RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Kaneelikang
Kokaõpilane
2009-09-20 14:55:12
Tänane leib valmistas mulle üllatuse sellega, et ei kerkinud korralikult. Otsest viga ei oska ma milleski näha. Ehk oli juhus ja järgmine kord on taas kõik korras.
Nipitiri
Abikokk
2009-09-20 16:44:46
Tegin minagi oma esimesed juuretisega rukkileivad. Kerkisid vähevõitu, aga maitse on mõnus. Algaja asi - lasin kerkida pigem kella kui väljanägemise järgi. Esimene laar sai "? la Anneli Maksan", edaspidi saab erinevaid meetodeid katsetada. Juuretisi võtsin kaks - ühe lõpptaignast, teise käärinud eeltaignast enne soola-suhkru lisamist.
Täpik
Abikokk
2009-09-21 14:38:23
Esimesed leivad suure kisaga tehtud. Kuigi juuretis ei vahutanud nii, nagu ette kujutasin ja taigna valasin vormidest välja, et KAga sinna jahu juurde kloppida ja siis tagasi toppida, kerkis leib hästi. Ainus mure oli, et pealt oli ilus pruun ja võibolla isegi liiga paks koorik, siis küled ja põhi olid ikka täitsa heledad. Kiusatus oli ahju tagasi toppida, aga kordasin endale mantrat - leib küpseb jahtudes edasi- ning keerasin ta märgadesse rätikutesse ja peitsin magamiskoti alla. Võibolla oli mul pärast magamiskotimaitseline leib? ;P Kokkuvõte - aastake Nami-nami surfi ja lugemist ja tegu ise polnudki niiiii kole.... Kas keegi teeb juuretisega saia ka? Kuskilt lugesin, aga ei tea, kas käib seesama nö leivajuuretis või on see omaette asi?
Bibu
Kokaõpilane
2009-09-21 17:11:34
Spidur:
pille, kust sa seda peenjahvatusega täisteranisujahu said?
Mina saan oma mahedad koogi- ja leivaküpsetusjahud ja juuretise Maakaubast, mis Tallinnas ja lähiümbruses kättesaadav. Vt. www.maakaup.com
Hexy
Abikokk
2009-09-21 21:02:43
AITÄHH TEILE kogusin näpunäited kokku ja plaanin talvepoole katsetama hakata, kui need hoidised juba lõppeksid.

Hexy asjatab

Redfox
Abikokk
2009-09-21 22:22:51
teraleib. terad olid 3 päeva leos ja keesid tunni ja küpsesid koos leivaga ja pole ikka siuksed pehmed nigu poeleivas. misasja ma siis tegema pean. saatma nad kuu pääle ja tagasi? muidu on leib väga hea maitsega. ja noh nii kõvad need terad pole et süüa ei saa. aga tahaks ikka päris pehmeks saada.
Ragne
Abikokk
2009-09-22 08:13:43
Pärnus tundub leivaküpsetamine ülipopulaarne olevat. Juba kolmandat korda, kui poodi lähen on Kalewi rukkijahu riiul täiesti tühi :)

www.kokkama.ee

Kaneelikang
Kokaõpilane
2009-09-22 20:13:29
Ragne:
Pärnus tundub leivaküpsetamine ülipopulaarne olevat. Juba kolmandat korda, kui poodi lähen on Kalewi rukkijahu riiul täiesti tühi :)
Ragne, seda juhtub ka minu kodupoes. "Maalehe" artiklis oli ju kirjas, et tuhanded küpsetavad.
Täpik
Abikokk
2009-09-22 23:22:12
Pille:
Fre:
Ma olen lugenud, et selleks et saada musta musta leiba peab lisama linnaseekstrakti, ise pole proovinud.
Seda soovitas ka Annely Maksan Harmoonikumis toimunud leivakoolitusel. Ta lisas ikka julgelt seda ekstrakti juuretisele ja soojale veele esimese kääritamise käigus.
Mina panin ka 2 spl linnaseekstrakti e maltoosat, aga leib on ikkagi hele. Kuskilt oleks nagu meelde jäänud, et linaseemnejahu teeb leiva tumedaks. On keegi seda katsetanud ka? Tahaks tumedat leiba, nagu vanaemal oli. Pilte piiludes on enamjaolt kõigil ikka sellised heledamapoolsed, peenleiva moodi leivad. Aga kui tahaks ikkagi musta leiba? On kellegi õnnestunud sellist leiba küpsetada, kasvõi Vabariigileiva tumedusega? :rolleyes:
Ragne
Abikokk
2009-09-23 00:08:26
Kaneelikang:
Ragne:
Ragne, seda juhtub ka minu kodupoes. "Maalehe" artiklis oli ju kirjas, et tuhanded küpsetavad.
Jah seda küll, varsti tekib olukord, kus peab juba rukkijahu koju varuma hakkama, selline defitsiit :)

www.kokkama.ee

<< 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 >>