RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Kuutydruk
Kokaõpilane
2009-10-14 11:18:46
Tervitus! Minul selline küsimus, et kuidas leiba säilitada. Mul endal kodus tavaliselt seda probleemi pole, sest see süüakse nii kähku ära. Aga eile tegin vennale kolm pätsi ja ta seda kahekesi küll kohe ära ei söö :) Et kuidas oleks parim? Külmkapis, sügavkülmas, kilekotis...? Aitäh!

kuutydrukkokkab.blogspot.com

Aire1
Abikokk
2009-10-14 11:29:34
Mulle meeldib leiba küpsetada aga kahjuks olen ainuke leiva sööja peres. Meeslemmik sööb ainult paar viilu sooja leiba, nii ei jäägi mul muud üle kui leivad panna sügavkülma. Kui vaja, tõstan õhtul leiva sügavkülmast külmikusse ja hommikuks on sulanud.
Kuutydruk
Kokaõpilane
2009-10-14 12:07:57
Aga kui sügavkülma ei ole? Siis lihtsalt külmkapis? Aga kas kilekotis või kuidas...?

kuutydrukkokkab.blogspot.com

Berit
Abikokk
2009-10-14 17:16:45
Kas keegi on leivaküpsetamisel osaliselt kasutanud ka kaerajahu? Võib see ehk kuidagi teisiti käituda kui nisujahu vm jahu lisamisel?
Redfox
Abikokk
2009-10-14 18:37:16
säilitada on hapendatud rukkileiba mõistlik küpsetuspaberi (ja algul rätik, hiljem kilekott ots laht) sees laua peal. Külmakapis läheb justkui kõvaks. laual seisab pehme. aga kui külma, siis sahvrikappi kui seda ei ole (mul stalini-aegne maja, meil on sahver) siis on vist tõesti mõistlikem sügavkülmutada hallitamist pole ka laual seisva leiva puhul karta enne paari nädalat kui ta nii kaua pehme on ja ära ei ole jõutud süüa. üldiselt ei pea ju leibu kõiki korraga ära küpsetama kui taingent palju on, võib säilitamistaigna teha sellise palli. mul praegu üks seisab külmikus mõtlen teha koorikleibu ja küpsiseid. on alati variante mille säilitamisega on muret vähem kui pätsiga.
Redfox
Abikokk
2009-10-14 18:38:51
st kilekoti ots peab olema lahti mitte ümber leiva kinni mässitud.
Kärt
Abikokk
2009-10-14 23:47:39
Ma olen ka paberkotis hoidnud. Kilekotis ei ole hea, mul läks hallitama. Aga kui leib isegi peaks kõvaks minema, siis suts rösterist läbi ja jälle nagu uus :)

Kahekesi Kalamaja köögis

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-10-15 14:05:52
Adonay:
Leib ei taha kuidagi kerkida täna :( 2 tundi ja ei kõssugi
Vot minul läks ka samal päeval (12.10) tehtud leib untsu :( Esimest korda. AGA mina "süüdistan" seda, et eksperimenteerisin rukki-peenjahuga (Kaarli talu, rukki-täistera-peenjahu). Juba alguses oli eeltainas "imelik", selline veniv ja kitilaadne. Natuke läksid untsu ka küpsetamistemperatuurid - panin leivad soojenevasse ahju, mille tulemuseks oli see, et kui leivad pealt täiesti küpsed olid, siis olin need veel seest täitsa toored. Peale tunniajalist küpsetamist olid nad küpsenud ebaühtlaselt ja jäid ka peale järelhaudumist nätskeks :( Olin üsna löödud - kujuta ette, alles oli mu retsept uues ja uhkes Koduleivaraamatus! - ja nüüd siis selline apsakas. Aga eile õhtul segasin eeltaina jälle Eesti Mahe rukkijahust, täna kella 9 ajal segasin leivataina valmis ja panin vormidesse kerkima. Tund aega tagasi võtsin ahjust välja IMEMAITSVAD ja täiesti perfektsed leivad, nii et kõik on jälle kaunis siin ilma peal :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Merilin
Abikokk
2009-10-15 14:20:02
Pille:
Adonay:
Vot minul läks ka samal päeval (12.10) tehtud leib untsu :( Esimest korda. AGA mina "süüdistan" seda, et eksperimenteerisin rukki-peenjahuga (Kaarli talu, rukki-täistera-peenjahu). Juba alguses oli eeltainas "imelik", selline veniv ja kitilaadne.
Kusjuures mul on sama jahuga sama kogemus... ka arvasin et äkki juuretis või ise süüdi :S Veski Matiga pole ebaõnnestunud. Äkki miski selles jahus seob niiskust ülihästi vms.

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

Kiilike
Abikokk
2009-10-15 15:22:00
Thredahlia:
Pille:
Adonay:
Vot minul läks ka samal päeval (12.10) tehtud leib untsu :( Esimest korda. AGA mina "süüdistan" seda, et eksperimenteerisin rukki-peenjahuga (Kaarli talu, rukki-täistera-peenjahu). Juba alguses oli eeltainas "imelik", selline veniv ja kitilaadne.
Kusjuures mul on sama jahuga sama kogemus... ka arvasin et äkki juuretis või ise süüdi :S Veski Matiga pole ebaõnnestunud. Äkki miski selles jahus seob niiskust ülihästi vms.
Rukk- peenjahuga tulebki tainas nätske ja kleepuv, jahu tuleb kaaluliselt rohkem panna kui jämedama jahvatusega jahusid. Küpsemisaeg on enam-vähem sama st kui muidu küpsetan 40 minutit siis peenjahuga tehes 45 minutit. Olen viimasel ajal 1/3 seda jahu pannud ja hetkel vahelduse mõttes üsna rahul, samas püsivalt peenjahuga küpsetada ei tahaks.

kiilikese köögikatsetused

<< 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 >>