RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Redfox
Abikokk
2009-09-23 06:05:50
Täpik:
Pille:
Fre:
Ma olen lugenud, et selleks et saada musta musta leiba peab lisama linnaseekstrakti, ise pole proovinud.
Seda soovitas ka Annely Maksan Harmoonikumis toimunud leivakoolitusel. Ta lisas ikka julgelt seda ekstrakti juuretisele ja soojale veele esimese kääritamise käigus.
Mina panin ka 2 spl linnaseekstrakti e maltoosat, aga leib on ikkagi hele. Kuskilt oleks nagu meelde jäänud, et linaseemnejahu teeb leiva tumedaks. On keegi seda katsetanud ka? Tahaks tumedat leiba, nagu vanaemal oli. Pilte piiludes on enamjaolt kõigil ikka sellised heledamapoolsed, peenleiva moodi leivad. Aga kui tahaks ikkagi musta leiba? On kellegi õnnestunud sellist leiba küpsetada, kasvõi Vabariigileiva tumedusega? :rolleyes:
http://laanesluusijakoda.blogspot.com/2009/08/kommentaarideta-no-comments.html ....porgand.
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-09-23 08:02:12
Täpik:
Pille:
Fre:
Ma olen lugenud, et selleks et saada musta musta leiba peab lisama linnaseekstrakti, ise pole proovinud.
Seda soovitas ka Annely Maksan Harmoonikumis toimunud leivakoolitusel. Ta lisas ikka julgelt seda ekstrakti juuretisele ja soojale veele esimese kääritamise käigus.
Mina panin ka 2 spl linnaseekstrakti e maltoosat, aga leib on ikkagi hele. Kuskilt oleks nagu meelde jäänud, et linaseemnejahu teeb leiva tumedaks. On keegi seda katsetanud ka? Tahaks tumedat leiba, nagu vanaemal oli. Pilte piiludes on enamjaolt kõigil ikka sellised heledamapoolsed, peenleiva moodi leivad. Aga kui tahaks ikkagi musta leiba? On kellegi õnnestunud sellist leiba küpsetada, kasvõi Vabariigileiva tumedusega? :rolleyes:
Anneli Maksan uhas ikka tubli kolmandiku pudelitäie seda linnaseekstrakti sinna sisse. 2 sl on ikka liiga vähe värvi jaoks!!!

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Triin
Abikokk
2009-09-23 10:43:07
linnasejahu teeb leiva tumedaks: loe sit. Kambjas on tehas kust saab osta ka. Võrus pidavat neil ka pood olema.
Täpik
Abikokk
2009-09-23 14:13:39
Triin:
linnasejahu teeb leiva tumedaks: loe sit. Kambjas on tehas kust saab osta ka. Võrus pidavat neil ka pood olema.
Kas kuskil veel on keegi müügil näinud nt Tartu turul, ökopoes...? Tahaks küll tumedat leiba proovida... :)
Ullike
Abikokk
2009-09-23 14:45:20
Pille:
Täpik:
Pille:
Anneli Maksan uhas ikka tubli kolmandiku pudelitäie seda linnaseekstrakti sinna sisse. 2 sl on ikka liiga vähe värvi jaoks!!!
Pani jah kusagil kolmandik pudelit, aga oma kogemusest ütlen, et ega see eikka leiba mustaks ei tee. Ilmselt selleks tõesti vaja kas siis linnasejah vms. Kui Täpik on ära proovinud ja tulemusega rahul - ehk annad teada (ei ole ise väga katsetaja tüüpi :)) ?

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Täpik
Abikokk
2009-09-23 15:57:39
Ullike:
Kui Täpik on ära proovinud ja tulemusega rahul - ehk annad teada (ei ole ise väga katsetaja tüüpi :)) ?
Eks ma katsu siis seda linnasejahu leida, linaseemnejahuga oleks ehk lihtsam, seda ikka on nii apteegis kui turul silma jäänud.... Kui keegi teab, kus Tartu kandis linnasejahu saab, andku teada.... Surf andis ainult Rakvere linnasetehase koordinaadid, Kambjast ei sõnagi..... No Rakeverre ma ka ekstra sõitma ei hakka, arvatavasti tuleb seda jahu ca 25 kg vähemalt osta, kui tehastest otse võtta, nii kange leivaküpsetaja ma ka pole.
BuTi
Kokaõpilane
2009-09-24 11:53:18
Lubasin jätkata OMA leivaküpsetamise väheseid kogemusi, kui targemaks saan. Niisiis arvan , et olen leidnud, mida otsisin. Nimelt jäi mul vajaka teadmistest, kui palju on leivateos kohustuslikku ja kui suur osa on fantaasial. Käisin Annely Maksani (AM) koolitusel ja sain sellele vastuse. Nagu mainisin varem, tundub mulle, et on vähemalt kaks koolkonda, seda just hapendamise, kergitamise ja ka vee-jahu suhte osas. Kui seni tegin soovitatud 24/6 H leiba omal viisil, ehk 21/4 H, see on hapendamise ja kergitamise tunnid, siis nüüd olen üheselt veendunud, et soodsates tingimustes ei ole vaja üle 12 H hapendada. Muud probleemid langesid ise ära, ka liighapu leib, mis mulle ei sobinud. Siit alates on ka fantaasiamaa e. KUIDAS KEEGI soovib. Kerkimist näitab silm, mitte kell ja minul on see 3 tunni piires. Jahu oli mu esialgses retseptis 1:1 (vesi:jahu), kuid AM-l 1:2, kirjalikult see tal nii konkreetne pole. Tegin leiva 1:2 (vesi:jahu). Ilus leib tuli, maitse ka hea, kuigi sobib ka müürilõhkumiseks. Viimase korrad olen teinud 1:1,5. Praegu just selline leib kerkib, kuid vist vähendan tulevikus veidi jahu kogust. Maitseasi on MAITSE asi, kuid maltoosausku ma ei läinud. Tundub, et turustamiseks peab leib olema must, sest üldiselt räägitakse ju MUSTAST leivast kui rukkileiva sünonüümist, kuid rukkileib ei ole ju lisanditeta must. Usun, et linnasejahu ma pooldaksin, kuid ei ole seni hankida suutnud. Minu luureandmetel toodab linnasejahu (ka) Sangaste Linnas, kuid pole neile "pihta saanud". Hea uudis siit, et Kambjas pidavat ka toodetama. Uurin edasi.
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-09-24 13:09:44
BuTi:
Nagu mainisin varem, tundub mulle, et on vähemalt kaks koolkonda, seda just hapendamise, kergitamise ja ka vee-jahu suhte osas. Kui seni tegin soovitatud 24/6 H leiba omal viisil, ehk 21/4 H, see on hapendamise ja kergitamise tunnid, siis nüüd olen üheselt veendunud, et soodsates tingimustes ei ole vaja üle 12 H hapendada. Muud probleemid langesid ise ära, ka liighapu leib, mis mulle ei sobinud. Siit alates on ka fantaasiamaa e. KUIDAS KEEGI soovib. Kerkimist näitab silm, mitte kell ja minul on see 3 tunni piires. Jahu oli mu esialgses retseptis 1:1 (vesi:jahu), kuid AM-l 1:2, kirjalikult see tal nii konkreetne pole. Tegin leiva 1:2 (vesi:jahu). Ilus leib tuli, maitse ka hea, kuigi sobib ka müürilõhkumiseks. Viimase korrad olen teinud 1:1,5. Praegu just selline leib kerkib, kuid vist vähendan tulevikus veidi jahu kogust.
BuTi, kui ma nüüd peaksin oma leivateo Sinu "koodidega" kirja panema, siis on see järgmine: 12/2-3 (ehk kuni näen, et leib on kerkinud), vesi:jahu 1:1 (liiter sooja vett, 1 kg rukkijahu). 250-kraadisesse ahju, siis kohe 200 kraadi peale ja küpseb täpselt tund aega. Küpsetan tavalises elektriahjus, mingit veekaussi kuskile lisaks ei pane. Vormid pahupidi lõikelauale jahtuma, siis võiga sisse määrida ja siis järelhauduma-küpsema paberi ja vormi sees. Ehk nagu siinses retseptis kirjas. Maltoosasiirupit ei lisa. Peale viimaseid sõnavõtte siin teemas meenus, et Mann oli mulle hea inimesena toonud purgitäie linnasejahu. Otsisin selle üles ja lisasin supilusikatäie tainale. Ei suutnud mina olulist värvitooni- või maitsevahet tuvastada.

CarpeDiem
Kokaõpilane
2009-09-24 15:36:13
Suur tänu paljude tarkade nõuannete eest selles teemas! Olen küll kunagi aastaid tagasi leivaküpsetamist proovinud, aga tol korral õiget asja ei saanudki - tagantjärele arvan, et ju oli viga juuretide pidevas sügavkülmutamises (mida millegipärast juuretise soomlannast autor soovitas). Nüüd jõudis üks leivajuuretis headest kätest taas minuni ja eeltainas sai selle teema lugemise kõrvalt umbes tunni eest käärima ja proovin Pille õpetuse järgi ;), aga tahaksin siiski üle küsida, kas oleks pidanud midagi lisaks/teisiti tegema, kui juuretis paraku kuivada oli jõudnud? Pean silmas, et teda polnud sugugi võimalik enam kaussi valada, vaid oli üsna kõva tombuke (mis küll vees kenasti lahustus ja täisterarukkijahu lisamisel saavutas konsistents ka hapukoorelaadsuse). Kuna maitse tundus pisut liiga hapu, siis võtsin julguse lisada umbes 1 spl suhkrut... seda nüüd küll enam tagasi võtta ei saa, seega loodan parimat, aga kas peaks midagi veel tegema? Tänud ette :)
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-09-24 15:58:33
CarpeDiem:
Nüüd jõudis üks leivajuuretis headest kätest taas minuni ja eeltainas sai selle teema lugemise kõrvalt umbes tunni eest käärima ja proovin Pille õpetuse järgi ;), aga tahaksin siiski üle küsida, kas oleks pidanud midagi lisaks/teisiti tegema, kui juuretis paraku kuivada oli jõudnud? Pean silmas, et teda polnud sugugi võimalik enam kaussi valada, vaid oli üsna kõva tombuke (mis küll vees kenasti lahustus ja täisterarukkijahu lisamisel saavutas konsistents ka hapukoorelaadsuse).
Mina olen kasutanud vedelamat juuretist, aga paljud kasutavad juuretisekakukesi ja leivad õnnestuvad. Igaks juhuks ja kindluse mõttes võiks kahtluse korral juuretist n-ö turgutada. Olen sellest kirjutanud pikemalt siinsamas teemas. Suhkru lisamisest mingit kahju ei ole, lisab vunki juurde. (Ma ise küll ei kasuta seda "nippi", pole vajadust olnud.)

<< 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 >>