RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Ullike
Abikokk
2009-05-21 12:33:01
Pille - kas sul see Annely antud (retsepti)leheke on alles? Saad sa selle äkki siia üles riputada? Mul läks asi kaduma. No põhimõtteliselt on asjad ikka meeles, kuid juhuks kui leivateol pikem vahe peaks sisse tulema - tahaks nagu seljatagust...s.t. viskaks vahel veelkord pilgu peale.

Söömine on ainuke töö, mis toidab

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-05-21 12:43:22
Ullike:
Pille - kas sul see Annely antud (retsepti)leheke on alles? Saad sa selle äkki siia üles riputada? Mul läks asi kaduma. No põhimõtteliselt on asjad ikka meeles, kuid juhuks kui leivateol pikem vahe peaks sisse tulema - tahaks nagu seljatagust...s.t. viskaks vahel veelkord pilgu peale.
On küll. Ma teen seda paari tunni pärast, hetkel jooksen (kärutan?) tütrega massaaži!

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-05-21 16:56:19
Annely Maksani leivategu (pluss Harmoonikumis novembris 2008 toimunud koolitusel kirjapandud märkustega, need on alla joonitud) Juuretise valmistamine Sega pett või keefir js paar kääru rukkileiba (hea on nt Hiiumaa leib). Jäta segu paariks päevaks sooja ruumi käärima. Leiva valmistamine Antud kogusest saab suure 3 kg kaaluva leiva. Väiksema, keeksivormi suuruse leiva jaoks, võta 1/4 kogusest. 1. Juuretis sega 1 liitri käesooja veega. Lisa juurde rukkijahu nii palju, et moodustuks üsna vedel, keefiri paksune kört. Soovi korral võid lisada ka umbes 1 dl odralinnaseekstrakti. Kata kauss pealt rätikuga ja jäta sooja kohta hapnema 5-12 tunniks. 2. Paksu vahuga käärinud juuretisele lisa 3-6 tl soola ja 1-2 dl tavalist või fariinsuhkrut või mett. Vähehaaval lisa juurde soovitud jahu (rukkijahu, mitmeviljajahu, nisujahu) ja sõtku, kuni tainas lööb kausi küljest lahti. Lõpetuseks võib lisada seemneid, rosinaid, pähkleid, lihatükikesi, ürte, sibulat, toorest soolakala, soolasilku, hakitud vürtsikilu + keedetud muna vm. Võta peotäis tainast juuretiseks ja jäta karbiga külmkappi seisma. Tainas pane vormi, nii et vorm oleks 2/3 ulatuses täidetud. (Silu pealt märja käega ühtlaseks, siis ei teki pragusid ja pane sooja kohta 3-5 tunniks kerkima. Küpseta järgnevalt: 230-250 kraadi juures 20 minutit 220 kraadi juures 10-15 minutit 200 kraadi juures 10-15 minutit 175-180 kraadi juures lõpuni Iga küpsemine sõltub konkreetsest ahjust 1-1,5 tundi. Vajadusel pane ahju põhja kauss veega ja pintselda paar korda küpsemise jooksul koorikut. Valmis leib pane märja käteräti alla seisma, et koorik kõvaks ei läheks. Leiva küpsuse kontrollimiseks ära pööra leiba pahupidi, koputa niisama põhjale :) Lase leival täitsa ära jahtuda (hommikuni).

Ragne
Abikokk
2009-05-21 16:56:55
Osalesin ka Annely koolitusel ning tema poolt antud retseptileht mul blogis täitsa üleval. Pille jõudis just minuti jagu ette :D

www.kokkama.ee

Lilly_Munster
Abikokk
2009-06-05 11:02:41
Aga kust saab selliseid savist leivavorme nagu Pille koolituse pildil?
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-06-05 11:21:37
Lilly_Munster:
Aga kust saab selliseid savist leivavorme nagu Pille koolituse pildil?
Nt Mõisakeraamika teeb selliseid. Maksab 150 krooni, täpsemalt siin.

Ullike
Abikokk
2009-06-05 12:11:16
Pille ja Ragne - tänud! Aga ega inimene ikka saa - kohtusin eile Anneliga (sain oma kauaoodatud suure kausi kätte :)) ja sain ka temalt selle "leivaküpsetaja tunnistuse". Ikka kohe tugevam tunne, ehkki leiba tegin enne koolitustki....no ju see mahaunustamine siis mul ikka hingel vaevas :):)

Silx
Abikokk
2009-06-07 23:48:20
Aga minu esimene leivategu on dokumenteeritud kahe postitusega siin: http://n2rimata-kont.blogspot.com/ Esimese korraga tuli välja. Ja superhea!

Gastronautilised äpardused We ate the food, we drank the wine Everybody having a good time

Ragne
Abikokk
2009-06-08 09:17:10
Enda kogemustest võin öelda, et need savist leivavormid on küll super ilusad ja armsad, kuid minu arust on kõige ideaalsemad tavalised metallist keeksivormid. Kui savist vormi küpsetuspaberit vahele ei pane, siis on jube raske seda leiba tervenisti sealt välja saada. Pealegi need metallist vormid tunduvalt odavamad, ostsin kodutarvete kauplusest 20.-/tk.

www.kokkama.ee

Ullike
Abikokk
2009-06-08 16:39:18
tegin ka läinud nädalal leiba, kasutades esimest korda vormina ka savivormi. Kuna seni olen teinud metall ja silikoonvormidega, siis ei tulnud seekord samuti meeldegi, et võiks paberi vormi panna. Vormist kättesaamise osas ma Ragnega ei nõustu - kui ikka vormi enne ära määrid saab kõik kätte. Tõsi - savivormi tuleb veidi põhjalikumalt määrida - mina näiteks järgsin ääre, mis juba ära on pööratud, määrimata ja siis oli küll kerge mure kättesaamise üle. Õnneks sain ikka ühes tükis kätte :) Savivormi kaitseks pean aga ütlema, et kerkis leib kiiremini ja ühtlasemalt selles. Mul on seni olnud metallvormidega kogu aeg probleem, et leib kipub neist väljagi kerkima - kui õigel hetkel jaole ei saa. Savivormis seda probleemi polnud - ja ometi kasutasin nii savi kui ka metallvormi. Ja leib küpses VÄGA hea. Mis muidugi ei tähenda, et ma nüüd tormaks ka oma ülejäänud vorme välja vahetama. Seevastu silikoonvormist loobusin jah. Tea, kas hakkas teine juba väsima, aga selles tehtud leivad hakkasid sellist vana-paadi kuju omandama =D=D.

<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>