RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Nipitiri
Abikokk
2009-08-15 12:06:42
Tegin eile oma esimese rukkileiva. Mitte veel "päris", vaid pärmiga - otsustasin alustada tasa ja targu :) Hoogu võtsin ka kaua, juba alates märtsikuust, kui lugesin Wild Yeast blogist seda lugu. Esiteks mõjus juuresolev pilt ja teiseks järeldasin loost endast, et väga halvasti ei saa see leib välja kukkuda, tee mida tahad. Kartsin õigusega sõtkumise osa, no see oli tõesti naljanumber - mul nimelt pole sellist pinda, kuhu tainas ilma rohke jahuta kinni ei hakkaks (ja retsept ütles selgelt, et ei mingit jahu). Aga vaatamata liiga vähesele sõtkumisele tuli täitsa leiva moodi leib - üldse mitte nätske, väga hästi lõigatav, normaalse koorikuga. Esimese pätsi puhul keerasin teises etapis ahju kuumuse liiga alla, teine päts tuli õigem/ilusam, aga ei viitsinud enam pilti teha: Maitsega on aga nii, et fenkooline/aniisine maitse domineerib ikka hirmus tugevalt. Retsept ise on hea, aga ma usun, et töötaks köömnetega minu maitse jaoks paremini. Kasutasin mingit ökomärgisega rukkijahu ja nisujahu oli pooleks kõva itaalia (tipo 00) ja pehme eesti saiajahu. Kõige lõbusam protsessi juures oli cloche konstrueerimine. Tegin nagu Wild Yeast blogi õpetab käepärastest vahenditest. Küpsetuskivi mul aga ikka ei ole, selle asemel kasutasin mingit gruusia lamedat savinõu, kuhu päts ilusti peale mahtus. Järgmine kord siis võib-olla juba juuretisega leivast :)
Redfox
Abikokk
2009-08-15 16:32:12
mina ostsin raamatu Leivad ja saiad aga seal on kõik leivad õllega. Ju võib ikka veega ja kaljaga ka, ma arvan, samu retsepte katsetada? Imelik, kui karsklane hakkab koju Guinnessi tassima ju.
Matkakokk
Kokaõpilane
2009-08-15 17:38:02
K2trin:
Mina nutan krokodilli-pisaraid. Hakkasin eile leiba tegema ja juuretis hallitas :( Pean jälle algusest kasvatama hakkama. Kas asi oli mu külmkapis või võib ka juuretises endas midagi pahasti olla, et nii kiiresti hallitama läks?
Oh pole tegelikult hullu. Asi võis olla selles, et praegu on august ja sul miskit muud kapis hallitas nt (mis andis nö seene edasi)? Tee ka rohkem auke kaane sisse. Endal on ikka üsna pikk leivaküpsetamisstaazh. Ja on ka juhtunud, et juuretis pealt hallitab. Ja olen korra julmalt selle pealmise kihi ära korjanud ning alumise kihiga leivateo ikkagi hakkama pannud. Ja mitte midagi pole sest juhtunud - juuretis töötas ilusti. Soe soovitus on minu poolt ka lisaks külmikus elavale juuretisele panna üks karbitäis alati ka sügavkülma varuks - siis hea lihtne taastada seda ;) Muidu säilib minu külmkapiloom ka 2 nädalat kenasti. Veel tähelepanekuid ka kerkimisest. Kuna leib on elus asi, siis leiva kerkimisaeg sõltub minu meelest ka kasutatavast jahust ja õhuniiskusest. Suvel kuuma ilmaga on mul samast taignast leib isegi vaat et alla 1 tunniga täis kerkinud. Viimati aga jaheda ja äikeselise ilmaga kulus 4 tundi... Siis veel siin arutatud probleemist, et leib vajus alla. Seda juhtub enamasti kahel juhul - leib kerkib kas üle või saab nö koputada ahju panemisel. Kolmas juhus on veel - leivataigen on liiga vedel. Samas, kui leivataigen on liiga paks, siis leib ei kerki hästi. Leiva sõtkumisest või segamisest oleneb nt see, kui koorik lööb leival lahti või tekivad leiba suuremad õhumoodustised. Siis on vähe seda tööd tehtud ;) Ise ma aga nt vormileiba ei sõtku vaid segan puulusikaga korralikult taigna läbi. Ja tuleb ikka väga ilus leib.
Seenekas
Abikokk
2009-08-15 23:01:31
Matkakokk:
Veel tähelepanekuid ka kerkimisest. Kuna leib on elus asi, siis leiva kerkimisaeg sõltub minu meelest ka kasutatavast jahust ja õhuniiskusest. Suvel kuuma ilmaga on mul samast taignast leib isegi vaat et alla 1 tunniga täis kerkinud. Viimati aga jaheda ja äikeselise ilmaga kulus 4 tundi...
Minu eilne leivategu päädis kerkimise koha pealt sellega: Ehk siis niisugune nägi välja kandik, millel oli kaks leivavormi, kui tagasi koju jõudsin. See on paari tunni pärast. Mis toimus kandiku all oleva puupaku peal ja lisaks katlamaja põrandal ja kuidas koer sujuvalt ja kiiresti kõik ära koristas, sellest on liiga pikk seeria pilte ja jäävad kodusesse arhiivi. Seega tsiteeritud jutt on mulle täiesti ammendav juhtnöör olla järgmisel korral kodus ja mitte vaadata õues kella vaid käia toas tainast vaatamas tunduvalt tihedamalt. Leiva maitse õnneks pole selle ülekerkimise pärast kannatanud, küll aga väljanägemine.
Redfox
Abikokk
2009-08-16 06:33:09
liiga palju suhkrut? Minu pihlakaleib tuli hea. nii hea et kohe täitsa lõpp. hapukas, rukkilikult niiske, aga poorne, umbes täisteraviilude moodi, kuivatatud pihlakas on jube hea lisand. ehtne. ja pehme koorik ja puha. mõnus leib tuli. kerge, sest ökonisukliid ka sees. Mett panin ja minimaalselt soola ja siirupit peaaegu mitte. suhkrust rääkimata. need suhkruga käkid on ökad mina enam neid ei tee. rukkileivaga ikka ei tasu lolli mängida las jääda Leivaks mitte kuramuse keeks
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-08-16 08:41:19
Redfox:
Mett panin ja minimaalselt soola ja siirupit peaaegu mitte. suhkrust rääkimata. need suhkruga käkid on ökad mina enam neid ei tee. rukkileivaga ikka ei tasu lolli mängida las jääda Leivaks mitte kuramuse keeks
Redfox, teeme nii, et jätame kunstilised liialdused endale ja proovime mitte halvustada neid, kes teevad leiba/pirukat/kooki/kohvi/hapukurke teisiti, kui meie meelest ainuõige on.. Mina teen rukkileiba nt rõõmsalt suhkruga ja kohe kindlalt ei ole need leivad "ökad" ja samuti ei arva ma, et tegemist oleks lollimängimisega või et tulemuseks oleks "kuramuse keeks" ja mitte leib. Maitse üle ei vaielda, vaid kakeldakse :), aga ma väga tahaks, et Nami-Nami foorum jääks kenaks ja sõbralikuks kohaks.
Matkakokk:
Veel tähelepanekuid ka kerkimisest. Kuna leib on elus asi, siis leiva kerkimisaeg sõltub minu meelest ka kasutatavast jahust ja õhuniiskusest. Suvel kuuma ilmaga on mul samast taignast leib isegi vaat et alla 1 tunniga täis kerkinud. Viimati aga jaheda ja äikeselise ilmaga kulus 4 tundi...
Seenekas, Matkakokal on täitsa õigus. Need retseptides antud tunnid-temperatuurid on soovituslikud ja mitte kohustuslikud :) Just nagu siin selles armsas loos kirjas oli. Mina näiteks saan oma leivateoga ühe päeva jooksul hakkama, kuigi algne õpetus, mille järgi ma seda leiba paar aastat tagasi tegema hakkasin, soovitas 24 tunnist esimest kääritamist ja siis veel 12 põhikääritamist jne. Kusjuures tainakaussi hoian köögilaua peal ja mitte radika kõrval ega vannitoapõrandal ja mingit kuumutamissüsteemi pole ka sinna tekitanud. Kui tainas on vormidesse jaotatud, siis kergitan maksimaalselt 2-3 tundi, just senikaua, kui leivad on visuaalselt kenasti kerkinud. Soojal suvepäeval ja jahedal talveõhtul peabki elus asi erinevalt töötama, isegi kui protsessid toimuvadki samas köögis ja enam-vähem samal temperatuuril...
Pille:
Ise panin täna hommikul uue leivalaari hakkama ja nüüd küpsevad pätsid juba ahjus (jah, rosin-metspähkel-jõhvikas :)). Asjale lisab põnevust see, et jahu on peene jahvatusega Sangaste rukkist. Mina sain armsa Manni käest, kes omakorda tõi selle ühe Iti-nimelise Võrumaa taluperenaise käest :)
Too Sangaste rukkist tehtud leib oli väga maitsev ja ammu otsas :) Huvitaval kombel oli leib veidi heledam, kui nt Vändra ökojahust või Eesti Mahe sarja jahust või Veski-Mati jahust tehtud leib. Aga kuidagi pehmem koorik jäi ja leib ise oli ka pehmema maitsega. Kas teab keegi, kas seda Sangaste rukist saab ka niisama osta või ongi ainult letialune kaup?? ;)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Seenekas
Abikokk
2009-08-16 11:26:47
Ma mõtlesin ka viimane kord leiva hoopis tuppa jätta kerkima. Kuid, kui ise enamus aega õues, siis... see katlamaja on meil selline loomavaba ruum, mujal kondavad need paar uudishimulikku kassi, kes reod oskavad igasugu imelikku ettearvamatut pahandust teha. Tegelikult tundub mulle, et saaks küll päevaga hakkama. Talvel taas ei kerkinud mul kolme tunniga leib sugugi vormis valmiks, see ohjeldamatu paisumine on toimunud viimased mõned nädalad. Eks pean lihtsalt rohkem jälgima, talvel sai kella vaadates ja siis vaatama minnes alati enamvähem sama tulemuse, me lihtsalt toimetame rohkem väljas. Talvel jälle ei usu, et toas kergitada saaks, peame temperatuuri suht jahedana.
Kaneelikang
Kokaõpilane
2009-08-16 14:53:06
Kasutasin täna esmakordselt leiva lisandiks rosinaid ja seemnesegu (oli meie poes siuke valmisvariant müügil), aga seedermänniseemnete maitse käib üle, õnneks see mind ei sega. Minu leivategu käib samuti vaid lusikaga segades, ei mingit sõtkumist. Ja suhkurt panen ka. Hullu kerkimisemöllu pole see siiani esile kutsunud.
Kärt
Abikokk
2009-08-16 15:14:29
Kui ma päris alguses lugesin leivategemise õpetusi (a la presidendiproua oma) siis seal kirjas, et leiva kerkimis ajal ei tohi ruumis hingata ka ega midagi. Hirmutas täitsa ära. Nüüd siiamaani olen leiba kergitanud nii, et panen põrandakütte veidi suurema sooja peale ja siis hoian kaanega kaussi vannitoa põrandal. Natuke tüsilik on tegelikult sest põranda soojenemine võtab aega ca 4 tundi. Samas, nüüd loen, et Pille kergitab köögilaua peal. See oleks küll mugav, ei peaks selle küttega mängima koguaeg. Toa hoian nagunii tavaliselt üsna sooja, nii umbes 24-25 kraadi (no meeldib soojas olla :) ) Eks järgmine kord proovin lihtsamat teed.

Kahekesi Kalamaja köögis

Redfox
Abikokk
2009-08-16 22:11:57
Vabandust. tegelikult oli selle taha peidetud varjatud enesekriitika et ma ei oska ühtegi lisandit õigesti doseerida ja siis kukub mul endal käkk välja. palun arvestada et olen Kopli matsiplika ja toidukultuuri teemal rääkides sama ebakultuurne kui kõigis muudes teemades. kindlasti polnud minu nähvamine katse halvustada kellegi teise maitset eriti minust palju kogenenumate ja osavamate oma, kel kõik alati õnnestub.
<< 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 >>