RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Kärt
Abikokk
2009-09-03 13:08:05
Pille:
Adonay:
Naljakas on see, et kui mulle köömned üldse muidu ei meeldi, siis peale pikki kahtlusi proovisin neid lõpuks leivale ikkagi lisada ja leiva sisse sobivad nad küll ideaalselt, mee-köömneleib tuli väga maitsev :)
Mil moel Sa seda mett sinna lisasid? Suhkru asemel?
Suhkru asemel jah. Proovisin lihtsalt huvi pärast, kuna ostsin suurema koguse mett varuks. (Mis nüüd juba kahjuks suhkrustunud, mulle meeldib just see läbipaistev ja voolav. Aga see pidi tähendama, et pole nn. lahjendatud mesi seega peaksin rõõmus olema.) Läks tsiba rohkem, 180gr kahe leiva koguse peale ja meeslemmik kommenteeris ka, et leib on tavapärasest magusama aga mitte halvas mõttes. Nii et täna õhtul läheb ka leiva sisse mesi :)

Kahekesi Kalamaja köögis

Aurora
Abikokk
2009-09-03 13:39:13
Panin eile õhtul juuretise hakkama rukkijahust, paarist käärust Leiburi rukkileivast (kirjade järgi sisaldas mh ka juuretist) ja õunamahlast, näis mis saab.
Kärt
Abikokk
2009-09-04 12:46:45
Oi, see on ikka hea asi. Pole üks nädala jagu oma leiba teinud ja eile päeval hakkas nii hullult juba isutama, õnneks olin hommikul taigna käima pannud. Pole sellest paremat leiba :) Võtsin tööle kaasa ka ühe paksema viilu, maiustasin sellega siin salaja just :D Tegin seekord Ragne järgi Camembertiga, paadunud juustusõbrana ei saa siuke asi ju keskpäraselt maitsta :D Ehk et väga hea on. Kummaline on ainult see, et sellega tehtud leib vajus õige natukene keskelt sisse, mitte üldse palju aga samas regular-leib (köömne) oli kena ülespoole kumerusega.

Kahekesi Kalamaja köögis

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-09-04 13:03:14
Adonay:
Kummaline on ainult see, et sellega tehtud leib vajus õige natukene keskelt sisse, mitte üldse palju aga samas regular-leib (köömne) oli kena ülespoole kumerusega.
Ma küll jaotan oma leivataina "silma järgi võrdselt" kahe vormi vahel, aga täidiseta leib kerkib ALATI natuke kenamini ja kõrgemale, kui lisanditega leib :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Zoozi
Abikokk
2009-09-04 13:19:59
Pille:
Adonay:
Kummaline on ainult see, et sellega tehtud leib vajus õige natukene keskelt sisse, mitte üldse palju aga samas regular-leib (köömne) oli kena ülespoole kumerusega.
Ma küll jaotan oma leivataina "silma järgi võrdselt" kahe vormi vahel, aga täidiseta leib kerkib ALATI natuke kenamini ja kõrgemale, kui lisanditega leib :)
Sama siin :)

Zoozi tegemised

Ragne
Abikokk
2009-09-04 16:19:41
Eks täidisega leivad võivad seda kerkimist ikka vahel pidurdada, see jäi mulle ka juba Annely Maksan leivakoolituselt. Kui teen leiba sinihallitusjuustu ja purustatud ananassiga, siis pean alati valmis olema selleks, et see kerkib vähem kui teised leivad. Aga Adonay, huvitav et sul Camembertiga tehtud leib keskelt sisse vajus, selle lisandiga tehtud leivaga pole mul nii juhtunud.

www.kokkama.ee

Redfox
Abikokk
2009-09-04 20:27:30
seekord tuli suht madal sest panin suurde vormi ( väiksed laenus ) aga tainast oli selle vormi kohta veidi vähe. aga siiski tuli piisavalt kena (vähemalt kergesti lõigatav). Köömned, meresool, maisijahu natuke sees ja muidu siuke lihtne, mekk on hea ja selline ehedalt mulliline seest
Kaneelikang
Kokaõpilane
2009-09-05 16:42:05
Need kuivatatud jõhvikad sobivad minu meelest superhästi leiva sisse! Küpsetasin täna seemnesegu ja jõhvikatega leiba. Ühe pätsi võtan külakostiks sõbranna juurde kaasa, siis saan teiste arvamusi kuulda.
BuTi
Kokaõpilane
2009-09-06 12:36:17
Tere, olen algaja foorumlane, seetõttu vabandan ette vormistusvigade pärast. Kuigi olen arvatavasti üks vanemaid Teie hulgast, pole ma kõige targem, pigem õpihimuline. Tänan asjaliku ja heatahtliku arutelu eest, mis siin leidsin. Peamiselt huvitas mind juuretisega leiva teema, mis on minu jaoks üsna uus. Mul oli palju küsimusi, millele sain 95% ulatuses vastuseid, ülejäänud vastused otsin homsel leivakoolitusel. Tundub, et on kaks koolkonda, eelistusi kommenteerin peagi. Kuna olen kogemustega kass, kes kõnnib omapäi, huvitas mind siinkohal piiride määramine, mida leiva kui elusorganismi juures tuleb arvestada, ja kus hakkab minu fantaasia lubatud maa. Enda tutvustamiseks tuleb öelda, et olen toidu(ainetega) tegelenud väga pikka aega kõigis protsessi etappides, kuid seda ametnikuna. Toidutegija olen olnud pereemana vajaduse sunnil, mis vanas eas on üle läinud lisaks ka hobiks. Oman märkimisväärselt palju kirjandust selles vallas ja pidasin end vahepeal vaat et kõige targemaks. Kuid kokkupuutel leivateoga jäi raamatutest vajaka ja just siin ma leidsin foorumi, mille asjalikkus ja toon mulle suurepäraselt sobis. Veelkordsed tänud tegijatele ja asjaarmastajatele. Täpsemalt leivast. Sain ootamatult kauasoovitud juuretise ja retsepti selle juurde. Esimesel leivateol vaidlustasin kohe soola-ja suhkrukogused, muid soovitusi aktsepteerin. Minu lühimärkustes enda jaoks ei sobinud mulle peagi 24 H kääritamist ja 6 H kergitamist (minu keeles 24/6 H). Leib tuli hapuvõitu ja kergitamisel "tuli uksel vastu", nagu siin teisedki maininud. Soovitusi selles valdkonnas olen kohanud (6)12-24/2-6, millest mina olen kasutama hakanud 21-22/3-5 H. Parimat varianti veel ma leidnud pole. Õpin, loen, katsetan ja siis jagan ka kogemusi tänuks selle eest, et neid ise saan. Üllatus oli eile, kui võtsin külmikust päev varem pandud leivavormi, segasin sinna saia jaoks alkoholis leotatud rosinaid ja aprikoositükke ning küpsetasin. Tulemus oli 3+ . Järelikult, kui ei saa küpsetada mingil põhjusel tavalise kergituseaja järel (ma tegin ühe ahjutäie ja üks vorm jäi üle), võib vormid panna külma ootama paremat aega. Veendunud ma aga selles pole, kuna puuviljad sisaldasid kergitamist soodustavat konjakit. Igal juhul leib hapumaks läinud ei olnud. Jätkan, kui olen targem.
Ullike
Abikokk
2009-09-06 13:07:55
BuTi:
Üllatus oli eile, kui võtsin külmikust päev varem pandud leivavormi, segasin sinna saia jaoks alkoholis leotatud rosinaid ja aprikoositükke ning küpsetasin. Tulemus oli 3+ . Järelikult, kui ei saa küpsetada mingil põhjusel tavalise kergituseaja järel (ma tegin ühe ahjutäie ja üks vorm jäi üle), võib vormid panna külma ootama paremat aega. Veendunud ma aga selles pole, kuna puuviljad sisaldasid kergitamist soodustavat konjakit. Igal juhul leib hapumaks läinud ei olnud. Jätkan, kui olen targem.
Jään huviga ootama. On viimasel ajal on minulgi pere kokku kuivanud ja leivasöödikuid vähenenud. Leivategu aga on ikkagi nii pikaaegne protsess, et ei viitsi teist vaid üke kilo kaupa teha...seega olen ise samuti kaalunud võimalust tainast vahepeal n.ö. ootele panna. Jään huviga katsetuste tulemust ootama. (ehk proovid ka sügavkülma variandi ära?)

Söömine on ainuke töö, mis toidab

<< 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 >>