperatuur 160 kraadile ja veel 45 minutit. Selle aja jooksul niisutame veel leibasid 2-3 korda. Elektriahjude puhul ilma niisutamata õiget leiba ei saa. Leiva küpsuse hindamisel soovitan alustajatel osta termomeeter ja mõõta leiva sisetemperatuuri - see peab ahjust välja võttes olema saavutanud 98 kraadi. Puuahjul on temperatuuri ooper hoopis teine aga kuna see on unikaalne ahi ,siis vaevalt nende nippide õpetamine teid aitab. Jahudest - oleme põhimõtteliselt teinud oma leibasid öko või mahe jahudest. Seega ei kommenteeri tavajahusid. Nii Kaarli,lLehe kui ka Raismiku talu jahude koostis,kvaliteet ja omadused varieeruvad partiidena ,siis on midagi kindlat raske öelda. Ostame erinevate tootjate jahu ja segame endale meelepärase kokku. Praegu kasutame Kaarli ja Lehe talu oma. Raismiku viimane partii oli liiga öko(liiga toorelt koristatud) ja seda üle 30 % segus ei kannatanud kasutada ja tõenäoliselt sel hooajal ei julge sealt enam osta. Lisaks kasutame OÜ Eesti Rukkilinnase linnasejahu...soovitavalt mitte üle 5% kasutatava jahu kogusest. Loodan et minu pisikesest kirjatükist oli leivasõltlastele kasu... | |
Kodumeeskokk Kokaõpilane 2009-12-30 20:52:39 |
Kerkimise probleem kerkis meil ka ükskord esile - kerkimise jõu saime paremaks kui eeltaina tegemisel kasutame 40-50% jahu kogusest. Siis tekib on tainal rohkem kerkimisjõudu. Teine kerkimise stimuleerimise võte on kasutada nn kiirkergitust. 1-1,5 tundi ahjus 50kraadise temperatuuri juures. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-12-30 21:31:59 |
Kodumeeskokk:
Mulle meeldib Vändra täisterajahust teha. Kui kunagi paar aastat tagasi leivaküpsetamisega alustasin, kasutasin Veski-Mati sini-punatriibulist ja olin rahul. Ent maitsed muutuvad :) Tänavu olen kasutanud praktiliselt ainult mahejahusid. Leib on läinud untsu ühel korral, kui kogemata peenjahvatusega püülijahu kasutasin. Korra proovisin siin pooleks Kalewi jahu ja täisterajahu, aga täisterajahu meeldib rohkem.
Nii Kaarli,Lehe kui ka Raismiku talu jahude koostis,kvaliteet ja omadused varieeruvad partiidena ,siis on midagi kindlat raske öelda. Ostame erinevate tootjate jahu ja segame endale meelepärase kokku. Praegu kasutame Kaarli ja Lehe talu oma. Raismiku viimane partii oli liiga öko(liiga toorelt koristatud) ja seda üle 30 % segus ei kannatanud kasutada ja tõenäoliselt sel hooajal ei julge sealt enam osta. Kodumeeskokk:
Julgen vastu vaielda, Kodumeeskokk. Ma kasutan veidi teistsugust režiimi - leivad 250-kraadisesse ahju, siis temperatuur 200 peale ja küpsetan 60 minutit. Selle aja jooksul ma kordagi leibasid ei niisuta ja ühtegi veetopsi ahjus ei hoia. Tegemist tavalise Brandti elektriahjuga. Ja leib on õige ja väga hea, seda ka paljude leivaküpsetusfännide ja igati arvestatavate kriitikute järgi. Ilmselt oleneb siiski retseptist, ahjust ja tuule suunast :) (Minu retsept on siin.)
Aga koduköögi AEG ahjul on meie tegevus järgmine - 20minutit 240 kraadi, siis leibade niisutus veega ja temperatuur 160 kraadile ja veel 45 minutit. Selle aja jooksul niisutame veel leibasid 2-3 korda. Elektriahjude puhul ilma niisutamata õiget leiba ei saa. Kodumeeskokk:
See on hea info, mulle hakkas see linnasejahu lisamine meeldima, aga otsa sai. Nüüd tean, kust otsida..
Lisaks kasutame OÜ Eesti Rukkilinnase linnasejahu...soovitavalt mitte üle 5% kasutatava jahu kogusest. Heritage:
Minul on leib (tegelikult juba ka tainas) jäänud kleepuv vaid siis, kui peenjahu kasutan. Lihtsalt mu kogused ja temperatuurid sobivad keskmise või jämeda jahvatusega jahu jaoks paremini ning ka täisterajahust leib maitseb rohkem. Mulle just Vändra meeldib.
Naljakas, mul küll seda kerkimise probeemi pole olnud. Olen katsetanud Kaarli jahu, Vändra jahusid ja ka Veski Mati omasid. Vändra jahu ei meeldinud, leib jäi imelikult kleepuv. Redfox:
Pilgrimi poolt üllitatud väga toredas Koduleivaraamatus on retsept "Magushapy ehk soojaveeleiva valmistamine (lk 132) ning "Pädaste mõisa leivaküpsetaja Nuudi Inna kuumaveeleiva retsept" (lk 133). Vastab Redfoxi kirjeldusele (jahu keeva veega kloppida, siis lisada juuretis jne).
Sasha:
põhimõtteliselt nagu eesti magushapu leib, keeva vett valatakse jahule otsa, klopitakse korralikult, lastakse mullitama jahutatakse ja siis alles pannakes juuretis sisse. vist, kui nad ei tee seda teisiti kui minaMisasi on keeduleib? Jahu keedetakse mingis etapis kokku nagu keedutaina puhul? |
|
Kodumeeskokk Kokaõpilane 2009-12-30 22:42:58 |
Peakokale vastu vaidlema muidugi pole sünnis ...kuid siiski jään enda juurde. Niisutatud leiva ja niisutamata leiva maitsel pole suurt vahet ...kui niistatud koorik on õhem ja sisemine niiskus paremini tasakaalus. Niisutamine ei ole keeruline kui kasutada pihustit. Veetopsi pole ise kasutanud ja seetõttu vaikin...Aga kuna kriitikuid ei tunne ja olen ise kõik võimalikud leivad ,mida on kuskil koduküpsetajatelt müüa olnud ,ikka prooviks ostnud. Paljudel ongi peamiseks probleemiks koorikute paksus. Muidugi aitab ju ka ahjust väljavõtmisel ohtra niisutamisega probleem lahendada ,aga igal omad meetodid. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-12-30 23:01:47 |
Kodumeeskokk:
:D
Ma võtan oma leiva ahjust välja ja keeran vormid pahupidi. Leivast "õhkuv" kuum aur niisutab kooriku kenasti läbi. Ca veerand tunni pärast võtan vormist välja, käin külma võitükiga üle, keeran küpsetuspaberisse ja räti sisse ja jätan jahtuma.
Peakokale vastu vaidlema muidugi pole sünnis ...kuid siiski jään enda juurde. Niisutatud leiva ja niisutamata leiva maitsel pole suurt vahet ...kui niistatud koorik on õhem ja sisemine niiskus paremini tasakaalus. Niisutamine ei ole keeruline kui kasutada pihustit. Veetopsi pole ise kasutanud ja seetõttu vaikin...Aga kuna kriitikuid ei tunne ja olen ise kõik võimalikud leivad ,mida on kuskil koduküpsetajatelt müüa olnud ,ikka prooviks ostnud. Paljudel ongi peamiseks probleemiks koorikute paksus. Muidugi aitab ju ka ahjust väljavõtmisel ohtra niisutamisega probleem lahendada ,aga igal omad meetodid. |
|
Redfox Abikokk 2009-12-31 07:15:13 |
Mina niisutan-määrin rohkem ilu ja spetsiifilise aroomi pärast. nt kui kaljaga pealt niisutada on pärast palju lõhnavam ja maitse tugevam. Piima-vee seguga jääb koorik hästi vetruv ja lõigatav aga siiski krõbe. Võid pole pärast esimesi kordi kasutanud, ei meeldinud. | |
Ullike Abikokk 2009-12-31 10:44:04 |
Pille:
Pille - aga kui sa keerad leiva soojana toidukilesse - kas sul siis kondensvett ei teki? Kodumeeskokk:
:D
Ma võtan oma leiva ahjust välja ja keeran vormid pahupidi. Leivast "õhkuv" kuum aur niisutab kooriku kenasti läbi. Ca veerand tunni pärast võtan vormist välja, käin külma võitükiga üle, keeran toidukilesse ja räti sisse ja jätan jahtuma.Peakokale vastu vaidlema muidugi pole sünnis ...kuid siiski jään enda juurde. Niisutatud leiva ja niisutamata leiva maitsel pole suurt vahet ...kui niistatud koorik on õhem ja sisemine niiskus paremini tasakaalus. Niisutamine ei ole keeruline kui kasutada pihustit. Veetopsi pole ise kasutanud ja seetõttu vaikin...Aga kuna kriitikuid ei tunne ja olen ise kõik võimalikud leivad ,mida on kuskil koduküpsetajatelt müüa olnud ,ikka prooviks ostnud. Paljudel ongi peamiseks probleemiks koorikute paksus. Muidugi aitab ju ka ahjust väljavõtmisel ohtra niisutamisega probleem lahendada ,aga igal omad meetodid. Söömine on ainuke töö, mis toidab |
|
Tiopepe Kokaõpilane 2009-12-31 11:23:19 |
Kui kellegil huvi, siis on pakkuda mõned kilod linnasejahu. Kätte saab Tallinnas Kalamaja piirkonnas ja soovi võib maili panna. 1kg jahuga saab päris kaua hakkama, ise panen kusagil 2 supilusikat jahu 1 pätsi kohta. | |
<< < 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 > >> |