RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Spiidi
Abikokk
2009-10-16 09:53:46
Kiilike:
Thredahlia:
Pille:
Vot minul läks ka samal päeval (12.10) tehtud leib untsu :( Esimest korda. AGA mina "süüdistan" seda, et eksperimenteerisin rukki-peenjahuga (Kaarli talu, rukki-täistera-peenjahu). Juba alguses oli eeltainas "imelik", selline veniv ja kitilaadne.
Kusjuures mul on sama jahuga sama kogemus... ka arvasin et äkki juuretis või ise süüdi :S Veski Matiga pole ebaõnnestunud. Äkki miski selles jahus seob niiskust ülihästi vms.
Rukk- peenjahuga tulebki tainas nätske ja kleepuv, jahu tuleb kaaluliselt rohkem panna kui jämedama jahvatusega jahusid. Küpsemisaeg on enam-vähem sama st kui muidu küpsetan 40 minutit siis peenjahuga tehes 45 minutit. Olen viimasel ajal 1/3 seda jahu pannud ja hetkel vahelduse mõttes üsna rahul, samas püsivalt peenjahuga küpsetada ei tahaks.
Aah! Ma just panin hommikul selle jahuga juuretise käima :( Ma lähen ostan nüüd tavalist Veski-Mati jahu, et veel päästa :) Loodame, et tuleb ikka välja. Ma nii tahan leiba kuna eelmine nädalavahetus juba ebaõnnestus :(

le D?ner

Nipitiri
Abikokk
2009-10-16 12:02:20
Esimest korda tegime nädala sees leiba: vormid taignaga seisid päeval külmkapis, õhtul küpsetasin. Pealtnäha nagu polnud üldse üle kerkinud, aga küpsedes tekkis ühele poole suur mõra, justkui oleks koorik sisu küljest lahti - õnneks oli valmis leib siiski korralikult ühes tükis. Tavapärase Veski-Mati rukkijahu juurde segasime seekord Vändra rukkipüüli. Leib tuli märgatavalt heledam ja magusam, tegelikult meeldis ilma rohkem.
Ullike
Abikokk
2009-10-16 12:09:45
Kuutydruk:
Tervitus! Minul selline küsimus, et kuidas leiba säilitada. Mul endal kodus tavaliselt seda probleemi pole, sest see süüakse nii kähku ära. Aga eile tegin vennale kolm pätsi ja ta seda kahekesi küll kohe ära ei söö :) Et kuidas oleks parim? Külmkapis, sügavkülmas, kilekotis...? Aitäh!
Mässi toidukilesse ja võid hoida ka toas laua peal. Säilib kaua. Paberis tahkub hulga kiiremini kui toidukiles. Tõsi - ega esimest värskust ja pehmust muidugi ka nii ei säilita, aga halvaks ei lähe - lihtsalt veidike tahkub. Kilekotis võib hallitama minna.

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-10-16 12:28:02
Eilne leivategu õnnestus imekenasti. Jahuks oli Eesti Mahe rukkijahu (1 kg, nagu ikka). Lisasin ka seekord rukkilinnasejahu ning pean tunnistama, et vist on tõesti värvivahe täitsa olemas. Sel korral tegin veel sellise "uuenduse", et peale leivataina vormidesse panekut ja märja käega silumist puistasin peale rukkikliisid. Valmis leib jäi pealt mõnusalt "takune" :) (Pildid hiljem).

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Spiidi
Abikokk
2009-10-16 12:53:22
Pille:
Eilne leivategu õnnestus imekenasti. Jahuks oli Eesti Mahe rukkijahu (1 kg, nagu ikka).
Pille, kas Eesti Mahe ei vahenda erinevate talunike tooteid? Kui ma lähen poodi ja valin Eesti Mahe rukkijahu, kas siis võin kindel olla? Mul on eelmainitud Kaarli talu rukki-täistera-peenjahuga hetkel juuretis käimas. Seega tahaks nüüd kindlapeale minna ja leivateo veel päästa :)

le D?ner

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-10-16 13:05:48
Spiidi:
Pille:
Eilne leivategu õnnestus imekenasti. Jahuks oli Eesti Mahe rukkijahu (1 kg, nagu ikka).
Pille, kas Eesti Mahe ei vahenda erinevate talunike tooteid? Kui ma lähen poodi ja valin Eesti Mahe rukkijahu, kas siis võin kindel olla? Mul on eelmainitud Kaarli talu rukki-täistera-peenjahuga hetkel juuretis käimas. Seega tahaks nüüd kindlapeale minna ja leivateo veel päästa :)
Võimalik, kuigi mulle on sattunud kätte enamasti FIE Mait Rõõmussaare Raismiku talu rukkijahu ja neil on valikus vaid "rukkijahu" (oletan, et tegemist on kas kroov- või lihtjahuga). Oluline on see, et tegemist on üsna jämedalt jahvatatud jahuga. Kaarli talu pakub nii peenjahu, sõredat jahu kui ka täisterajahu. Kahe viimasega olen edukalt leiba teinud, see peenjahu ajas asja untsu..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Spiidi
Abikokk
2009-10-16 13:24:13
Pille:
Spiidi:
Pille:
Võimalik, kuigi mulle on sattunud kätte enamasti FIE Mait Rõõmussaare Raismiku talu rukkijahu ja neil on valikus vaid "rukkijahu" (oletan, et tegemist on kas kroov- või lihtjahuga). Oluline on see, et tegemist on üsna jämedalt jahvatatud jahuga. Kaarli talu pakub nii peenjahu, sõredat jahu kui ka täisterajahu. Kahe viimasega olen edukalt leiba teinud, see peenjahu ajas asja untsu..
Aitäh! Lähen vaatan poest :)

le D?ner

Elanor
Kokaõpilane
2009-10-16 14:17:55
Tere! Registreerisin end just kasutajaks ja liitusin eile õhtul leivaküpsetajatega- kuigi hetkel on see nimetus veel ennatlik- pole ju veel teada, kas see, mis mul lõpuks välja tuleb, ikka leib on :) Mõtlesin ja võtsin selleks teoks päris pikalt hoogu- imelik, eks, et leivategu on midagi nii erilist, et kuigi juuretis kapis, jahu laual ja kõik nagu valmis, käisin ikka mitu korda köögist mööda, vaim polnud valmis vist :) Üks minu motiive ise leiba küpsetama hakata ongi see- kasvatada ka oma lastesse see aukartus ja austus leiva ees, mille olemasolus iseendas ma enne leiva küpsetamisele mõtlemist eriti teadlik polnudki... Hetkel peale filosofeerimise muud öelda polegi- hoian hinge kinni ja ootan, kas ja kuidas leivad vormides kerkivad.... Ahjaa- üks küsimus siiski- minu ahi on lisaks tavalisele ka pöördõhu funktsiooniga, mida muude toitude tegemisel enamasti kasutan. Aga mulle tundub, et leiva küpsetamiseks see ei sobi- kinnitage või lükake ümber :) Ja suured tänud nii asjaliku foorumi eest (kuigi mu abikaasa oli siiralt imestunud, mis mind veel poole ööni arvuti taga hoiab...postitusi on lihtsalt nii palju :D)
Seenekas
Abikokk
2009-10-16 19:12:44
Elanor:
(kuigi mu abikaasa oli siiralt imestunud, mis mind veel poole ööni arvuti taga hoiab...postitusi on lihtsalt nii palju :D)
Mu foorumielu algul oli kaasal sama küsimus, et mida me seal siis kirjutame, nüüd elab kaasa, käib vaatab pilte ja päris tore on arutada koos toiduasju.:) Minu sellenädalane leivategu sattus gaasiballoni tühjaks saamise ajale. Seega leivad jäid heledad ja kahtlustasin, et ka seest toored. Ahju puhul ei saa eriti hästi aru, et gaas lõppema hakkab, lihtsalt temperatuur hakkab aeglaselt langema, pliidiosal on leegist hästi näha. Vahetasime ballooni ära, võtsin leivad vormist välja, panin plaadile, veelpooleks tunniks ahju ja päris mõnusad krõbedad tulid. Hea, et nii läks, alul rikkus tuju ikka väga ära. Pean veel ütlema, et balloni vahetamine toimus alles paari tunni pärast, ei saanud varuballooni ise kätte.
Edith
Abikokk
2009-10-16 22:28:20
leiva hoidmiseks on riidest kott parem kui kile v6i paber. kui sobivat kotti ei ole k2ep2rast saab ka m6nest kulunud t-s2rgist laheda leivakotti teha (alumine 22r kinni 6mmelda-s6lme siduda ja yles sangad l6igata). vahemere maades pidavatki see olema leiva hoidmise viis, et k66gis riidest kott konksuga seinal ja leivad sees. ei saa hiired/kahjurid ligi ja ei l2he hallitama.

Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan

<< 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 >>