RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Ragne
Abikokk
2009-08-17 22:20:46
Ma tund aega tagasi lugesin seda teemat, ja siis tuli meelde, et oi-oi panin ka juuretise hommikul ju käärima :D Nüüd tainas ilusti vormides ja hommikul saab seemneleiba, köömneleiba ning suvikõrvitsa leiba...

www.kokkama.ee

Redfox
Abikokk
2009-08-18 05:59:00
kuulge mis värk teraleivaga on. ma tahan nisuteri ja rukkiteri panna aga ma ei tea mis ma peaks enne tegema kas nad lihtsalt leotama või läbi keetma? ma kardan et nad niisama ei küpse täitsa pehmeks ja heaks. kas te keedate terved terad ära näiteks? kui keegi paneb neid sisse
Põrnikas
Abikokk
2009-08-18 10:21:11
Redfox:
kuulge mis värk teraleivaga on. ma tahan nisuteri ja rukkiteri panna aga ma ei tea mis ma peaks enne tegema kas nad lihtsalt leotama või läbi keetma? ma kardan et nad niisama ei küpse täitsa pehmeks ja heaks. kas te keedate terved terad ära näiteks? kui keegi paneb neid sisse
olen kunagi leotatud teradega proovinud, mu meelest jäid kõvad, nii et pigem ikka keeda läbi..
Seenekas
Abikokk
2009-08-18 10:38:27
Tjah...hobustele me kaera leotame või valame kuuma vee peale :) See on küll paisumise pärast, pehmemaks need terad sellest eriti ei muutu. Leiva sisse pole proovinud, ehk keegi teine teab. Tänu toas passimisele ja selle teema lugemisele tuli pähe ka vähem kui tund tagasi vormidesse pandud leiva vaatamine ja oli ka viimane hetk. Vormid on kenasti täis kerkinud ja ahi soojas. Kui poleks mõttesse tulnud igaks juhuks vaatama minna, siis oleks taas leivategu osaliselt põrandal vastu tulnud.
Kingadraakon
Abikokk
2009-08-18 14:18:16
Redfox:
jep ma mõtlen ka kukleid teha. just just. aga muuhulgas mainin et Viljandi Folgil nägin ühtesi kõige jõletumaid leibasid elus...nii ära kõrvend ja päält lõhki lötakad nagu miini otsast tuld. no appi. ja taignasse pandi nagu 360 kraadi suhkrut ja hapendada käskis "meister" aint 6 tundi. noh ma saan aru et igat moodi võib. aga lihtsalt ... elementaarne, et kui millegagi suurt uhkeldada pole siis ei ole tarvis teha nägu et siuke peabki see leib olema. PS seal said külastajad ise leivategu proovida, aga need põld nood, need olid just need nn NÄIDISleivad, ma juhtusin Hoovi just siis kui meister leivad korvist esimest kõrda välja võttis.
see postitus teeb mind veidi pahaseks, sest usun mainitud "meistris" ära tundvat oma sõbrannat, kes folgil leivategu õpetamas käis. leib teatavasti on elus asi ja tuleb iga kord isemoodi välja. mina olen oma elu maitsvaima leiva söönud just sellesama "meistri" valmistatuna. kui leib mõnikord pealt naeratab, kas see teeb selle siis söödamatuks? mulle näiteks see krõbe naeratus just meeldib. mis puutub kergitamise aega, siis mõned lasevad leival isegi vähem kerkida kui 6 tundi. olen ise leiba kergitanud vaid 2 tundi, tõsi küll, madala kuumuse peale pandud praeahjus ning leib tuli suurepärane. kergitamise aeg sõltub minu meelest eelkõige ruumi temperatuurist, kasutatud jahu(de)st ja juuretise väekusest. niiet saab 6 tunniga küll,
Matkakokk
Kokaõpilane
2009-08-19 13:24:34
Agaate:
Tere! Olen leiba küpsetanud juba mitu kuud.Olen iseõppija. Juuretise sain leivakoolituses käinud sõbralt. Algus oli roosiline, leivad tulid superhästi välja ning tuttavalelt kostsid vaid kiidusõnad. Viimasel kahel leivateol on aga juhtunud , et leiva sisse tekib tühimik.Kas keegi oskab nõu anda, mida ma valesti teen?
Sõtkumise või siis segamise probleem neh. Sega hästi korralikult kasvõi käsi appi võttes ja tee natuke paksem tainas.
Profa
Abikokk
2009-08-19 19:07:32
Minulgi esimene leivategu tehtud, juuretis töötas, kerkimine ja küpsemine ok, tekkis aga selline küsimus, mida teha kui minu maitse jaoks on leib liiga hapukas? Koostises oli juuretis, Veski-Mati rukkijahu, maltoosa, pisut soola ja suhkrut. Kas peaks suhkrut rohkem panema, osa rukkijahust mingi muu jahuga asendama? Ühesõnaga, mida teha et leib oleks vähem hapukas?

Profa köögipool

Kaneelikang
Kokaõpilane
2009-08-19 19:13:35
Hapusust vähendab tõesti suhkur, aga kui magusat leiba Sa soovid? Pead katsetama. Ja osa rukkijahust võid asendada muud sorti jahuga. Nii arvan mina. Mis ma ise veel mõelnud olen, on see, et kui palju juuretist täpselt olema peaks. Siiani käib kõik mul umbes täpselt silma järgi. Juuretis põhiliselt selle hapu ju tekitab. Olen ma õigesti aru saanud?
Kardemon
Abikokk
2009-08-19 20:03:39
mina olen aru saanud, et hapukus sõltub sellest kui kaua käärida lasta taignal. aga kui oleks soov teha sellist leiba nagu Saaremaal.. selline teistmoodi magus, eks... kas sel juhul tulebki lisada rohkem suhkrut või on mingi muu salanipp?

http://kardemon.blogspot.com

Redfox
Abikokk
2009-08-19 21:44:07
Kingadraakon:
Redfox:
jep ma mõtlen ka kukleid teha. just just. aga muuhulgas mainin et Viljandi Folgil nägin ühtesi kõige jõletumaid leibasid elus...nii ära kõrvend ja päält lõhki lötakad nagu miini otsast tuld. no appi. ja taignasse pandi nagu 360 kraadi suhkrut ja hapendada käskis "meister" aint 6 tundi. noh ma saan aru et igat moodi võib. aga lihtsalt ... elementaarne, et kui millegagi suurt uhkeldada pole siis ei ole tarvis teha nägu et siuke peabki see leib olema. PS seal said külastajad ise leivategu proovida, aga need põld nood, need olid just need nn NÄIDISleivad, ma juhtusin Hoovi just siis kui meister leivad korvist esimest kõrda välja võttis.
see postitus teeb mind veidi pahaseks, sest usun mainitud "meistris" ära tundvat oma sõbrannat, kes folgil leivategu õpetamas käis. leib teatavasti on elus asi ja tuleb iga kord isemoodi välja. mina olen oma elu maitsvaima leiva söönud just sellesama "meistri" valmistatuna. kui leib mõnikord pealt naeratab, kas see teeb selle siis söödamatuks? mulle näiteks see krõbe naeratus just meeldib. mis puutub kergitamise aega, siis mõned lasevad leival isegi vähem kerkida kui 6 tundi. olen ise leiba kergitanud vaid 2 tundi, tõsi küll, madala kuumuse peale pandud praeahjus ning leib tuli suurepärane. kergitamise aeg sõltub minu meelest eelkõige ruumi temperatuurist, kasutatud jahu(de)st ja juuretise väekusest. niiet saab 6 tunniga küll,
ma väga vabandan. olen ninakas ja ülbe tüüp ja mul on mitmed viimased korrad ka karma õige kõvasti lajatand selle leivandusega (no viimane tuli super aga kaks sellele eelnevat veskikivi...ei kommentaari) vbl need põld tema vaid nonde esmakordsete katsetajate leivad, mine hullu tea eks. njeh, mul on tõesti väga kahju et ennast nii ebakultuurselt ja õelalt väljendasin. ma tasahilju siin püüan õppida, et see ei ole Huumor. et siis.... *tsahh tsahh tuhk lendab* päris siiralt. ja mind võib alati Koplist üles otsida ja koosa anda sooja saiaga kui meel ikka ei lahtu.
<< 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 >>