RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Seenekas
Abikokk
2009-09-29 20:26:34
Ullike:
Pille:
Seenekas:
No see on lahe.:D:D Sõbrannal seal paar traktorit ja kombain ka! Inspireerin siis teda! See sõnum läheks ka ekstreemsete toiduvalmistamiste teemasse!
No seal on juba midagi analoogset: kuidas küpsetada armatuurlaual küpsiseid.
Teate - pole siin nii ekstreemset midagi - Annely Maksan mainis koolitusel ka seda võimalust (vat ei mäleta - kas see oli kellegi küsimise peale, või siis AM algatusel).
Kui pole koolitusel käinud, siis on ikka veidi ekstreem...:D
Pisi-Pisi
Abikokk
2009-09-29 22:21:18
Redfox:
lõpuks olen saanud kätte pehme leiva nipi ja mul ei ole 3 korda enam tulnud raudkõva koorik mis mõnikord probleemiks oli.
Jagad meiega ka oma nippe? :)

Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab...

Seenekas
Abikokk
2009-09-29 23:01:36
Tegelikult, kui täna õnnestus sõbrannaga vestelda, tal oli mure lahenenud, kui oli hakanud umbes viiendiku lisama mingit peenema jahvatusega poejahu. Neil pidi ise jahvatatud jahu olema, kuigi täpselt ette ei kujuta, mida see tähendab. Peab uurima. Neil on suur lihaveiste kari ja minu mees teadis rääkida, et osal talunikel on mingit pisemat jahvatustehnikat oma tarbeks, ju on sellisega tegu.
Täpik
Abikokk
2009-09-30 14:58:02
Nämmu:
Täpik, kas Tartu vanast turuhoonest oled vaadanud, letist kus kõiksugu jahusid jms. müüakse? Kui ma nüüd õigesti mäletan siis oleks nagu näinud seal...
Vaatasin nüüd järgi. ei ole ega tule. :mad: Teadja müüja ütles, et ainult tööstuslikuks tootmises kasutatakse. Seega, kui leivakombinaadis tuttavaid pole, siis ei saa midagi. Võtsin siis linaseemnejahu, aga eks näeb, kas see leiva sisse ka jõuab... Mõte küpsetada on.... :)
CarpeDiem
Kokaõpilane
2009-09-30 15:39:56
Mina tänan (küll hilinemisega...) lahkeid nõustajaid eelmisel nädalal - polnud sel tahkel juuretisel häda midagi, toimis küll ja leivad said esimese katsetuse kohta täitsa kõlbulikud, sööjad kiitsid heaks ;) Aga täna juba uus leivategu, ja muidugi uued küsimused. Asjaolude sunnil kasutasin seekord hoopis teistsugust, jämeda jahvatusega rukkijahu. Mistõttu mõistagi pikenes kerkimisaeg... aga küsimus tuleb erineva suurusega vormide kohta, mul nimelt üks 25cm ja teine ca 35 cm, mis eelmisel korral toimisid täitsa sarnaselt, aga täna võtsin 25cm valmis leiva juba ahjust välja, kui teine polnud ikka veel päris lõpuni (st augud täis) kerkinud. Kas see ongi loogiline?? Kusjuures tainas oli sedapuhku täpselt sama st lisandites ei olnud mingit erinevust. Kui keegi oskab kommenteerida, oleksin tänulik
Berit
Abikokk
2009-10-02 23:53:09
Tahtsin ka leiba teha, kuid midagi läks juuretisega untsu. Tegin selle õpetuse järgi, panin nat.juuretisega tehtud leivaviilud hapupiimaga 3ks päevaks seisma, kuid hiljem (kui olin vett ja jahu lisanud) ei hakanud sugugi käärima ega vahutama. :(. Hoidsin küll fliisi sees kaussi ja hiljem panin ka põrandakütte selleks sisse, kuid kas tõesti võis asi temperatuuris olla?
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-10-03 09:04:22
Mina tegin eile kaks pätsi leiba. Kasutasin Eesti Mahe sarja rukkijahu, mis on üsna jämeda jahvatusega. Leib oli väga maitsev, aga mulle meeldib Vändra jahuga natuke rohkem, kerkib kuidagi kohevamaks. Sel korral lisandeid ei pannud, aga panin tainalaari peale 2 sl linnasejahu (arvestades siis 1 sl pätsi kohta) ja tõesti oli leib veidi tumedam. Muidu retsept see.
CarpeDiem:
Aga täna juba uus leivategu, ja muidugi uued küsimused. Asjaolude sunnil kasutasin seekord hoopis teistsugust, jämeda jahvatusega rukkijahu. Mistõttu mõistagi pikenes kerkimisaeg... aga küsimus tuleb erineva suurusega vormide kohta, mul nimelt üks 25cm ja teine ca 35 cm, mis eelmisel korral toimisid täitsa sarnaselt, aga täna võtsin 25cm valmis leiva juba ahjust välja, kui teine polnud ikka veel päris lõpuni (st augud täis) kerkinud. Kas see ongi loogiline?? Kusjuures tainas oli sedapuhku täpselt sama st lisandites ei olnud mingit erinevust. Kui keegi oskab kommenteerida, oleksin tänulik
Minu arust on see ju üsna loogiline, et kerkivad ja küpsevad erinevalt. Ma ei oska seda füüsikat seal taga õigesti seletada, aga kuna tainast oli Sul kahes nõus erinev kogus (no nagu väiksem ja suurem koogivorm), siis kerkivad-küpsevad nad ka erinevalt...
Berit:
Tahtsin ka leiba teha, kuid midagi läks juuretisega untsu. Tegin selle õpetuse järgi, panin nat.juuretisega tehtud leivaviilud hapupiimaga 3ks päevaks seisma, kuid hiljem (kui olin vett ja jahu lisanud) ei hakanud sugugi käärima ega vahutama. :(. Hoidsin küll fliisi sees kaussi ja hiljem panin ka põrandakütte selleks sisse, kuid kas tõesti võis asi temperatuuris olla?
Berit, minul läks see rukkileib-hapupiim juuretis kohe esimese korraga kenasti käima, aga ma alustasin enne jaanipäeva, kui õues oli suvi ja õhk soe ja õhuniiskus hoopis teine, kui praegu, kõledal sügisel. Proovi veel paar-kolm koda sooja vett ja jahu lisada ("turgutada") ja proovi siis uuesti.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Berit
Abikokk
2009-10-03 12:32:33
Pille:
Berit:
Berit, minul läks see rukkileib-hapupiim juuretis kohe esimese korraga kenasti käima, aga ma alustasin enne jaanipäeva, kui õues oli suvi ja õhk soe ja õhuniiskus hoopis teine, kui praegu, kõledal sügisel. Proovi veel paar-kolm koda sooja vett ja jahu lisada ("turgutada") ja proovi siis uuesti.
Natuke jama on see, et muidu meil peres puhast rukkileiba ei sööda, eriti veel poest ostetud ja siis läheb see terve pool pätsi kõigest 2-3 viilu pärast hallitama. Kui ise leiba plaanin teha, siis oli mõttes rukkijahu teiste jahudega pooleks (täistera nisujahu, kaerajahu, ehk odrajahugi..). Kuid huvi on suur, eks ma panen täna uuesti siis leiva hapupiimaga toimima :)
Nipitiri
Abikokk
2009-10-04 13:57:01
Meie kolmas leivategu tuli eile õhtul ahjust. Seekord küpsetasin ka 250 ja 200 kraadi juures, toimis kenasti. Olen nüüd katsetanud suuremaid ja väiksemaid leivavorme ja jääme vist pidama 1,5 kiloste juurde. Eile käis leivatainas vahepeal külmkapis, kuni meie Tammuris lõunatamas olime. Enne ja pärast kergitasin umbes tund aega soojas, mingeid halbu tagajärgi vahepealsel jahutamisel ei olnud. Võiks isegi öelda, et leib oli eelmise kahe korraga võrreldes kõige paremini kerkinud.
Seenekas
Abikokk
2009-10-04 15:56:07
Berit:
Natuke jama on see, et muidu meil peres puhast rukkileiba ei sööda, eriti veel poest ostetud ja siis läheb see terve pool pätsi kõigest 2-3 viilu pärast hallitama.
Usun, et see omatehtud leib on hoopis teise mekiga kõigile pereliikmetele! Ma polnud ka mingi eriline leivasööja enne ise leivaküpsetamise algust. Täna oleneb laarist, mul nad on enamasti õnnestunud, aga veidi erinevad tulevad alati, söön kohe isuga. Kui hea krõbeda kooriku saan, siis vabalt pool leiba korraga.
<< 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 >>