Postitusi: 9
Tiitel: Kokaõpilane
2011-11-18 19:19:41 |
Arvasin, et tunnen tähti ja oskan neid ritta panna, kuid mu mõte läks vist rändama: 1. namist pole midagi kaduma läinud. Vastupidi. Kuid mujalt küll, mitmes valdkonnas ja mitmel maal 2. retseptid on olemas nii siin kui raamatutes, kuid MINUL jääb midagi puudu, et saavutada maitset, mida olen otsinud 3. nii või naa, täna tegelesin jõululaudade ideede otsinguga ja esialgu jäi meelde see, mis seni meeldinud. Lähevad kordamisele, aga otsin veel. Probleem on selles, et mulle meeldivad uuendused, aga peres on mõni mees kinni selles, mis laual juba olnud... |
2011-11-18 17:12:55 |
Tere Olen aastakese vaikinud, kuigi aktiivne pole ma kunagi siin olnud. Nüüd olen paar päeva sisselogimata lugenud, mis teoksil ja avastanud, et asi läheb aina paremaks, kuigi paljud head asjad ja ettevõtmised tänaseks hääbunud. Kardan, et mu jutt pole õiges alalõigus, seega vabandan. Aga! ma kohe pean kiitma minu seisukohalt võttes mu lastelaste põlvkonda, kes nii agaralt ja südamega kokkab. Olen vist varem maininud, et tunnen nii söögitegemise kui söömise vastu harrast huvi, sellega on mingil määral seotud ka minu haridus, aga eelkõige paarkümmend aastat tööd toidu tootjana, tootmise ja müügi korraldajana.... Oma põlvkonnas olen nii tuttavate kui sugulaste hulgas TEGIJA, kuid siin, nami-namis, "poisike". Mul on suur või isegi väga suur kokaraamatute valik, mida ma loen eelkõige inspiratsiooni saamiseks ja tehnoloogiliste nippide avastamiseks. Ent viimase aja parimad retseptid olen leidnud nami-namist või selle kaudu. Siinjuures tänu kõigile asja- ja huvitundjatele, nimesid nimetamata. Teid, tublisid, on palju. Pille nime peab küll eraldi välja tooma: asjatundlikkus, töökus, entusiasiasm jne. jne. kõik tublidust väljendavad omadused. Parimad soovid jätkamiseks. Nüüd minu küsimus, millele aasta tagasi otsisin vastust, lubasin ka foorumis jagada teadmisi, kuid vastust pole siiani. Juuretisega sai. Olen korduvalt teinud, kuid ei jäänud rahule. Tütrele maitseb minu nn. valge leib, mida teen rukkileiva juuretise ja saiataigna seguna. On kah! Kes ei saa või ei taha leiba süüa, siis on see mingil moel asendus, kuid see pole SEE. Samuti pole ma oma Ciabataga rahul. Olen teinud seitsmel erineval moel ja jälle pole SEE. Praegu kerkib siit retseptidest pärineva idee järgi tainas. Tulemust ei tea. Loodan, et ma ei "kao ära" jälle. |
2010-10-22 13:54:01 |
Küpsetan kõik kodus vajamineva ise. On tekkinud tunne, et pärmitaigna osatähtsust on vaja vähendada. Loomulikult teen leiba, karaskeid jms., argipäevaküpsetistes on maksimaalselt võimalikus koguses täisterajahud, kuid ikka on midagi tegemata-õppimata-juurutamata. Tänu noortele enusiastidele võtsin täna leivateost kolm juuretiseportsu, et katsetada nn. nisuleiba juuretise baasil. Maire Suitsu uues raamatus on küll põhjalik kirjeldus nisujuuretise tegemiseks, kuid repliigid siin ja seal lubavad minna lihtsama vastupanu teed, kasutada olemasolevat leivajuuretist. Siinkohal olen lugenud ka hoiatusi, et "esimene vasikas läheb aia taha", aga üritan ja õnnestumise korral jagan muljeid. Imestan, et sel teemal on suhteliselt vähe sõna võetud, minu arvates vägagi inspireeriv teema, teades juuretise eeliseid ja pärmi miinuseid. Eelnevaga haaknev teema: arvan, et mul on kõik kokaraamatud, mis meil ilmunud küpsetamisest, kuid sellist tööd ja vaeva, mida Maire Suitsu on teinud, ei paista teistest raamatutest. Isegi proffidele mõeldud õpikust. Nii mitmedki raamatud on seniilmunute kordused teises järjekorras ja soustis. |
2010-05-29 23:42:41 |
Aitäh, värskendasin oma teadmisi. Jäätisemasin seisab ammu pärast esialgse vaimustuse jahtumist. Nüüd aga sain uut inspiratsiooni ning aastaaegki soosib uut jäätisehooaega. Eriti inspireerisid mind rabarberi- ja marjajäätiste lahjemad variandid. Ideesid sain piisavalt, uurin vist isegi parema jäätisemasina hankimise võimalust, minu "Oma maitse" Kenwood ei ole parim valik. See oli aga siis, kui ostsin, ainuvalik. |
2009-12-09 15:21:23 |
Porgandi-kreekapähklikook Koostisained: 5,6 dl jah 1 tl küsetuspulbrit 1 tl söögisoodat ca 4 tl nn. jõulumaitsaineid 0,25 tl soola 360 g pehmet võid 4,8 dl suhkrut 2 tl vaniljeessentsi 4 suurt toasooja muna 7,2 dl riivporgandit 3,6 dl hakitud kreeka pähkleid 0,8 dl rosinaid Toorjuustuvõõp: 240 g pehmet toorjuustu 80 g pehmet võid 6 dl tuhksuhkrut 1 sl riivitud sidrunikoort 2 tl värsket sidrunimahla Kreeka pähkleid kaunistamiseks Töö käik: Eelkuumuta ahi 175 kraadini. Määri ja puista jahuga 22,5 cm läbimõõduga lahtine vorm. Sega jahu, maitseained, kergitusained ja sool. Vahusta või, suhkur ja vaniljeessents keskmisel kiirusel mikseriga.Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega aeglasel kiirusel mikseriga vähehaaval juurde kuivained. Sega käsitsi taignasse porgand, kreeka pähklid, rosinad. Tõsta tainas ettevalmistatud vormi. küpseta 45-55 min., kuni keskele pistetud puutikk jääb puhtaks.Jäta kook 10 min.-ks vormi jahtuma. Eemalda vormi serv. Kuumuta kook restile. Eemalda vormi põhi ja lase kook täielikult jahtuda. Võõp: Vahusta keskmisel kiirusel mikseriga toorjuust, või, tuhksuhkur, sidrunikoor. Määri võõp koogile. Kaunista kreeka pähklitega. Ettevalmistamine 40 min., küpsetamine alla tunni. Kook säilib 2-3 päeva. Allikas: Koogid, 1001 klassikalist retsepti kogu maailmast, Tõlge eesti keelde, Sinisukk 2004 |