RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Kätrin
Abikokk
2009-12-11 10:15:20
Ilsu:
Sain laadalt juuretisepoja , selline ümmargune pallikene, sain neid sealt kohe kaks tükki:) ühest küpsetasin Evelin ilvese õpetuse järgi http://www.postimees.ee/041004/lisad/kasu/146179.php leivad ja said head ja ilusead, eile õhtul panin teise käärima ja nüüd jääb mul segaseks , et millal siis see uus juuretis võtta? kas see vedel eeltainas? või siis kui on juba jahud soolad suhkrud sees? need pallid mis mina sain olid ju tugevad pallid aga kui ma eeltainast võtan on see ju vedel. Palun abi , tehke mulle see asi selgeks:)
Mina tean, et mõlemat pidi võib. Mina sain ka kunagi tainapalli juuretiseks aga ise sellest tehes võtsin siiski juurestise eeltainast. Mulle kuidagi ei istu see mõte, et elava juuretise sees on suhkur (ma kasutan mett - see on isegi okei, sest ka elus asi ju) aga sool- see on ju ikkagi natuke nagu paha või noh - ma ei tea. Ühesõnaga, mõlemat pidi võib ja seni ma ei ole leibadel erinevust tähendanud, kuigi sellest räägitakse, samas sõltub ju leiva headus ka ühe-sama juuretise puhul sajast erinevast faktorist igakord nii kui nii :)

Kätrini kokkamispäevik

Ullike
Abikokk
2009-12-11 14:38:25
Kui tahad paksu juuretis - võtagi siis kui soolad/suhkrud/jahud sees. Pole hullu kui ka seemneid on. Hiljem on see kogus järgmise taina peale ju nii väike, et ei anna kuidagi tunda.

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Ilse
Abikokk
2009-12-11 14:44:12
selge :) võtsin siis seekord eeltainast vedela, järgmine kord siis proovin mõlematpidi võtta ja vaatan mis vahe on. aitäh!

Ilse köögis

Pinnu
Abikokk
2009-12-13 00:15:56
küpsetasin täna jälle leiba. Ei tea mis on juhtunud aga viimased kaks leivategu on läinud natuke aia taha. Nimelt küpsevad leivad pealt töitsa lõhki. Esimesel leivateol küpses leib küljelt lõhki, kuid vahepeal ünnestus kenad terved leivad saada. Nüüd siis juba teist korda leivad lõhki. Mis ma siis valesti teen. Juuretisel lasen seista 12 tndi, siis teen taina valmis, panen vormi, silun, augud sisse näpuga ja 1 tunniks kerkima. Siis ahju 250 kraadi ca15 min ja siis 200 kuni lõpuni. Millest siis selline jama? Olen kogu aeg sama tehnoloogiat kasutanud. :(
Lilyis
Kokaõpilane
2009-12-13 19:32:23
Olen ka juba päris mitmeid kordi leiba teinud, aga ikka ei tule täiesti nii välja nagu tahaks. Peamiselt on kaks probleemi: 1. leib tuleb veidi liiga hapu ja 2. muutub ruttu kõvaks ning on hästi tihke. :( Olen katsetanud igat moodi: muutnud kerkimisaega, teinud vedelamat ja paksemat tainast, lisanud rohkem suhkrut, võtnud vähem juuretist aga siiani pole suurt midagi muutunud. Ehk oskab keegi aidata?
Seenekas
Abikokk
2009-12-13 21:46:19
Ausalt öeldes olen ma ka vahel üsna nõutu, täna lihtsalt ei hakanud need leivad mul kerkima, siis tõin katlamajast tuppa silma alla ja panin igaks juhuks ahju juba sooja ja nii nad siis kenasti kuni ahi soojenes, mul üsna parajaks kerkisidki, olid ka pliidi peal, seal läheb mõnusalt soojaks. Nii ma siis enam nuputada ei viitsigi, isegi samade tingimuste puhul ei tule nad mul samasugused. Õnneks on alati süüa maitsenud ja tänased näevad kuidagi eriti kenad välja. Mulle tundub, et see oma hea tuju/tunne tegemisel on ikka päris tähtis...:D:D Seekord oli leivategudel pikem vahe ja juuretisele oli natuke hallitust peale tulnud :(
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-12-13 22:00:05
Lilyis:
Olen ka juba päris mitmeid kordi leiba teinud, aga ikka ei tule täiesti nii välja nagu tahaks. Peamiselt on kaks probleemi: 1. leib tuleb veidi liiga hapu ja 2. muutub ruttu kõvaks ning on hästi tihke. :( Olen katsetanud igat moodi: muutnud kerkimisaega, teinud vedelamat ja paksemat tainast, lisanud rohkem suhkrut, võtnud vähem juuretist aga siiani pole suurt midagi muutunud. Ehk oskab keegi aidata?
Lilyis - mis põhiretsepti järgi Sa leiba küpsetad? Palju 1 liitri vedeliku kohta jahu võtad? Kas võtad juuretise eeltainast või lõpptainast? Mis jahu kasutad? Mis lisandeid kasutad? Kuidas küpsenud leivaga toimid? Kuidas ja kus säilitad? Seda kõike oleks vaja teada, et Su probleemide põhjust teada. Leiva hapusus on tingitud juuretise liigsest käärimisest, selle vastu aitab suhkru lisamine (palju praegu suhkrut lisad?) ja lühem eeltaina kääritamine. Soovitan osta endale Pilgrimi kirjastuse poolt välja antud väga asjaliku Koduleivaraamatu - seal on väga palju juhtnööre maitsva leiva küpsetamiseks, sh tüüpilisemad apsakad ja abinõud nende vältimiseks.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Polar
Kokaõpilane
2009-12-14 20:06:49
Ma ei ole suutnud veel leida koriandrit, millistes suuremates poodides see on olemas ja millisel kujul? Kuidas teie arust leiva maitset ja välimust mõjutab jahu? Millist jahu kasutate ja kiidate?
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-12-14 20:10:36
Polar:
Ma ei ole suutnud veel leida koriandrit, millistes suuremates poodides see on olemas ja millisel kujul?
Koriandriseemned on nüüd küll vist ikka igas suuremas toidupoes olemas, tuleb maitseaineteletist otsida. Tallinnas Piprapoes on kohe kindlasti.
Polar:
Kuidas teie arust leiva maitset ja välimust mõjutab jahu? Millist jahu kasutate ja kiidate?
Jahu mõjutab väga nii maitset kui ka välimust. Mina kasutan praegu Vändra 100% täistera rukkijahu, jämeda jahvatusega. Meeldib väga. Sõbranna kasutab Kalewi rukkijahu ja samuti kiidab - aga leib on tal hoopis teistsugune (ta kasutab ka minu retsepti, nii et hea võrrelda). Mina kilkan siin rõõmust ja rahulolust. Nimelt õnnestus mul eelmisel nädalal juuretis ära küpsetada. Ema oli abiks last valvamas, demonstreerisin talle, kuidas ma leivatainast segan ja kergitan ja küpsetan. Õhtul alles meenus, et unustasin juuretise võtta. Olin paar päeva täitsa tujutu ja mõtlesin, et kuidas ma uue juuretise tekitan (mulle meeldis praegune :)). Siis meenus, et juuretisepurk oli ju veel alles ja purgiseinad "juuretisesed" :) Panin purki natuke jahu ja sooja vett, järgmisel päeval jälle. Eile panin eeltaina käärima ja täna küpsetasin väga mõnusa ja maitsva rukkileiva :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kessu343
Abikokk
2009-12-14 21:29:12
Polar:
Kuidas teie arust leiva maitset ja välimust mõjutab jahu? Millist jahu kasutate ja kiidate?
Pille:
Jahu mõjutab väga nii maitset kui ka välimust. Mina kasutan praegu Vändra 100% täistera rukkijahu, jämeda jahvatusega. Meeldib väga. Sõbranna kasutab Kalewi rukkijahu ja samuti kiidab - aga leib on tal hoopis teistsugune (ta kasutab ka minu retsepti, nii et hea võrrelda).
mina kasutan Veskimati jahu - meeldib rohkem kui Kalew. leib jääb tumedam ja kerkib paremini. aga eks see on maitse asi :)
<< 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 >>