Kaneelikang Kokaõpilane 2009-10-11 07:25:06 |
Mina sain üleeile teistsugust juuretist kui mul siiani kasutusel oli. Ma ei oska muud nende eristamiseks öelda, kui et, endine on vedel ja selle võtan enne kui suhkur sool kaussi lähevad, uus on pigem taignaportsuke. Mulle meeldis uuema juuretisega leib vägaväga. Aga praegu panin kerkima oma endisema variandi, sest laps tellis kaasa võtmiseks just seda leiba. | |
Nipitiri Abikokk 2009-10-11 15:11:30 |
Mul on samuti kaks erinevat juuretist külmkapis, aga iganädalases kasutuses ka tahkem variant. Eile küpsetatud leivad tulid väga head vaatamata sellele, et seekord liialdasin kogemata köömnetega. Lõpuks olen aru saanud, milline näeb välja piisavalt kerkinud tainas :D | |
Seenekas Abikokk 2009-10-11 17:23:08 |
Ma jälle unustasin juuretise köögiletile ja kui täna märkasin, siis oli seal kaane all selline pilv äädikakärbseid, et lihtsalt vastik! Loomulikult ei lennanud nad kohe minema, kui kaane pealt võtsin ja osa uppus purki liigutades juuretisse. :D Nüüd mõtlen juba tund aega, kas lepin kärbseseguse juuretisega või teeks uue... | |
Pirqu Kokaõpilane 2009-10-11 18:29:40 |
Mul samuti kaks juuretist kodus. Kord teen ühega, kord teisega. Aga kuna ma alles paar korda teinud, siis pole veel vahet erilist tundnud, kumb parem. Viimane leib oli pähklite ja rosinatega. Mulle endale isegi meeldis, kuigi poes käin ma nendest suure kaarega mööda. | |
Berit Abikokk 2009-10-11 21:56:27 |
JEE! Minul läks seekord juuretis käima ja küpsetasin täna esimese õige leiva! :D Tegin Ragne blogist vaadatud õpetuse järgi ühe väiksemat sorti leiva (jagasin kogused vastavalt ära). Jube hea tuli, ehkki ma lisasin täistera nisujahu ja rukkijahu pooleks. Algul olin kärsitu ja lõikasin natuke seest nätske viilu, kuid hiljem oli leib jahtunult täpselt nagu olema peab! Nii rahul :) | |
Seenekas Abikokk 2009-10-11 22:05:58 |
Seto Kuningriigi esileivaküpsetaja Kloostrioru leib Leivategu on üles kirjutatud Obinitsas elava Veera Küppase jutu järgi. Puhvaikal olla leivateo õnnestumisel seejuures niisama suur osa kui juuretisel ja taina korralikul sõtkumisel. «Viis liitrit Tuhkvitsa oja vett (kõlbab ka hea kaevuvesi) kuumutada keemiseni. Sinna segada juurde umbes 2 kilo omakasvatatud rukkist jahvatatud ja sõelutud jahu. Segada vesi ja jahu puuastjas hästi läbi, puistata peale rukkijahu. Jätta 3–4 tunniks seisma. Proovida, kas tainas on magus. Segada juurde juuretis, mille tegemine on järgmine: vormileival lõigata koorikud ära, panna kaussi peale niipalju vett, et leivakoorikud oleksid kaetud, ja hoida niikaua, kuni koorikud ära ligunevad. Kui juuretis valmis, segada see taina hulka, riputada peale rukkijahu. Lasta tainal seista järgmise päevani. Siis panna juurde kaks pulka pärmi, kolm kuhjaga teelusikatäit soola, kaks suuremat tassitäit suhkrut, näpuotsaga köömneid. Puulusikaga tuleb tainast kõigepealt kloppida. Siis hakata sõtkuma ja lisada jahu seni, kuni tainas on paras. Kui jahu saab palju, tuleb leib kõva. Tainast vormida parajad pätsid ja raputada pisut rukkijahu peale. Lasta kerkida. Kui leivapätsid on juba kerkimas, alles siis panna ahi küdema. Kui tuli ahjus, on õige aeg hakata pätse vormima. Pätsid tuleb vette kastetud käega siledaks siluda ja peale teha rist. Kerkinud leivapätsid panna plaadile või pannile. Kui ahi on küdenud, pannakse leivad ahju ja küpsetatakse 2 tundi. Küpsenud leivad võtta ahjust välja ja ettevaatlikult tõsta linaga kaetud alusele. Pintseldada pealt külma veega, katta puhta rätiku ja puhvaikaga (kõlbab ka soe tekk). Sooja leivaga peab õrnalt ringi käima, muidu läheb leib «kuurdõ» (koorik lööb sisu küljest lahti). Soojalt kaetuna hoida leiba seni, kuni pätsid on jahtunud. Head isu!» Küsimus, miks kasutatakse nii juuretist kui pärmi? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-10-12 08:38:50 |
Nädalavahetuse Õhtulehes oli mitu leivateemalist artiklit: Sooja leiba, mõtelge (Viie lapse ema sõtkub leivatünnis tainast. Siin kodus teeb leiba tema, ja ainult tema. Sest leib on nii püha. Mees ja lapsed võivad leivategemist pealt vaadata, hea maitsta. On värske leiva lõhn, nii mõnus.) Kaseurva- ja ohakaleib (Varasemal ajal tunti odrajahust leivatooteid (käkid, karaskid, kakud); hapendatud rukkileib sai tuntuks arvatavasti alles teise aastatuhande esimestel sajanditel.) | |
Tziiki Abikokk 2009-10-12 11:14:24 |
mina ka nüüd leivaküpsetaja-laupäeval sain oma esimesed 3 pätsi tehtud...kõik läks hästi kuni senimaani, et köetud ahi sai veidi jahe-175 kraadi, seega jõudis leib veidi laiali vajuda ja seepärast ei hakanud ka pilti tegema-aga maitse sai hea ja tuleval laupäeval läheb jällegi tegemiseks :)
esimene kord valmis täiesti lisanditeta-vaid täistera rukkijahust (Eesti Mahe sarja jahu)...tulevikus tahaks ka köömnete ja pähklitega proovida... As for butter versus margarine, I trust cows more than chemists :) |
|
Redfox Abikokk 2009-10-12 21:25:58 |
rukkiküpsised tulid jõle head | |
Kärt Abikokk 2009-10-12 21:35:15 |
Leib ei taha kuidagi kerkida täna :( 2 tundi ja ei kõssugi | |
<< < 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 > >> |