RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Redfox
Abikokk
2009-08-28 21:35:38
Pille:
Seekord "venis" leivategu kahe päeva peale. Panin eeltaina eile hommikul hakkama. Juba paar tundi hiljem oli kausis mõnusalt kääriv ja vahutav segu. Plaanis oli õhtupoolikul tainas valmis segada ja leivad küpsetada. Aga tütreke muutus rahutuks ja nii jäi tainas veel käärima. Täna hommikul oli vaht pealt kadunud, miskit ei kobrutanud ja tainas nägi muretukstegevalt rahulik välja. Segasin siiski leivataina valmis ja panin kerkima. Õnneks kerkis kenasti ja valmis leivad olid ikka ja endiselt väga maitsvad. Said kiita nii külas käinud sõbrannalt, emalt-isalt-lemmiktädilt ning õhtul läbi astunud autoriteetselt nami-namikalt :) Ise olen ka rahul. Kasutasin Vändra rukkijahu. Kuna ema ja tädi võtsin ligi poolteist pätsi leiba lahkudes kaasa, siis pean vist homme uue laari leiba juba hakkama panema..
ta peabki maha rahunema ja vaikselt lihtsalt hapnema. ega hapnemine ei tähenda tingimata et ta kobrutama peab. see toimub ju taina SEES. muide mis te ilmunud leivaraamatutest arvate? Leivad ja saiad ning ahjusoojad leivad-saiad samm-sammult. niuksed olen leidnud. viimases on netist kopeeritud retseptid kahjuks. ilge kräu. aga samas väga mugav väike odav raamat.
Ragne
Abikokk
2009-08-31 16:59:19
Redfox:
muide mis te ilmunud leivaraamatutest arvate? Leivad ja saiad ning ahjusoojad leivad-saiad samm-sammult. niuksed olen leidnud. viimases on netist kopeeritud retseptid kahjuks. ilge kräu. aga samas väga mugav väike odav raamat.
Nendest raamatutest olen neidnud paar head retsepti, mida kasutan, kuid spetsiaalselt leivaküpsetajatele jäävad raamatud natuke pealiskaudseks. minu kõrvu on aga sattunud jutud, et varsti peaks ilmuma koduleivaküpsetajate kokaraamat, sisuks siis kõik leivaküpsetamisega seonduv - põhitõed ja -mured. Peaks olema üsnagi asjalik ja sisukas.

www.kokkama.ee

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-08-31 17:03:46
Ragne:
minu kõrvu on aga sattunud jutud, et varsti peaks ilmuma koduleivaküpsetajate kokaraamat, sisuks siis kõik leivaküpsetamisega seonduv - põhitõed ja -mured. Peaks olema üsnagi asjalik ja sisukas.
Pilgrimi kirjastus peaks sellise raamatu tõesti peagi välja andma. Mul on õnnestunud selle raamatu kokkuvõtet lugeda ja tundus täitsa asjalik :P

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kaneelikang
Kokaõpilane
2009-08-31 20:18:31
Puhkus on läbi ja töö kõrvalt on leiba juba keerulisem küpsetada. Olen kahevahel, kas küpsetada ainult nädalalõpus või panna hommikul juuretis hakkama ja jätta küpsetamine õhtutundidele. Ehhh...... Kas keegi on proovinud leivale lisada kauplustes pakutavaid kuivatatud kirsse? Pelgan, et on äkki liiga läilad.
Zoozi
Abikokk
2009-08-31 23:19:37
Mina aga unustasin täna juuretist kõrvale panna. Nüüd pean uuesti algusest alustama :(

Zoozi tegemised

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-09-01 07:27:20
Kaneelikang:
Kas keegi on proovinud leivale lisada kauplustes pakutavaid kuivatatud kirsse? Pelgan, et on äkki liiga läilad.
Mina panin. Kõige hullem polnud, aga edaspidi jätaks sel puhul rosinad välja ja kirsid hakiks väiksemaks. Siis on magusamaid killukesi leiva sees lihtsalt.
Zoozi:
Mina aga unustasin täna juuretist kõrvale panna. Nüüd pean uuesti algusest alustama :(
:( Eile ei olnud vist leivateoks sobiv tähtede seis. Mina tegin nt (tahtmatult) hoopis kaks pätsi peenjahvatusega täisteranisust "leiba". Väga head leivad said (tegin päikesekuivatatud tomatitega ning basiilikuga), aga alguses olin ikka õnnetu. :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Seenekas
Abikokk
2009-09-01 09:53:01
Pille:
Eile ei olnud vist leivateoks sobiv tähtede seis. Mina tegin nt (tahtmatult) hoopis kaks pätsi peenjahvatusega täisteranisust "leiba". Väga head leivad said (tegin päikesekuivatatud tomatitega ning basiilikuga), aga alguses olin ikka õnnetu. :)
Tundub, et ei olnud jah. Minu leivad ei kerkinud sellise hooga nagu viimase kuu jooksul ja nii pidin nad natuke varem ahju panema, kuna aeg sundis tagant. Siis küpsesid nad mul esimest korda pealt lõhki ja sain sellised "naeratusega". Kuidagi helepruunid jäid ka. Aga hommikul maitstes olid mahedamad ja veidi tihkemad, kuid õnneks väga head. Isegi abikaas alustas hommikul ise teemat, et huvitav, miks seekord nii läks.:D:D
Aurora
Abikokk
2009-09-01 12:28:43
Mina unustasin viimase leivateo ajal juuretise võtta.:( Kas keegi Tartu kandist saaks pojukest eraldada? Või siis missugust leiba juuretise valmistamiseks kasutada (saan aru küll, et rukkileiba, aga kas peab olema juuretisega tehtud, või kuidas)?
Kaneelikang
Kokaõpilane
2009-09-01 15:31:27
Mul oli nende kuivatatud kirsside osas kogu aeg kahtlus ja nüüd arvan, et ei proovigi. Ostsin hoopis kuivatatud jõhvikaid.
Kärt
Abikokk
2009-09-01 16:57:39
Aga on keegi proovinud rukkileiba nö. õllelisandiga teha? Huvitav, kas mingi hea tumeda lisamine annaks maitset või pole sel erilist mõtet? Kusjuures see leivasiirup tekitas mu leibadele sellise kummalise kõrvalmaitse juurde, mis mulle eriti ei meeldi. Eelmisel korral enam ei lisanudki, suhkru asemel panin ka mett, tundus nagu veidi parem. Naljakas on see, et kui mulle köömned üldse muidu ei meeldi, siis peale pikki kahtlusi proovisin neid lõpuks leivale ikkagi lisada ja leiva sisse sobivad nad küll ideaalselt, mee-köömneleib tuli väga maitsev :) Aga kusjuures läks mul osa pätsist umbes 1,5 nädalaga hallitama (käisime paar päeva kodust ära ja ei olnud sööjaid). Ei tea, kas asi augustis või selles, et hoian leiba kilekotis? Kas peaks edaspidi pigem küpsetuspaberisse hoopis mässima?

Kahekesi Kalamaja köögis

<< 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 >>