RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Ullike
Abikokk
2009-09-24 17:19:44
CarpeDiem:
aga tahaksin siiski üle küsida, kas oleks pidanud midagi lisaks/teisiti tegema, kui juuretis paraku kuivada oli jõudnud? Pean silmas, et teda polnud sugugi võimalik enam kaussi valada, vaid oli üsna kõva tombuke (mis küll vees kenasti lahustus ja täisterarukkijahu lisamisel saavutas konsistents ka hapukoorelaadsuse).
Olen ise ka sellise "kõvema" juuretise pooldaja ja võin kinnitada, et sellest veidi kuivanud välimusest pole midagi hullu. Äärmisel juhul juba järgmise leivateoga on kõik ok. BuTi: eelmises postituses lubasid katsetada kerkinud taina külmkapis hoidmise võimalusi - st. et juba kerkinud tainast ei peaks kohe ja korraga küpsetama. Kas selles osas on juba tulemusi?

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Täpik
Abikokk
2009-09-24 17:52:35
BuTi:
Maitseasi on MAITSE asi, kuid maltoosausku ma ei läinud. Tundub, et turustamiseks peab leib olema must, sest üldiselt räägitakse ju MUSTAST leivast kui rukkileiva sünonüümist, kuid rukkileib ei ole ju lisanditeta must. .
Nii minu kui mu isa mälestustes oli vanaema taluahjus küpsetatud rukkileib must mis must. Loodetavasti pole see lapsepõlvega seotud fenomen, et lumi valgem jne....Küsida pole kelleltki enam, aga ei tea küll, et lisandeid oleks kasutatud. Jahu, tõsiküll oli oma põllul kasvanud rukkist veskil jahvatatud. Võibolla siis on see mingi kroov- ja püülijahu vahekord vm nipp. Korraga tehti ikka suur kogus suuri pätse (arvan et ca 10 tk). Kui linnasejahu leian, püüan järgmisesse leivateosse siis rohkem sokutada kui Pille. Eks siis näeb...
Nämmu
Abikokk
2009-09-24 22:40:37
Täpik, kas Tartu vanast turuhoonest oled vaadanud, letist kus kõiksugu jahusid jms. müüakse? Kui ma nüüd õigesti mäletan siis oleks nagu näinud seal...

Kaie

Kiilike
Abikokk
2009-09-24 22:42:58
Täpik:
BuTi:
Maitseasi on MAITSE asi, kuid maltoosausku ma ei läinud. Tundub, et turustamiseks peab leib olema must, sest üldiselt räägitakse ju MUSTAST leivast kui rukkileiva sünonüümist, kuid rukkileib ei ole ju lisanditeta must. .
Nii minu kui mu isa mälestustes oli vanaema taluahjus küpsetatud rukkileib must mis must. Loodetavasti pole see lapsepõlvega seotud fenomen, et lumi valgem jne....Küsida pole kelleltki enam, aga ei tea küll, et lisandeid oleks kasutatud. Jahu, tõsiküll oli oma põllul kasvanud rukkist veskil jahvatatud. Võibolla siis on see mingi kroov- ja püülijahu vahekord vm nipp. Korraga tehti ikka suur kogus suuri pätse (arvan et ca 10 tk). Kui linnasejahu leian, püüan järgmisesse leivateosse siis rohkem sokutada kui Pille. Eks siis näeb...
Mu tädi mainis, et rukkileiva saab tumedama kui panna eeltaina jahu keema läinud tulisesse vette. Olen proovinud ja tumedamaks ka teeb aga samas on mängimist rohkem ja ka jahu tundus rohkem minevat. Selgituseks siis et tulisesse vette jahu, segasin ja lasin käesoojuseni jahtuda ja siis lisasin juuretise. Põhimõtteliselt peaks sinna panema siis eeltaina jaoks vajamineva koguse jahu aga mulle tundus kuidagi palju ja pärast jälle liiga vähe seda jahu või oli vastupidi - igaljuhul ma loobusin sel viisil tegemisest.

kiilikese köögikatsetused

Pinnu
Abikokk
2009-09-25 15:47:00
Mina ka hakkasin ise leiba küpsetama. Esimene tegu oli südasuvel ja siis sain juuretise laadalt. Seekord sain sõbra käest ja tuli päris hästi välja. Katsetasin seda paljukiidetud koolituse varjanti, et kõigepealt kuumas ja siis iga 10 min järel vähendasin kuumust. Tegin 1/3 koguse ehk ühe leiva ja aega kulus küpsemiseks 1 tund ja 10 min. Juuretist kergitasin 12-13 tundi, siis tegin taina ja kerkis vormis veel 5,5 tundi. Maitses hea. Panin seekord suhkru asemel mett. Ja sutsukese linnaseekstrakti ka. Kahjuks jäi liiga kuuma ahju nats kauaks, koorik oli veits kõva. Aga mees sõi ja kiitis ja jõudsime ühisele järeldusele, et edaspidi hakkangi ise leiba küpsetama ja poest enam ei osta. Nii et homme läheb uueks leivateoks. Tahaks lihaleiba ja Ragne kiidetud juustuleiba ka proovida. Aga selleks peab enne köögiremont valmis saama, siis mul suur korralik ahi ja mahub mitu pätsi korraga küpsema. Ja juuretis on mul ka selline pätsike ikka mitte vedel. Kuigi selle leivateo algne juuretis oli vedel. Mul leivataigen on ka selline tihkem. Proobin järgmine kord veits pehkema teha, vaatab, mis välja tuleb.
Ullike
Abikokk
2009-09-26 09:18:53
Pinnu:
Mina ka hakkasin ise leiba küpsetama. Esimene tegu oli südasuvel ja siis sain juuretise laadalt. Seekord sain sõbra käest ja tuli päris hästi välja. Katsetasin seda paljukiidetud koolituse varjanti, et kõigepealt kuumas ja siis iga 10 min järel vähendasin kuumust. Tegin 1/3 koguse ehk ühe leiva ja aega kulus küpsemiseks 1 tund ja 10 min. Juuretist kergitasin 12-13 tundi, siis tegin taina ja kerkis vormis veel 5,5 tundi. Maitses hea. Panin seekord suhkru asemel mett. Ja sutsukese linnaseekstrakti ka. Kahjuks jäi liiga kuuma ahju nats kauaks, koorik oli veits kõva. Aga mees sõi ja kiitis ja jõudsime ühisele järeldusele, et edaspidi hakkangi ise leiba küpsetama ja poest enam ei osta. Nii et homme läheb uueks leivateoks. Tahaks lihaleiba ja Ragne kiidetud juustuleiba ka proovida. Aga selleks peab enne köögiremont valmis saama, siis mul suur korralik ahi ja mahub mitu pätsi korraga küpsema. Ja juuretis on mul ka selline pätsike ikka mitte vedel. Kuigi selle leivateo algne juuretis oli vedel. Mul leivataigen on ka selline tihkem. Proobin järgmine kord veits pehkema teha, vaatab, mis välja tuleb.
Pinnu - kas sa leiba ahjust välja võttes niiske köögiräti sees jahtuda lasid? Siiani on see nipp minul kooriku alati ära pehmendanud.

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Kaneelikang
Kokaõpilane
2009-09-26 10:47:08
Ahjus kerkib suitsulihakuubikutega leib. Hoian pöialt, et eelmise nädala vähene kerkimine oli vaid ajutine probleem ning püüan täna anda taignale piisavalt aega paisuda.
Kessu343
Abikokk
2009-09-26 12:30:59
Zoozi:
Tegin täna ühe pätsi "tavalise" ja teise küüslaugu ja röstitud seesamiseemnetega.Väga mõnus tuli .
Peaks ka proovima küüslaugu või sibulaga leiba - nohu ja kurguvalu tikuvad ligi :)
Kessu343
Abikokk
2009-09-26 12:33:47
Kaneelikang:
Need kuivatatud jõhvikad sobivad minu meelest superhästi leiva sisse! Küpsetasin täna seemnesegu ja jõhvikatega leiba. Ühe pätsi võtan külakostiks sõbranna juurde kaasa, siis saan teiste arvamusi kuulda.
Minul kerkib ka praegu jõhvikaleib, millele lisasin ka kõrvitsaseemneid. Teine tuleb täitsa ilma milletagi rukkileib. Tavaliselt olen alati pannud ka peotäie nisujahu, aga täna ununes. Loodan, et selle pärast midagi ei muutu.
Ragne
Abikokk
2009-09-26 14:47:31
Kessu343:
Zoozi:
Tegin täna ühe pätsi "tavalise" ja teise küüslaugu ja röstitud seesamiseemnetega.Väga mõnus tuli .
Peaks ka proovima küüslaugu või sibulaga leiba - nohu ja kurguvalu tikuvad ligi :)
Küüslauguleib on nii hea....Kui aga küüslauguleiba teha, siis soovitan küüslauku rohkem panna, sest muidu kaob ,maitse leiva sisse ära.

www.kokkama.ee

<< 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 >>