Kardemon Abikokk 2009-10-25 11:29:00 |
uurisin siit foorumist kunagi, et kuidas "saaremaa-leiba" teha.. ja nüüd katsetasin kodus koriandriseemnetega, nagu soovitatud. tulemus üsna see, mida lootsin. järgmine kord ehk ka veel tsipa rohkem suhkrut...tekkis seemnete kasutamise kohta selline küsimus, et kui neid kuumutada nagu kokandussõnastikus soovitab, kas siis maitse maheneb või mis mõju avaldab? ja kas juba jahvatatud kujul müüdavad seemned on kuumutatud-pruunistatud enne jahvatamist?
pilt mu viimastest leivateo tulemusest:
http://kardemon.blogspot.com |
|
Kessu343 Abikokk 2009-10-25 17:50:12 |
Ragne:
Ma just mõtlesin täna sama asja, et järgmine kord teen kahe leiva jaoks kolme leiva koguse. Kuidagi väiksed muidu :)
Kas küpseb ikka tavapärase ajaga läbi?
Täna valmis Koduleivaraamatust parmesani-tšilli leib ja lisaks jõhvika-pähklileib. Mõlemad väga head! Pirqu:
Vot mina tegin ka vahepeal kaks suurt leivapätsi 3 tavalise asemel, aga mul tekkis probleem selle söömisega. Kõht sai juba ühest viilust päris täis (armastan pakse viile, nii tunnen ikka leiva maitset ka, mitte ainult katet selle peal :))Ikka paremaks ja paremaks lähevad need leivad. Tegin eile jälle. Mulle meeldib, kui pätsid on suuremad, niisiis teen sama koguse,millest muidu 3 leiba tehakse veidi laiemates keeksivormides 2 tk. |
|
Kirsike Abikokk 2009-10-25 19:44:18 |
Täna oli mul neljas leivategu ja läks totaalselt aiataha :( Vormis ei hakanud üldse kerkima ja ei küpsenud seest ära, kuigi ahjus oli kauem kui tavaliselt. Ei saanudki aru, mis tal viga oli, kas singitükid lisanditena ei sobinud või sai eeltainast liiga kaua hoitud??? Juuretis ka ei mullita pealt enam, kuigi mõnus käärimise lõhn on küll juures. Kas peaksin teda väheke turgutama keefiriga? | |
Ragne Abikokk 2009-10-26 00:29:56 |
Kirsike:
Minu arvates võid küll proovida turgutada. Kuna leib ei küpsenud korralikult seest, siis juuretis võib olla nõrk miskipärast.
Minu tänane leivategu õnnestus hästi. Positiivne üllataja oli seekordne üllatusleib hapukapsa ja munaga. Tõeliselt mõnusa maitsega, nii maitselt ja lõhnalt oleks justkui tegemist pirukaga.
Täna oli mul neljas leivategu ja läks totaalselt aiataha :( Vormis ei hakanud üldse kerkima ja ei küpsenud seest ära, kuigi ahjus oli kauem kui tavaliselt. Ei saanudki aru, mis tal viga oli, kas singitükid lisanditena ei sobinud või sai eeltainast liiga kaua hoitud??? Juuretis ka ei mullita pealt enam, kuigi mõnus käärimise lõhn on küll juures. Kas peaksin teda väheke turgutama keefiriga? |
|
Põrnikas Abikokk 2009-11-03 15:10:58 |
kuna siit käis vahepeal läbi, et otsiti linnasejahu taga... siis selle kuu Looduspere uudiskirjas info, et rukkilinnase jahu neil nüüd täitsa saadaval - 2 kg kott 36 kr... et kui kellelgi veel huvi on.. | |
Täpik Abikokk 2009-11-04 19:44:20 |
Täpik raporteerib, et leidis eelmisel nädalal linnasejahu (punase) 2 kg kotis ja küpsetas leiba. Juhend kotil ütles, et 6% jahust ja lisada 95 kraadisele veele. Ei teinud midagi halba, aga ega see ca 60 gr jahu leiba päris mustaks ka ei teinud. Järgmise teo ajal raatsin vast rohkem panna, ainuke segadus on, et kas panna linnasejahu juba esimesel päeval, või oodata juuretise elavnemist. Ma kasutasin seda viimast nippi. Kolmest leivast: juustu, päiksekuivatomati-küpseküüslaugu ja röstitud metsapähkli-rummi-rosina leivast oli menu järjekorras vasakult paremale ehk magusat on kõikse vähem järel.... | |
Kardemon Abikokk 2009-11-05 20:56:17 |
Kardemon:
ise küsin ja üritan vastata :)
mulle tundus, et maitse oli mahedam... aga samas see võis olla ka muudest teguritest, mida teistmoodi tegin seekord.
pilt ka:
/.../tekkis seemnete kasutamise kohta selline küsimus, et kui neid kuumutada nagu kokandussõnastikus soovitab, kas siis maitse maheneb või mis mõju avaldab? http://kardemon.blogspot.com |
|
Edith Abikokk 2009-11-06 23:53:49 |
lugesin just maalehest, et rukkikilo (vili siis mitte jahu) pidavat olema ca 1eek/kg. sellest tekkis kysimus, kas keegi on proovinud ise oma leivateoks vilja jahvatada? niipalju kui lugenud olen (ja suudan seda ka t2itsa h2sti uskuda) pidavat olema nii, et mida v2rskem jahu seda parem.
kas keegi jagaks 2kki kogemusi? ja kui siis millist veskit kasutate, pean ise preagu plaani kas hankida endale viljade ja seemnete jahvatamiseks 2kki kohviveski taoline aparaat. Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan |
|
Seenekas Abikokk 2009-11-07 11:38:25 |
Edith:
Edith, see peaks söödavilja (loe - loomadele kõlbuliku) hind olema, leivajahu tegemiseks see eriti ei sobi, sellises on igasugu jama sees, kui just ei soovi lisaks aganaid ja umbrohuseemneid jahvatada. Lisaks on selle hinnaga vili juba väljanägemiselt üsna inetu. Toiduvilja hind on mitu korda kõrgem.
Kohviveskiga jahvatamine pole ka hea mõte, pealegi ei saa sealt peenikest jahu. need kohviveskid või selle sarnased kodumasinad pole enamasti selleks otstarbeks mõeldud ja ei pea vastu. Osadel põllumeestel on väiksemad veskid koduses kasutuses, aga sealt saadav jahu on ka nii jäme, et leivateoks tuleb poejahuga pooleks panna, muidu see leib lihtsalt ei kerki. Viljaveskeid on Eestis ka, aga nende kohta ma eriti ei tea. lugesin just maalehest, et rukkikilo (vili siis mitte jahu) pidavat olema ca 1eek/kg. sellest tekkis kysimus, kas keegi on proovinud ise oma leivateoks vilja jahvatada? niipalju kui lugenud olen (ja suudan seda ka t2itsa h2sti uskuda) pidavat olema nii, et mida v2rskem jahu seda parem. kas keegi jagaks 2kki kogemusi? ja kui siis millist veskit kasutate, pean ise preagu plaani kas hankida endale viljade ja seemnete jahvatamiseks 2kki kohviveski taoline aparaat. |
|
Tullia Abikokk 2009-11-07 17:27:34 |
Mul leivategu täna ebaõnnestus. Juureti hapnes hästi, leib kerkis hästi, ahjus vajus pisut alla ja ahjust välja võetuna vajus lausa lohku ning seest oli nätske. Olen lausa õnnetu, sest tahtsin homme isasid-vanaisasid sellega üllatada. Tegin kõike nii nagu alati. Eeltainast teen täisterarukkijahuga, pärast panen veel täisterajahu ja pisut peenikest rukkijahu (mõlemad ökod). Sel korral tõi mees aga poest Kalevi rukkijahu ja lisasin seda pisut. Te ju ometi küpsetate ka muust kui mahejahust? Igatahes panen ma jonnakalt uue taina käima ja ärkan hommikul kl 5, et leiba teha. | |
<< < 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 > >> |