RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-07-20 11:38:32
Ragne:
Pille:
Adonay:
Kohe-kohe võtan leivad ahjust välja aga tekkis selline küsimus, et kas säilitate oma leibasid kilekotis või paberkotis või hoopis kuidagi kolmandat moodi?
Mina keeran leivad küpsetuspaberisse peale võiga määrimist ja siis tõstan tagasi leivavormi järelhauduma. Ja nii nad jätangi (nii et ei paberkotis ega kilekotis :)) Nädalakese püsivad ilusasti lõigatavad..
Pille, aga kas sul leivad niiskeks ei jää, kui kohe pärast võiga määrimist küpsetuspaberisse paned? Leivad ju soojad ja auravad.
Ei jää. Ega ma neid sinna õhukindlalt ei mässi, läbi paberi ilmselt aurub ka üht-teist välja. Aga selleks, kas ja miks leib kuivaks läheb või mitte, on mul oma teooria. Olen proovinud leiba teha nii, et juuretise võtad eeltainast (ehk siis nii) kui ka nii, et juuretise võtad lõpptainast (st sellest, kuhu on lisatud soola-suhkrut jm, nagu siin) ja minu arust on tulemus väga erinev ja tugevasti esimese kasuks. Teise meetodiga olid ahjusoojad leivad väga maitsvad, aga juba järgmisel päeval saepurused. Võib-olla on asi minus ja lihtsalt miskipärast ei sobi mulle. Proovisin kaks korda nii teha, aga siis andsin juuretise ära, ei maitsenud. Täna hommikuks sõin täpselt nädal tagasi küpsetatud leiba, mis on küpsetuspaberiga leivavormis olnud ja kõvaks polnud kindlasti veel läinud.. Tahkemaks, jah, aga mitte kuivikuks ega saepuruseks..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Jansa
Kokaõpilane
2009-07-20 14:44:39
Mina teen juba kuu aega leiba Evelin Ilvese leivaretsepti järgi, väga hea. Lapsed söövad ühe pätsi kohe soojalt kui juba lõigata kannatab, määrivad võid peale ja läheb. Määrin ka pätsid ahjust võttes võiga, see teeb koorikule imehea maitse.
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-07-24 13:42:33
Eile tegin jälle leiba, kasutasin Eesti Mahe rukkijahu. Üks päts tavalist, teine on päikesekuivatatud tomatite ja koduaia kuivatatud basiilikuga. Pole paha, aga sarapuupähkli-kuivatatud jõhvika variant meeldib rohkem. See Eesti Mahe rukkijahu on üsna jämeda jahvatusega. Tootjaks FIE Mait Rüümussaar, Raismiku talust. Ma pean veel mõtlema, milline seniproovituist mu lemmikjahu on..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Kätrin
Abikokk
2009-07-25 09:06:38
Minul oli eile teine leivategu. Sisse läks soolapähkleid ja linaseemneid. Alguses tundus, et jäi taas nätske- ei tea, kas see on noore juuretise, minu oskamatuse või liiga lühikese küpsetamise viga? Aga täna hommikul oli juba pea-aegu, et nagu päris leib- natuke vajab veel siiski timmimist. Sellise huvitava, hästi kergelt pähklise maitsega ja mõnusa pehme krõmpsuga.

Kätrini kokkamispäevik

Ragne
Abikokk
2009-07-25 09:18:45
K2trin:
Minul oli eile teine leivategu. Sisse läks soolapähkleid ja linaseemneid. Alguses tundus, et jäi taas nätske- ei tea, kas see on noore juuretise, minu oskamatuse või liiga lühikese küpsetamise viga? Aga täna hommikul oli juba pea-aegu, et nagu päris leib- natuke vajab veel siiski timmimist. Sellise huvitava, hästi kergelt pähklise maitsega ja mõnusa pehme krõmpsuga.
Ma vahepeal tegin päris tihti leiba soolapähklitega - väga mõnus oli. Viimasel ajal aga pean iga leivategu kindlasti tegema kahe juustu leiba, kuhu sisse läheb siis Camemberti juustu tükid ja tavaline riivitud eesti juust. Mulle tohutult maitseb - sööks nagu juustukuklikesi.

www.kokkama.ee

Kätrin
Abikokk
2009-07-25 11:05:48
Ragne:
K2trin:
Ma vahepeal tegin päris tihti leiba soolapähklitega - väga mõnus oli. Viimasel ajal aga pean iga leivategu kindlasti tegema kahe juustu leiba, kuhu sisse läheb siis Camemberti juustu tükid ja tavaline riivitud eesti juust. Mulle tohutult maitseb - sööks nagu juustukuklikesi.
Just Sinu blogist ma selle idee saingi :) Nüüd siis tuleb juustuga proovida- mulle kohe sobivad Sinu ideed :)

Kätrini kokkamispäevik

Zoozi
Abikokk
2009-07-25 12:17:08
Ma sain ka leivateoga maha. Järgisin Pille õpetusi. Võin öelda, et esimese korra kohta õnnestusid minu arust päris hästi. Tegin suitsulihaga ja teise köömnete ja linaseemnetega. Ise olen väga rahul :) Järgmise leiva proovin mõne huvitava lisandiga Ragne blogist.

Zoozi tegemised

Kätrin
Abikokk
2009-07-25 13:20:54
Zoozi:
Ma sain ka leivateoga maha.Järgisin Pille õpetusi.Võin öelda ,et esimese korra kohta õnnestusid minu arust päris hästi.Tegin suitsulihaga ja teise köömnete ja linaseemnetega.Ise olen väga rahul:)Järgmise leiva proovin mõne huvitava lisandiga Ragne blogist. http://static2.album.ee/files/823/62/orig_20590687_3usH.jpg
Nii ilusad leivad.

Kätrini kokkamispäevik

Ragne
Abikokk
2009-07-25 16:02:32
K2trin:
Ragne:
K2trin:
Just Sinu blogist ma selle idee saingi :) Nüüd siis tuleb juustuga proovida- mulle kohe sobivad Sinu ideed :)
Rõõm kuulda :) Zoozi - su leivad on nii ilusasti välja tulnud!

www.kokkama.ee

Zoozi
Abikokk
2009-07-25 19:22:35
Aitäh, K2trin ja Ragne :)

Zoozi tegemised

<< 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 >>