Zoozi Abikokk 2009-11-19 22:47:04 |
Küpsetasin täna leiba. Tegin prooviks ühe pätsi maltoosa ja kergelt purustatud koriandriseemnetega. Leib kerkis hästi ja küpses ka kenasti. Koriandriseemneid oleks võinud rohkem olla, aga muidu oli leib ikka väga maitsev :P | |
Täpik Abikokk 2009-11-19 23:56:58 |
Küpstasin ka. Sain mõisakeraamika vormid, nii ilusad. Nüüd on aga häda... ei saa leiba kätte, oli küll loetatud ja võitatud vorm, aga ei midagi. Panin ahju tagasi, et äkki on alt veel toores aga kas kellegi kogemus ütleb, et jahtunult saab leiva vormist paremini kätte? Kuumalt tahab vägisi ära laguneda... Appi, appi.... | |
Pisi-Pisi Abikokk 2009-11-20 01:48:35 |
Täpik:
Määri paksemalt võid, ikka nii, et kollane on (oma 1-2 mm võid küll panna). Ja kerkimisruumi jäta piisavalt. Ma viimati veetsin põneva veerandtunni leiba kangutades (kinni oli jäänud ülevalt äärest, kust polnud piisavalt määritud). Küpstasin ka. Sain mõisakeraamika vormid, nii ilusad. Nüüd on aga häda... ei saa leiba kätte, oli küll loetatud ja võitatud vorm, aga ei midagi. Panin ahju tagasi, et äkki on alt veel toores aga kas kellegi kogemus ütleb, et jahtunult saab leiva vormist paremini kätte? Kuumalt tahab vägisi ära laguneda... Appi, appi.... Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab... |
|
Ullike Abikokk 2009-11-20 08:03:54 |
Jah .- ega siin pole muud kui paksemalt võid. Ja vahest pead kergelt serva pealt aitama - just keraamilise vormi puhul. Ise tegin viimati siit saadud õpetuse kohaselt nii, et panin küpsetuspaberi vormi. Ju ma ei osanud seda kenasti sinna paigutada või mis, aga leivad olid pärast sellised "veidi kortsus" :D. Söömine on ainuke töö, mis toidab |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2009-11-20 08:42:36 |
Täpik:
Ma kasutan metallvorme ja keeran leivad pärast ahjust väljavõtmist lõikelauale pahupidi 10 minutiks. Kuumast leivast eralduv aur lööb leiva alati vormi küljest lahti (võib-olla kord-kaks olen pidanud noaga servadest kaasa aitama, aga mitte rohkem).
Ei oska öelda, kas see ka savivormide puhul töötab.
Küpstasin ka. Sain mõisakeraamika vormid, nii ilusad. Nüüd on aga häda... ei saa leiba kätte, oli küll loetatud ja võitatud vorm, aga ei midagi. Panin ahju tagasi, et äkki on alt veel toores aga kas kellegi kogemus ütleb, et jahtunult saab leiva vormist paremini kätte? Kuumalt tahab vägisi ära laguneda... Appi, appi.... Ullike:
Loodetavasti ei olnud jutt minu õpetusest juttu, sest ma lihtsalt kommenteerisin, et kui vorm küpsetuspaberiga vooderdada, on tulemuseks täiesti erinev koorik. Ise eelistan ilma küpsetuspaberiga küpsetamist ikka..
Ise küpsetasin üleeile täitsa tavalise rukkileiva, niiii maitsev oli. Mul praegu selline etapp, et mingeid lisandeid ei tahagi, täitsa tavalist köömnetega leiba teen ainult..
Ise tegin viimati siit saadud õpetuse kohaselt nii, et panin küpsetuspaberi vormi. Ju ma ei osanud seda kenasti sinna paigutada või mis, aga leivad olid pärast sellised "veidi kortsus" :D. |
|
Mari-Liis Abikokk 2009-11-20 09:07:42 |
Ma panin eile õhtul kaks eeltainast käima: ühe leiva jaoks, teise täisteranisujahust saia jaoks. Praegu ilusti kobrutavad mõlemad. Saia pole niimoodi varem teinud, eks paistab, mis saab. :P Aga rukkileiba teen peaaegu alati väga väheste ja lihtsate lisanditega: kas köömned või koriander. Lihad-rosinad-köögiviljad jne pole mul kunagi leibade sees olnud, no ma ei tea, ei maitse lihtsalt... Samas teiste küpsetatud leibasid erinevate (ime)lisanditega olen proovinud ja on vahelduseks päris huvitavad olnud. | |
Alberta Kokaõpilane 2009-11-20 19:09:34 |
Mul juhtus oma viimase leivateoga pooleldi tehniline apsakas - panen siia kirja, järsku kellelgi kasu. Nimelt sattus mul sooja vee asemel jahuga kokku kuum vesi. Mitte küll keev, aga omajagu kuumem kui tavaliselt. Jahu hakkas kohe paisuma ja muutus kliistritaoliseks (nii nagu juhtuks kuumutamisel). Et olin nagu varem kuulnud, et vanasti magushaput rukkileiba tehtigi kuuma veega, siis ma ei heitunud sellest ja lisasin juuretise, ning panin hapnema. Järgmisel päeval tegin leiba edasi nagu tavaliselt, aga täheldasin, et jahu kulub vähem, sest esimese osa jahu "kasutas" vee ära. Õnneks leivad kerkisid kenasti (võib-olla tahtsid veidi soojemat keskkonda, alguses nagu võttis kauem aega). Kui lõpuks ahjust välja võtsin, siis olid leivad veidi kokku justkui tõmbunud, Ilmselt siis seepärast, et jahu oli tegelikult ju vähem. Tulemus ei olnud väga palju erinev, aga siiski sarnanes leib seekord rohkem nende poe vormileibadega, mis on hästi tumedad (just konsistentsilt, mitte värvilt) - ma ei mäleta nende toodete/firmade nimesid kahjuks enam. Ehk need, mille sisu on kuidagi läikiv (mullide seinad :) ). Samuti oli minu leib "õrnem" ja "mahlasem" kui tavaliselt. Ja see veel, et leiva maitse oli intensiivsem, sest maitseaineid panin nagu tavaliselt ja jahu oli lõpuks ju vähem. | |
Täpik Abikokk 2009-11-20 22:13:37 |
Täpik:
Tänan nõuannete eest.
Kokkuvõte vormidest:
Küpsetuspaberit pole kasutanud, aga äkki savivormidel peaks siis - kuidagi siis kaob see savi võlu ära? Samas jääb ainult valu - kui ilma teha?
Plekist võitatud Kaeseri vormid: leib küpseb ilusti, pealt koorik pealt tume, mujal puudub.
Fooliumist nn ühekordsed vormid, ka võitatud - küpseb igalt poolt ühtlaselt pruuniks ja ilusaks,
Savivorm - leotatud ja võitatud - leib on vormiga üheks saanud, eraldada ei õnnestu, küll saab vormist süüa ja maitse on hea
Kummaline aga kõige odavam vorm andis seega parima tulemuse?! Keraamilised on küll ilusad aga ainult vaatamiseks? Äkki annab ikkagi taltsutada. Pean veel proovima....
Mustast leivast ja linajahust:
Seekord proovisin linnasejahu segada rukkijahu ja siis peaaegu keeva veega. Nii oli linnasejahu juhendis soovitatud. Segasin segi, lasin jahtuda ja panin kerkinud juuretise hulka - seega ilmselt läks siis jahu rohkem. Seekord oli äripäeva tegu, panin ahju 50 C juurde kerkima. Sellest ilmselt ka üle vormi ääre kerkimine (vorm kah ju tillu). Jaotan poolvedela taigna kolmeks ja lasen KA-l iga osa eraldi segada st panen jahu ja lisandid igale vormile eraldi juurde. Alati ei tule kõik kolm vormi seetõttu ka võrdsed.
Ahjust tulnud leivad keeran märga käterätti ja lasen jahtuda salliga kaetult. Koorik jääb alati pehme. Nüüd on aga häda... ei saa leiba kätte, oli küll loetatud ja võitatud vorm, aga ei midagi. . |
|
Ullike Abikokk 2009-11-21 15:28:56 |
Täpik:
Millestki said sa siiski valesti aru. Olen siiani (v.a. viimane tegu) kogu aeg kasutanud 1 savi + 2 kaiseri vormi. Alati paksult võiga määritud. Välja on leivad alati tulnud, ehkki aeg-ajalt on tulnud silikoonspaatliga veidi aidata (mul on selline natuke teistmoodi spaatel, aga ilmselt võib selleks kasutada ka nüri lauanuga). Noakese abi on vaja enim jah keraamilisel vormil kui leib on veidi seene-kujuliseks kerkinud ja katnud ka nn tagasipöörduvad servad. Kuna email nendeni ei ulatu, siis pole ka võist 100 % kasu ja leib vajab utsitamist. Võid proovida ka Pille soovitust jätta leivad mõneks hetkeks tagurpidi ja siis alles eraldada vorm (proovin seda nippi järgmine kord ka ise). Pealegi - leiva küljed ja põhi ei ole ju kunagi kaetud samasuguse paksu koorikuga kui pealmine osa - just vormileibadel. Nn põrandapätsid on juba hoopis teine teema.
Ah cjaa - oma savivormi pole ma kordagi leotanud.... Täpik:
Tänan nõuannete eest.
Kokkuvõte vormidest:
Küpsetuspaberit pole kasutanud, aga äkki savivormidel peaks siis - kuidagi siis kaob see savi võlu ära? Samas jääb ainult valu - kui ilma teha?
Plekist võitatud Kaeseri vormid: leib küpseb ilusti, pealt koorik pealt tume, mujal puudub.
Fooliumist nn ühekordsed vormid, ka võitatud - küpseb igalt poolt ühtlaselt pruuniks ja ilusaks,
Savivorm - leotatud ja võitatud - leib on vormiga üheks saanud, eraldada ei õnnestu, küll saab vormist süüa ja maitse on hea
Kummaline aga kõige odavam vorm andis seega parima tulemuse?! Keraamilised on küll ilusad aga ainult vaatamiseks? Äkki annab ikkagi taltsutada. Pean veel proovima....
Mustast leivast ja linajahust:
Seekord proovisin linnasejahu segada rukkijahu ja siis peaaegu keeva veega. Nii oli linnasejahu juhendis soovitatud. Segasin segi, lasin jahtuda ja panin kerkinud juuretise hulka - seega ilmselt läks siis jahu rohkem. Seekord oli äripäeva tegu, panin ahju 50 C juurde kerkima. Sellest ilmselt ka üle vormi ääre kerkimine (vorm kah ju tillu). Jaotan poolvedela taigna kolmeks ja lasen KA-l iga osa eraldi segada st panen jahu ja lisandid igale vormile eraldi juurde. Alati ei tule kõik kolm vormi seetõttu ka võrdsed.
Ahjust tulnud leivad keeran märga käterätti ja lasen jahtuda salliga kaetult. Koorik jääb alati pehme.Nüüd on aga häda... ei saa leiba kätte, oli küll loetatud ja võitatud vorm, aga ei midagi. . Söömine on ainuke töö, mis toidab |
|
Kiilike Abikokk 2009-11-21 16:55:20 |
Alberta:
:) Aga ma üle mitme korra teengi nii. Vaheldust peab ju olema .. . Aga kui kuumema veega teha siis peab selle jahuga segatult jahtuma jätma ikka kuni käesoojus saavutatud ja siis juuretise lisama(praegu tundub, et lisasid varem ). Ma ei ole tähedanud, et soojemat keskkonda tahaks. Ajaliselt on üsna sama tegemine, ehk võtab nn kliistri jahtumine lisa aega.
Mul juhtus oma viimase leivateoga pooleldi tehniline apsakas - panen siia kirja, järsku kellelgi kasu. Nimelt sattus mul sooja vee asemel jahuga kokku kuum vesi. Mitte küll keev, aga omajagu kuumem kui tavaliselt. Jahu hakkas kohe paisuma ja muutus kliistritaoliseks (nii nagu juhtuks kuumutamisel). Et olin nagu varem kuulnud, et vanasti magushaput rukkileiba tehtigi kuuma veega, siis ma ei heitunud sellest ja lisasin juuretise, ning panin hapnema. Järgmisel päeval tegin leiba edasi nagu tavaliselt, aga täheldasin, et jahu kulub vähem, sest esimese osa jahu "kasutas" vee ära. Õnneks leivad kerkisid kenasti (võib-olla tahtsid veidi soojemat keskkonda, alguses nagu võttis kauem aega). Kui lõpuks ahjust välja võtsin, siis olid leivad veidi kokku justkui tõmbunud, Ilmselt siis seepärast, et jahu oli tegelikult ju vähem. Tulemus ei olnud väga palju erinev, aga siiski sarnanes leib seekord rohkem nende poe vormileibadega, mis on hästi tumedad (just konsistentsilt, mitte värvilt) - ma ei mäleta nende toodete/firmade nimesid kahjuks enam. Ehk need, mille sisu on kuidagi läikiv (mullide seinad :) ). Samuti oli minu leib "õrnem" ja "mahlasem" kui tavaliselt. Ja see veel, et leiva maitse oli intensiivsem, sest maitseaineid panin nagu tavaliselt ja jahu oli lõpuks ju vähem. |
|
<< < 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 > >> |