Ragne Abikokk 2009-11-07 21:27:40 |
Tullia:
Mina Kalevi rukkijahuga küpsetangi ja leivad kerkivad ilusti. Tõsi küll, mida rohkem talve poole, seda kauem võtab kerkimine aega - toas jahedam ju.
Kahjuks ei ole endal sellist õnnetust juhtunud, ainukese asjana võiks süüdistada taina paksust - oli see ikka parajalt paks?
Mul leivategu täna ebaõnnestus. Juureti hapnes hästi, leib kerkis hästi, ahjus vajus pisut alla ja ahjust välja võetuna vajus lausa lohku ning seest oli nätske. Olen lausa õnnetu, sest tahtsin homme isasid-vanaisasid sellega üllatada. Tegin kõike nii nagu alati. Eeltainast teen täisterarukkijahuga, pärast panen veel täisterajahu ja pisut peenikest rukkijahu (mõlemad ökod). Sel korral tõi mees aga poest Kalevi rukkijahu ja lisasin seda pisut. Te ju ometi küpsetate ka muust kui mahejahust? Igatahes panen ma jonnakalt uue taina käima ja ärkan hommikul kl 5, et leiba teha. |
|
Redfox Abikokk 2009-11-07 22:13:18 |
ma teen jälle pihlakaleiba, panen suhkrupeedisiirupit linnasesiirupi asemel. pisut rohkem soola ka.... mina panen jahu mitmes jaos ja mul hapneb suht kaua, see on ka nipp, kuidas tainas oleks just parajalt sitke | |
Kaneelikang Kokaõpilane 2009-11-08 13:59:57 |
Minu kaks juuretist on väga erineva käitumisega. Kuidas oleks võimalik turgutada seda "aeglase pööruga" tegelast. Leivad kerkivad täna 50 kraadises ahjus juba 4 tundi, aga tõus on minimaalne. Teise juuretisega on selleks ajaks ammu vorm ääreni täis. Kas on mingit varianti juuretisele lisajõu andmiseks? | |
Seenekas Abikokk 2009-11-08 16:56:15 |
Mina ei saa ka sellest kerkimisest enam aru, sama juuretis, suvel vohas mis hirmus. Nüüd külmemal ajal on kuidas kunagi. Jahu kasutan kogu aeg sama. Eelmine kord kerkis ilusad 3 tundi, mida loen normaalseks, täna alla kahega tuli taas üle vomiäärte. Suvel tunniga kerkimine sobis mulle ka, aga see etteaimamatus pole enam tore. Temperatuur on katlamajas, kus mul see tainas enne ahjuminekut "elab", aasta ringi sarnane. Õnneks see leiva omadusi eriti ei mõjuta, ainult see valvamine mulle hästi ei sobi. | |
Kiilike Abikokk 2009-11-08 17:23:54 |
Seenekas:
Oi, mul enam vähem sama jama. Enamasti kerkib u 2 tundi vormis aga reedel suutis tunni ajaga ennast servani ajada ja ahjus hakkas üle serva voolama enne kui piisavalt küpses ja paigale jäi. Kusjuures tänu sellele kiirele kerkimisele on sees suured augud(nimetatakse vist poorideks). Muidu poleks midagi olnud aga tegin ühe ära andmiseks koos juuretisega :)
Mina ei saa ka sellest kerkimisest enam aru, sama juuretis, suvel vohas mis hirmus. Nüüd külmemal ajal on kuidas kunagi. Jahu kasutan kogu aeg sama. Eelmine kord kerkis ilusad 3 tundi, mida loen normaalseks, täna alla kahega tuli taas üle vomiäärte. Suvel tunniga kerkimine sobis mulle ka, aga see etteaimamatus pole enam tore. Temperatuur on katlamajas, kus mul see tainas enne ahjuminekut "elab", aasta ringi sarnane. Õnneks see leiva omadusi eriti ei mõjuta, ainult see valvamine mulle hästi ei sobi. |
|
Pisi-Pisi Abikokk 2009-11-08 18:12:55 |
Minu viimane leivategu läks untsu :( Kui tavaliselt panen ma leivataigna õhtul hakkama ja siis ta öö läbi "läheb käima" ja järgmine päev küpsetan. Seekord aga mõtlesin, et proovin ühe päevaga hakkama saada, panin hommikul hakkama ja õhtul hakkasin küpsetama. Aeg aga kiskus juba väga öiseks, vormis kerkida leib ei jõudnud, panin kohe ahju küpsema. Tulemus - seest jäi täiesti nätske. Koorik on küll väga maitsev :) Teist korda sedasi ei tee.
PS: Leidsin Raplast lillepoest (!) kuivatatud kadakamarju, ühe leivakese tegin prooviks nendega. Polegi veel maitsma jõudnud, äkki on hea... Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab... |
|
Kaneelikang Kokaõpilane 2009-11-08 20:16:10 |
Lõppkokkuvõttes tuli tänane leib hea, lihtsalt väga tüütu on kogu päev seda kerkimist passida. | |
Pirqu Kokaõpilane 2009-11-09 00:08:43 |
Pisi-Pisi:
Mina olen kuulnud, et ahjus 60 kraadi juures tund-poolteist on ka täitsa võimalik kergitada. Ja siis kohe kui on kerkinud keerata ahi kuumaks ilma leibasid välja võtmata. Minu viimane leivategu läks untsu :( Kui tavaliselt panen ma leivataigna õhtul hakkama ja siis ta öö läbi "läheb käima" ja järgmine päev küpsetan. Seekord aga mõtlesin, et proovin ühe päevaga hakkama saada, panin hommikul hakkama ja õhtul hakkasin küpsetama. Aeg aga kiskus juba väga öiseks, vormis kerkida leib ei jõudnud, panin kohe ahju küpsema. Tulemus - seest jäi täiesti nätske. Koorik on küll väga maitsev :) Teist korda sedasi ei tee. |
|
Ullike Abikokk 2009-11-09 09:46:29 |
Minu eilne leivategu seevastu õnnestus väga hästi. Panin seekord taina juba lisanditega suures kausis paariks tunniks kerkima. Tavaliselt olen valmis tainast juba vormis kergitanud ja enamus kordadel on selle tagajärg rohke rätipesu. Seekord siis seda ei toimunud. Kui tainas oli paar tunnikest kerkinud täitsin vormid ja lükkasin need a 40 kraadi juurde ahju veel tunnikeseks kerkima. Seejärel võtsin vormid ahjust ja keerasin kuumuse 250-le. Kui ahi oli tuline läksid leivad uuesti ahju. Tunni aja pärast oli valmis. Sedakorda ei kerkinud/valgunud kuskilt midagi üle ja leivad tulid super. Ühe leiva tegin linaseemnetega ja teise pätsi rosina/kuivatatud jõhvikatega. See viimane oli väga maitsev! Söömine on ainuke töö, mis toidab |
|
Spiidi Abikokk 2009-11-11 15:08:01 |
Olen lugenud, et leiva sisse võiks panna ka natuke koriandrit. Mis kujul te seda panete, kas jahvatatud koriandriseemned või kuivatatud koriandri puru? Vabandan, kui küsimus natuke rumalapoolne on :) | |
<< < 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 > >> |