RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Kiilike
Abikokk
2009-11-12 13:47:47
Pille:
Kiilike:
Mina olen pannud nii koriandri seemneid kui jahvatatud kujul ... suht mahe jäi siiski . Aga mul on vanas ajast kiluvürtsi st pipar, koriandriseemned ja vist veel midagi. Vot sellega jääb see maitse mis borodin leival oli :)
Mul on ka pakike SM kiluvürtsi (mu mäletamist mööda üldsegi mitte nii ammu ostetud, aga no kes seda täpselt nüüd mäletab :D), seal tõesti vürts, must pipar, säilitusaine E211 :O, koriander, muskaatpähkel, ingver, nelk, kaneel, kardemon, rosmariin. Pakis on 30 g. Proovin millalgi sellega!
nüüd häbenen tõsiselt aga ikka tunnistan üles - see vanast ajast tähendab aega kui ise olin teismeline :) . Seda vürtsi panen vähe, mitte üle 1/2 tl ja sellest piisab. PS. mul samast ajast loorberilehed ka ja need ikka kordades tugevama maitsega kui tänapäeval poes müüdavad. Üle veerandi lehest ei kannata kuidagi panna kuhugile ... ja nii ma imestan, et inimesed panevad 2-3 lehte toidu sisse :O

kiilikese köögikatsetused

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-11-12 14:02:49
Kiilike:
PS. mul samast ajast loorberilehed ka ja need ikka kordades tugevama maitsega kui tänapäeval poes müüdavad. Üle veerandi lehest ei kannata kuidagi panna kuhugile ... ja nii ma imestan, et inimesed panevad 2-3 lehte toidu sisse :O
Kiilike, see ju loogiline. Vanasti oli muru rohelisem, suved soojemad, talved lumerikkamad ja loorberilehed palju-palju tugevama maitsega :P

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Siumari
Kokaõpilane
2009-11-16 14:45:40
Pühapäeval oli mu esimene leivategu. Tulemuseks suurem tavaline ja väiksem peekoniga leib ning üks väike plönnleivake. Ended olid halvad: toidumäärimispintsel lagunes koost ning silikoonvorm oli endale põhja ja külje vahele augu kuskilt leidnud (õnneks leivataina jaoks on too auk liiga väike). Lõpuks sai kahe erineva retsepti vahel pendeldades liiga vähe soola lisatud. Aga täitsa aia taha ei läinud, kuigi ka peekoni unustasin palavikuuimas läbi praadida.. too leib sai vähemalt veidi soolasem, sest lihale ma maitseaineid ikka panin. Täna panen jälle eeltaina hakkama ja teen homme ühe leiva pähklite-rosinatega. Rosinaid peaks enne leotama ja pähkleid röstima.. äkki läbi kirjutades jääb see mulle kindlamini meelde :P
Ullike
Abikokk
2009-11-16 15:42:00
Siumari:
Täna panen jälle eeltaina hakkama ja teen homme ühe leiva pähklite-rosinatega. Rosinaid peaks enne leotama ja pähkleid röstima.. äkki läbi kirjutades jääb see mulle kindlamini meelde :P
tunnistan ausalt - pole veel kordagi rosinaid/jõhvikaid leotanud. Ikka otse sisse. Võib-olla on see vale, aga maitse üle pole seni kurta saanud. Omalgi on leivapätsid veel viimast tunnikest kerkimas ja siis ahju. Sedakorda siis lihtsalt tavaline(no mitte päris - linaseemned ka :) ) ja rosinaleib. Viimane on suureks kasvanud mees-lapse erisoov. Eelmisel korral tegin magusaks leivaks rosina/kuivatatud jõhvika oma ja mulle öeldi väga etteheitva näoga: et kui siin ainult neid jõhvikaid mulle vastu ei vaataks :/ ....no nüüd ei vaata. Tegelikult said need mul viimati otsa ja olen unustanud uued osta :D

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Spiidi
Abikokk
2009-11-16 15:48:23
Mina tegin ka sel nädalavahetusel leida. Tegin kaks tükki: juustu-köömnete ja pähkli-rosnia-vahtrasiirupi. See oli vist esimene kord, kui mul leivategu pea-aegu täitsa välja tuli. Mõlemad leivad olid head. Kuid natuke arenguruumi on siiski veel. Pildile jäi ainult niipalju :)

le D?ner

BirgitP
Kokaõpilane
2009-11-16 16:26:57
Mina tegin laupäeval leiba. Tainas kerkis hästi ja sain kaks natuke üle kilo kaaluvat vormileiba seapõselihaga. See on leib, mis õnneks mu issile ja vennale maitseb väga ning samuti mulle ja empsile.

http://bikiplix.blogspot.com/

Pisi-Pisi
Abikokk
2009-11-17 00:20:04
Tegin täna leiba, läheb ühe mu parimate leivaalaste õnnestumiste alla. Kergitasin leibasid tund aega ahjus miinimumkuumuse juures (ma täpselt ei tea, kui vähe see oli, aga rattakese keerasin nii palju ära, kui sain), siis keerasin pooleks tunniks kuumuse 200 peale ja siis lasin 175 peale tunniks/pooleteiseks (väiksed vormid/suur vorm). Tulemus oli imeline, ilusti ühtlaselt õhumulliline, polnud nätske... Nöök oli ainult see, et ma ei oodanud suures vormis olnud taignalt nii suurt kerkimist ning veetsin pärast põneva veerandtunni leiba vormist välja õngitsedes, pealmine koorik irdus ülejäänud leivast seda tehes :P Väiksed leivad tulid lups ja lups vormidest välja. Suur leib oli tavaline, köömnete ja koorimata kanepiseemnetega, üks väike oli müsliga ja teine väike kukeseenejahuga. Müsliga oli väga hea, natuke magus (oleksin rosinaid ka pannud, kui oleksin kapist üles leidnud...), kukeseenejahu ei andnud teab mis efekti. Me 7-kuune tütar passis hoolega peale, kui me värskelt ahjust tulnud leiba sõime ja nõudis omale ka. Ju on siis hea kraam :)

Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab...

Edith
Abikokk
2009-11-17 23:38:17
kas keegi teab juuretise kohta r22kida? kas on v6imalik et juuretis l2heb halvaks. st mitte hallitus v6i kuivamine vaid et bakterid sees muutuvad headest pahadeks? viimasel ajal on rukkileib kyll normaalselt kerkinud kuid peale s66mist on alati k6ht lahti mis ei tundu nagu p2ris normaalne :S juuretis on ca 4kuud tagasi maakaubast saadud ja ilusasti alati kylmas hoitud jne. leiba teen sagedusega kord n2dalas.

Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan

Silx
Abikokk
2009-11-18 08:47:54
Mul on juuretis max 4 nädalat lihtsalt kaane all (laseb pisut õhku ka läbi) külmkapis istunud ja pole probleeme olnud. Ilusasti kerkinud ja kõhujamasid ka ei ole olnud. Või nuh siis on kui sooja leivaga üle üllatada :D

Gastronautilised äpardused We ate the food, we drank the wine Everybody having a good time

Seenekas
Abikokk
2009-11-18 10:06:02
Edith:
kas keegi teab juuretise kohta r22kida? kas on v6imalik et juuretis l2heb halvaks. st mitte hallitus v6i kuivamine vaid et bakterid sees muutuvad headest pahadeks? viimasel ajal on rukkileib kyll normaalselt kerkinud kuid peale s66mist on alati k6ht lahti mis ei tundu nagu p2ris normaalne :S juuretis on ca 4kuud tagasi maakaubast saadud ja ilusasti alati kylmas hoitud jne. leiba teen sagedusega kord n2dalas.
Tähtsam on vist, mis Sa sinna leiva sisse rukkijahule lisaks paned või kõrvale sööd.
<< 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 >>