RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Kardemon
Abikokk
2009-08-10 15:09:23
mul said hommikul leivad valmis... kuigi kartsin, et juuretis surnud.... aga ilusti oli vahutama hakanud! seekord proovisin ka nii, et määrisin leivad võiga kokku kui ahjust tulid ja panin vormidesse tagasi... pehmem on leib küll kui muidu on jäänud. järgmisel korral ühe leiva mässiks aga ikka lihtsalt märja räti sisse ja siis kuiva räti sisse... selline krõmpsum koorik meeldib üldiselt. ja imestan neid eelnevaid jutte, kus kirjutatakse, et enam poest leiba ei osteta vaid tehakse vaid ise. meil on ikka otsa saanud üsna ruttu.. ja mitu korda nädalas ei jõuaks teha... ehk siis kui isu taltsutama õpin :)

http://kardemon.blogspot.com

Eva
Abikokk
2009-08-10 15:43:02
Kardemon:
mul said hommikul leivad valmis... kuigi kartsin, et juuretis surnud.... aga ilusti oli vahutama hakanud!
Kui kaua juuretis seisnud oli enne eelmist tegu?

http://www.perenaine.ee/

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-08-11 20:47:54
Zoozi 11.8.2009:
Mina aga maiustasin endatehtud leivaga, mille tegin seekord Pille idee järgi - metsapähkel, kuldsed rosinad ja kuivatatud jõhvikad. Väga hea!
See on jätkuvalt mu lemmikleib :) Ise panin täna hommikul uue leivalaari hakkama ja nüüd küpsevad pätsid juba ahjus (jah, rosin-metspähkel-jõhvikas :)). Asjale lisab põnevust see, et jahu on peene jahvatusega Sangaste rukkist. Mina sain armsa Manni käest, kes omakorda tõi selle ühe Iti-nimelise Võrumaa taluperenaise käest :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Redfox
Abikokk
2009-08-11 22:19:22
kerkivad....lükkan varahommikul ahju. natuke kreisid leivad. Nimeks "Kopli tume kamakas" ja "Stroomi ranna suhkrupomm".
Kardemon
Abikokk
2009-08-11 23:33:25
Eva:
Kardemon:
mul said hommikul leivad valmis... kuigi kartsin, et juuretis surnud.... aga ilusti oli vahutama hakanud!
Kui kaua juuretis seisnud oli enne eelmist tegu?
umbes 3 nädalat.. ma arvan... (mäluauk on.. ei suuda meenutada, millal viimati tegin.) võis olla ka 4 nädalat.

Zoozi
Abikokk
2009-08-12 09:20:38
Küsimus: mitu satsi leiba saab/võib küpsetada ühest juuretisest? St, millal peaksin uue juuretise tegema?

Zoozi tegemised

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-08-12 09:34:33
Zoozi:
Küsimus: mitu satsi leiba saab/võib küpsetada ühest juuretisest? St, millal peaksin uue juuretise tegema?
Sellist reeglit pole, Zoozi. Kui juuretis töötab, siis võid sedasama edasi kasutada. Prantslaste kuulus Poil?ne on kuskil väitnud, et nende juuretis on pärit aastast 1932 :) (Nad teevad naturaalse juuretisega nisujahust leiba). Minu praegune juuretis on jaanipäevaeelne. Töötab siiani kenasti, aga ma olen ka iga nädal leiba küpsetanud... Ma säilitan oma juuretist tavalises külmkapis. Kui jääb pikem paus (kolm-neli nädalat), siis esmalt ma turgutan juuretist. Teen eeltaina poolest liitrist veest, lasen käima. Kui kenasti vahutab, siis võtan sealt eeltainast uue juuretise (ja ülejäänud viskan ära) ning alustan sellega uuesti leivategu (st. esmalt eeltainas ja siis alles leivatainas). PS. Lisasin eile oma leivaretsepti ka retseptikogusse.

Kardemon
Abikokk
2009-08-12 20:59:32
kui juuretist ei turguta, nagu Pille mainib, kas siis võib juhtuda, et näiteks järgmine leib ei tule välja. ma paar postitust tagasi mainisin, et väga pikalt seisnud ja imekombel töötanud juuretis töötas hästi (muideks leib kerkis paremini kui kunagi varem).. et kui nüüd järgmise leiva teen, kas võib juhtuda, et ta siis ei tööta?? ebaloogiline tundub mu mõttekäik endale aga ikkagi....

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-08-12 21:47:17
Kardemon:
kui juuretist ei turguta, nagu Pille mainib, kas siis võib juhtuda, et näiteks järgmine leib ei tule välja. ma paar postitust tagasi mainisin, et väga pikalt seisnud ja imekombel töötanud juuretis töötas hästi (muideks leib kerkis paremini kui kunagi varem).. et kui nüüd järgmise leiva teen, kas võib juhtuda, et ta siis ei tööta?? ebaloogiline tundub mu mõttekäik endale aga ikkagi....
Natuke ebaloogiline vist jah. Et kui eelmine kord kenasti töötas ja nüüd pole pikemat pausi sisse jäänud, siis pole "turgutamiseks" vist olulist põhjust? Ma pole nüüd alates jaanipäevast turgutama pidanud, sest olen regulaarselt küpsetanud. Samas nt eelmisest aastast mäletan, et kui jäi pikem vahe sisse (ja seda ikka juhtus eri põhjustel), siis ei pruukinud esimene pausijärgne leib kohe õnnestuda, ei küpsenud korralikult. Läks 2-3 korda, enne kui juuretise uuesti tööle sain. Siis tunduski, et odavam on ainult seda eeltainast teha kord-kaks ja nii ka vähem jahu raisata..

Redfox
Abikokk
2009-08-12 22:19:40
mul tuleb see turgutamine kasuks niisamagi ma saan sealt rukkikile jaoks haput körti. Kui nüüd teen, siis lisan kilele seda mis tundus enne puudu jäävat, siis võiksin äkki oma rukkikile retsepti ka jagada? sest ei ole jumala pärast mõtet hääd kraami minema visata kui saab maitsva tarretiselaadse maiuse.
<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 >>