Ragne Abikokk 2009-08-01 22:49:18 |
Mina tegin eile leiba - traditsioonilise köömnetega, siis kahe-juustu ning kolmanda leiva jaoks mõeldud taignast tegin leivakuklikesed. Sellised pisikesed nagu on saiakuklid. Küpsetasin neid eraldi, pärast suuremate leibade küpsetamist. Uskuge või mitte, aga juba on väiksed kakukesed otsas, mehe sõnul olevat neid nii mõnus näksida teleka ees :) | |
Redfox Abikokk 2009-08-01 22:55:43 |
jep ma mõtlen ka kukleid teha. just just. aga muuhulgas mainin et Viljandi Folgil nägin ühtesi kõige jõletumaid leibasid elus...nii ära kõrvend ja päält lõhki lötakad nagu miini otsast tuld. no appi. ja taignasse pandi nagu 360 kraadi suhkrut ja hapendada käskis "meister" aint 6 tundi. noh ma saan aru et igat moodi võib. aga lihtsalt ... elementaarne, et kui millegagi suurt uhkeldada pole siis ei ole tarvis teha nägu et siuke peabki see leib olema. PS seal said külastajad ise leivategu proovida, aga need põld nood, need olid just need nn NÄIDISleivad, ma juhtusin Hoovi just siis kui meister leivad korvist esimest kõrda välja võttis. | |
Seenekas Abikokk 2009-08-01 23:12:19 |
Pille:
Panen oma sõbrannalt saadud leivaretsepti siia hiljem kirja, ainult uurin, kust see tal pärit on. Ma ei järgi seda ka väga täpselt ja teen vormileiba. Hetkel ei hakanud retsept näppu ka.
Mul on kogus ca 14 dl jahust ja sinna läheb u. 2 dl suhkrut. Olen siinseid retsepte natuke vaadanud, kuid võrrelnud täpsemalt pole. Juuretise tegin nami-namist pärit õpetuse järgi riivitud õunaga. Mul on tavapärased lisandid lina-, päevalille-, seesami- ja kõrvitsaseemned.
Linnasesiirupit proovisin, aga selle hääletas mees maha ja minu arust ei andnud maitsele ka midagi head juurde. Iga leivateo ajal oleks soov teine päts teha natuke põnevam, aga rosinad mulle leivas ei meeldinud, pähkleid ei taha ja peekoniga oleksin päris nõus mässama, kuid unustan selle alalõpmata muretsemata või saab enne leivategu otsa. Ja siin maal poeskäimisega on nagu on.
Pojast niipalju, et ta on hirmus konservatiiv toidu osas, lausa tüütu. Uued maitsed eriti peale ei lähe. Ülikoolis õppides on vähemalt õppinud korralikke pasta- ja vokiroogasid valmistama. Eks need seemned ei meeldi talle sellepärast, et ta ei söö ka pähkleid ja suurim solvang on olnud tema kuuendale sünnipäevale poetordiga tulnud sugulane, kui tordi "küljes olid kookosepurud" :D Köömnetega leiba ei sööks ta üldse. Seenekas:
Seenekas, kuidas Sa leiba teed ja palju suhkrut paned? Kas kasutad seda linnasesiirupit ka? Minu arust jättis see veidi imalmagusa maitse leivale - see oli ka üks põhjustest, miks läksin "oma vana" leivaküpsetusviisi juurde tagasi peale väikest "flirti" Anneli Maksani leivajuuretise ja -retseptiga.
Lisandite-seemnetega on nii, et linaseemned ja köömned on mul kõigis leibades, aga alati teen ühe "tavalise" ja teise pätsiga siis mängin. Nii et mõneti saan ma Su pojast aru :DÕnneks mehed armastavad ükskõik missugust, välja arvatud üks poeg, kelle meelest on leib "soolane toit", kuid minu tehtu veidi magus. Tema on ka see, kelle poolest võiks seemned ja muud lisandid kuhugi mujale toidusse panna või üldse panemata jätta.:) |
|
Seenekas Abikokk 2009-08-01 23:44:59 |
Retsept: 1 dl juuretisele (mul on vist tavaliselt veidi rohkem, ei mõõda, kui võtan) lisada liiter leiget vett ja 5 dl rukkijahu. Katta kauss rätikuga ja jätta seisma soojemasse kohta ca 12 tunniks. Mul saab õhtul kauss katlamajja ja hommikul siis vastavalt, kuidas aega on, jätkan. peale sismist võta max 2 dl juuretist järgmiseks korraks. 12 tundi seisnud taignale lisa - soovi korral seemneid, pähkleid, rosinaid... mida iganes soovi on -2 dl suhkrut, pruun on parem (miks? mina kasutan tavalist) -6 tl soola (see läheb mul ka silma järgi, sest kodus pole enamasti peensoola) -9 dl rukkijahu Segada ja vormi. Viimistleda märgade kätega (mina teen selle teflonkaabitsa märjaks ja silun) ja lasta kerkida 3 tundi (lasen kerkida enamasti kuni vorm on täis kerkinud ja see on nii 5 tundi). Küpsetada 225 kraaadi juures 15-20 minutit, seejärel 200 kraadi juures 45-50 minutit. Ahjust välja, rätik peale ja enne vormist väljavõtmist lasta pisut jahtuda. Määrida võiga kergelt üle. Mina määrin kohe võiga ja siis teen seda vormi ümberkeeramise nippi, millest Pille kirjutas. Kõige paremateks vormideks on osutunud need u. 20 kroonised, millest siin eelnevalt juttu on olnud. Sellest kogusest saan kaks vormileiba. Kui retsepti päritolu selgub, siis lisan. | |
Kärt Abikokk 2009-08-01 23:49:30 |
Ma just ostsin Prismast suure hurraaga selle Dansukkeri linnasesiirupi ja nüüd loen, et polegi hea, nii kahju :( Aga eks ma proovin selle ikkagi ära, kas siis tõesti kellelegi ei maitse sellega tehtud leivad? Või miks ta üldse halb on? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-08-02 07:29:27 |
Adonay:
Adonay, maitsed on väga erinevuad, nii et ära pabista :) Väga paljud nami-namikad küpsetavad edukalt selle linnasesiirupiga retsepti järgi leiba (nt Ragne - tal blogis hästi pikk jutt sellest) ja pole ju üldse välistatud, et Sulle meeldib just linnasesiirupiga variant. (Ma pole Dansukkeri linnasesiirupit näinudki, ikka vaid seda suures kandilises pudelis kodumaist kraami).
Ma just ostsin Prismast suure hurraaga selle Dansukkeri linnasesiirupi ja nüüd loen, et polegi hea, nii kahju :( Aga eks ma proovin selle ikkagi ära, kas siis tõesti kellelegi ei maitse sellega tehtud leivad? Või miks ta üldse halb on? Seenekas:
Seenekas, meil enam-vähem sama retsept. Ma panen tsipa vähem soola (1 sl ehk 3 tl) ja suhkrut vast lusikatäie vähem (150 g, mis on napilt alla 2 dl). Panen 250-kraadisesse ahju ja siis enam-vähem kohe keeran ahju 200 kraadi peale.
Kusjuures mulle endale meeldib see, et olen saanud leivatainaga kokkuleppele, et panen alati täpselt 1 kg jahu. Veski-Mati rukkijahu oli suurtes pakkides, aga need mahejahupakid on kõik kilosed, nii et alati läheb täpselt kilo :)
Ah jaa - lisan tainale ka veidi (ca 1 dl/30 g) Fibrex'it, mis on kiudainerikkad suhkrupeedihelbed (peedisuhkru tootmise jääk). Lisab tainale õhulisust, pikendab säilivusaega (see info kirjas sel veebilehel, aga ma täitsa usun :P). Kunagi ostsin (Dansukker Eesti tootenimistus seda pole, aga igatahes ostsin siit)
Eilsed leivad õnnestusid väga hästi. Sugulased ahhetasid ja ohhetasid ikka korralikult ja ema väljendas nördimust, et miks tema ei tea, et ma juba mitu kuud poeleiba ei osta :)
PS Kui keegi nägi mind eile Pirita Selveris leivariiuli ees, siis seepärast, et ostsin Kristjani emale maale leiba kaasa.
Retsept: Sellest kogusest saan kaks vormileiba. Kui retsepti päritolu selgub, siis lisan. |
|
Ragne Abikokk 2009-08-02 09:40:30 |
Adonay - nagu Pille mainis, kasutan mina alati linnasesiirupit. Väike sortsuke sisse, ega palju pole vaja, tekitab lihtsalt sellise aimatava meki. Ise olen pidevalt leiba küpsetanud siis eelmise aasta novembrist, ja võin ausalt öelda, et selle aja jooksul pole poeleiba ostnud. Vahepeal kahtlustasin, et äkki olen liiga kinni Annely Maksan retseptis. Katsetasin erinevaid variante, sealhulgas ühe leivateoga jätsin lisamata ka linnase, aga ei - ikkagi on minu maitsemeeltele see. Teine kindel lisand on muidugi koriander, no see lihtsalt peab olema. Korianer on minu arvates üldse tänuväärne maitseaine. Seda lisan ka koos köömnetega näiteks kodutehtud kotlettidele (idee: Jamie Oliver). | |
Seenekas Abikokk 2009-08-02 11:02:43 |
Mina jälle suutsin eile oma leivad siia kirjutamise ajal natuke ära unustada ja nii nad veidi kõrbema lasta. Jäi see küpsetamine kuidagi öö peale. Ragne, kuidas sa koriandrit kasutad? Adonay, Pillel on õigus, linnasesiirupi kasutamine on väga maitse asi. | |
Kärt Abikokk 2009-08-02 13:22:53 |
Tänud lohutamast :) Aga Ragne, kui palju sa seda siirupit leivataignale lisad, kui teed tavalise portsu leiba? Seal ju 80% suhkrut ja 20% linnase ekstrakti, kas siis suhkrut sa ei pane üldse enam? Pudelil on kirjas, et 100gr=0,7dl seega võiks arvata, et retseptile võiks lisada 1 dl siirupit ja lisaks vaid soola? | |
Ragne Abikokk 2009-08-02 14:55:35 |
Seenekas:
Mina kasutan kuivatatud koriandrit peeneks jahvatatult (lisan leivataignale ca 1-2 tl). Jahvatamisel on abiks vana hea kohviveski :)
Adonay- 1 dl ma linnaseekstrakti kindlasti ei pane, pole küll mõõtnud, aga silma järgi võiks öelda, et kõige rohkem o,5 dl, kui sedagi. Suhkrut ja soola lisan taignasse nii nagu ikka (2 dl suhkrut ja 6 tl soola) ning linnaseekstrakti lisamisega mingeid muudatusi soola/suhkru kogustega ei tee.
Mina jälle suutsin eile oma leivad siia kirjutamise ajal natuke ära unustada ja nii nad veidi kõrbema lasta. Jäi see küpsetamine kuidagi öö peale. Ragne, kuidas sa koriandrit kasutad? Adonay, Pillel on õigus, linnasesiirupi kasutamine on väga maitse asi. |
|
<< < 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 > >> |