RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-09-01 17:06:28
Adonay:
Naljakas on see, et kui mulle köömned üldse muidu ei meeldi, siis peale pikki kahtlusi proovisin neid lõpuks leivale ikkagi lisada ja leiva sisse sobivad nad küll ideaalselt, mee-köömneleib tuli väga maitsev :)
Köömned ja rukkileib KÄIVAD kokku nagu sukk ja saabas, mis teha :P Mil moel Sa seda mett sinna lisasid? Suhkru asemel?
Adonay:
Aga kusjuures läks mul osa pätsist umbes 1,5 nädalaga hallitama (käisime paar päeva kodust ära ja ei olnud sööjaid). Ei tea, kas asi augustis või selles, et hoian leiba kilekotis? Kas peaks edaspidi pigem küpsetuspaberisse hoopis mässima?
Minul püsivad leivad nädala. Keeran nad soojast peast küpsetuspaberisse ja panen vormi tagasi (see hoiab küpsetuspaberi kenasti paigal). Ja siis lõikan vajadusel viile ja keeran paberisse tagasi. Võib-olla püsiks kauem (no Redfox räägib ju kuudest), aga lihtsalt saavad nädalaga otsa :) Suvel läks üks päts otsast hallitama, aga panen selle õhuniiskuse ja -temperatuuri arvele. Ja seda on tõesti kogu mu leivaküpsetamispraktika korral vaid üks kord juhtunud..
Kaneelikang:
Mul oli nende kuivatatud kirsside osas kogu aeg kahtlus ja nüüd arvan, et ei proovigi. Ostsin hoopis kuivatatud jõhvikaid.
Hea mõte. Ma korra lisasin kirsse ja polnudki kõige hullem, aga enam nii ei tee. Kuivatatud jõhvikas on ikka parim. (Plaanis ka kuivatatud pihlakatega proovida).

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Ragne
Abikokk
2009-09-01 19:23:21
Seenekas:
Pille:
Eile ei olnud vist leivateoks sobiv tähtede seis. Mina tegin nt (tahtmatult) hoopis kaks pätsi peenjahvatusega täisteranisust "leiba". Väga head leivad said (tegin päikesekuivatatud tomatitega ning basiilikuga), aga alguses olin ikka õnnetu. :)
Tundub, et ei olnud jah. Minu leivad ei kerkinud sellise hooga nagu viimase kuu jooksul ja nii pidin nad natuke varem ahju panema, kuna aeg sundis tagant. Siis küpsesid nad mul esimest korda pealt lõhki ja sain sellised "naeratusega". Kuidagi helepruunid jäid ka. Aga hommikul maitstes olid mahedamad ja veidi tihkemad, kuid õnneks väga head. Isegi abikaas alustas hommikul ise teemat, et huvitav, miks seekord nii läks.:D:D
Väga huvitav, minul eile üks päts leiba ei kerkinud ka nii nagu ma oleks soovinud.....

www.kokkama.ee

Redfox
Abikokk
2009-09-01 20:01:34
mis puutub täistera (öko) nisujahu, siis jummala kerge on seda rukkiga segi ajada, siuke tume ja terane ja mul ema vist ajaski ükskord. ega ma nüüd väga kuudest räägi aga üks tükk üleeelmist pihlakaleiba on küll vapralt fooliumis juba üle kolme nädala ja pole ka kõvaks läind rääkimata hallitusest. ma praegu värskendan juuretist veitsa jahuga siis ta läheb purki tagasi. kurb hakkab, nagu puurilõvi teine. aga reedel on koolist vaba päev ja enda leib täitsa otsas nii et läheb küpsetamiseks. tekstiilinduse ja viltimisega on nii palju tegemist old et pole üldse jõudnud leiba teha. suurem mässamine jäigi suvesse maha vist. aga vot kui vaheaeg ja kui kord jõulud, küll siis saab teha. vahepeal tuleb end ka muus vallas harida.
Zoozi
Abikokk
2009-09-02 00:57:36
Adonay:
Aga kusjuures läks mul osa pätsist umbes 1,5 nädalaga hallitama (käisime paar päeva kodust ära ja ei olnud sööjaid). Ei tea, kas asi augustis või selles, et hoian leiba kilekotis? Kas peaks edaspidi pigem küpsetuspaberisse hoopis mässima?
Mul jäi korra paari cm paksune tükk leiba seisma,nii 3-3,5 nädalaks. Midagi ei juhtunud, natuke kõvem ja kuivem oli, aga täitsa söödav oli. Hoian nagu Pillegi küpsetuspaberi sees.

Zoozi tegemised

Ullike
Abikokk
2009-09-02 10:32:44
Adonay:
Ilmselt asi kilekotis jah. Mul jäi ka üks kannikas juuli alguse leivateost leivakoti põhja peitu - ja augusti lõpus oli teine vägagi söödav - no veidi kõvavõitu. Käis röstrist läbi ja oli nagu värske. Ise hoian omaküpsetatud leiba hoopis toidukilesse mässituna (loomulikult jahtununa).

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Aurora
Abikokk
2009-09-02 15:54:57
Aurora:
Mina unustasin viimase leivateo ajal juuretise võtta.:( Kas keegi Tartu kandist saaks pojukest eraldada? Või siis missugust leiba juuretise valmistamiseks kasutada (saan aru küll, et rukkileiba, aga kas peab olema juuretisega tehtud, või kuidas)?
Palun ikka veel nõu - kas Leiburi Isa rukkleib sobiks juuretise valmistamiseks? Ehk katsetan siis ainult rukkijahu ja keefiriga.
Seenekas
Abikokk
2009-09-02 21:28:19
Mina tegin riivitud õuna ja rukkijahuga, siit kusagilt leidsin õpetuse. Äkki Pille oskab juhatada. Lihtne oli.
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-09-02 21:34:06
Juuretiseteema. Mina tegin naturaalse juuretisega leivast (ei oska kommenteerida, kas Leiburi Isa rukkileivas on naturaalset juuretist või mitte) ja Farmi hapupiimast. Õnnestus kenasti..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Redfox
Abikokk
2009-09-02 22:11:05
saab ka nii teha et teed magushaput leiba, valad kuuma vett jahu otsa ja lased 3 päeva hapneda siis on taigen iseenesest sääne et sobib juuretiseks. natuke kalja või hapupiima võib pisikuks panna juure. mul tainas hapneb kenasti praegu hommikul küpsetan ää enne kooli.
Põrnikas
Abikokk
2009-09-03 01:00:22
mina olen oma juuretise teinud vee ja rukkijahuga ja töötab täitsa kenasti. kuna unustan aeg-ajalt juuretist võtta, siis olen mitmeid kordi teinud ja probleeme pole kunagi olnud, kenasti läheb 3-4 päevaga käima.
<< 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 >>