Pille Nami-Nami peakokk 2009-07-06 10:04:41 |
Ma olen nüüd kolm satsi leiba edukalt küpsetanud (selle meetodi järgi). Juuretise tegin ise: panin kolm viilu naturaalse juuretisega rukkileiba kaussi ja valasin peale pool liitrit hapupiima (Farmi). Kausi katsin kinni ja jätsin kolmeks päevaks köögilauale päikese kätte käärima. Esimest korda leiba ei küpsetanud - lihtsalt "toitsin" juuretist (segasin poole liitri sooja veega, lisasin rukkijahu, lasin vahumullikeste etapini käärida.) Siis panin kulbitäie juuretist kõrvale, ülejäänud viskasin ära. Selle juuretisega olen nüüd edukalt kolm satsi leiba küpsetanud. Esimesel korral tegin täitsa tavalise 100% rukkileiva. Oma "tavalisele leivale" lisan vaid köömneid ja linaseemneid. Teisel korral (jaanipäevaks) tegin ühe pätsi tavalist ja teise pätsi tainasse segasin Pere kaubamärgi "viiepäeva" suitsulihatükke. Eile küpsetasin taas leiba (üleeile hommikul panin hakkama), tegin ühe tavalise pätsi ja teisele lisasin sarapuupähkleid, kuivatatud jõhvikaid ja heledaid rosinaid. Imemaitsvad said :) Seni olen kasutanud Veski Mati rukkijahu. Nädalavahetusel ostsin Vändra Leiva rukkijahu ning veel ühe väiketootja rukkijahu. Eks siis näeb, kas on maitsevahe.. | |
Ragne Abikokk 2009-07-06 11:40:37 |
mina kasutasin ka varasemalt Veski Mati rukkijahu, kuid viimasel ajal on meeldima hakanud Kalewi rukkijahu - jääb kuidagi pehmema tekstuuriga | |
Kätrin Abikokk 2009-07-06 13:30:58 |
Mina ostsin laupäeval rukkijahu ära- Vändra leiva mahe jahu ja vormid ka olemas- need tegelikult juba kaua kaua- ma nimelt kogun julgust ja siis järjest ostan asju. Kui nüüd juuretise teo jaoks ka julguse kokku saaks, aga ma ei teagi, kuidagi suur aukartus on selle leivateo ees. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-07-13 08:46:52 |
Eelmisel neljapäeval panin uue portsu leivatainast hakkama, reede päeval küpsetasin kaks pätsi. Ühe "Nami-Nami tavalise" (köömnete-linaseemnetega), teisele lisasil terve paki Meira piparkoogimaitseainet ja heledaid rosinaid. Tavaline ammu otsas, piparkoogileivast on vist umbes 2 õhukest viilu alles. Tuleb jälle tainast segama hakata :) Veski-Mati jahu sai itsa, hakkan mahejahudega katsetama.. | |
Seenekas Abikokk 2009-07-13 09:30:19 |
Mulle meeldib enim Kalewi rukkijahu. Võrreldes Veski-Mati ja siis veel ühe Viljandi jahuga (toodi mulle selline poolik 20 kilone kott, mis nüüd ammu otsas) on ta kuidagi meeldivama struktuuriga. Paar korda kasutasun ka mahejahu ja osaliselt täisterajahu, kuid Kalewi oma on siiski esimeseks valikuks jäänud (kohalikus poes seda loomulikult pole). Viimane kord tuli leib miskipärast "kuiv", kuigi tegin nagu tavaliselt. Kardan, et sai äkki veidi rohkem jahu taignasse. | |
Pisi-Pisi Abikokk 2009-07-13 18:25:21 |
Küpsetasin ükspäev leiba, seda loomulikult just sellel päeval, kui kusagil olid mingid elektritööd ja üks faas oli maas. Ahi päris kuumaks ei läinudki, küpsetas temperatuuril X. Leib kusjuures tuli väga hea, seest küps ja pealne pehme (mul on see häda, et koorik kipub väga kõvaks minema). Ainus, mille üle võiks nuriseda, on see, et väga poevormileiva moodi tuli, mul sai jäme rukkijahu otsa ja praktiliselt kogu jahukogus oli Veski-Mati peenjahu. Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab... |
|
Erru Kokaõpilane 2009-07-13 19:15:09 |
Meie pere lemmikus leiva küpsetamisel on Lehe talu rukkijahu. Oleme ka Vändra rukkijahu (on üsna peene jahvatusega võrreldes teiste ökojahudega) kasutanud näiteks juuretise tegemiseks ja siis taigna sisse mingit jämedama jahvatusega jahu pannud. Eesti Maheda jahu on meie jaoks aga liiga jäme ning sellest küpsetatud leib nii hästi ei maitse. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-07-13 19:39:41 |
Kohe-kohe lähevad ahju kaks leiba, mis tehtud Kaarli talu (Väike-Maarja) sõreda rukki täisterajahuga. Mulle tundus sama jäme jahvatus olevat, kui Veski-Mati jahul. Kahe pätsi ehk siis ühe leivateo jaoks läks täpselt 1 kg jahu. Üks päts on "tavaline", teine pähklite-jõhvikate-tumedate rosinatega. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-07-14 20:38:27 |
Pille:
Tehtud. Mõlemad leivad on väga mõnusad :P
Kohe-kohe lähevad ahju kaks leiba, mis tehtud Kaarli talu (Väike-Maarja) sõreda rukki täisterajahuga. Mulle tundus sama jäme jahvatus olevat, kui Veski-Mati jahul. Kahe pätsi ehk siis ühe leivateo jaoks läks täpselt 1 kg jahu. Üks päts on "tavaline", teine pähklite-jõhvikate-tumedate rosinatega. |
|
Kärt Abikokk 2009-07-14 23:52:58 |
Pille, kas juuretist võib/saab ka keefiriga teha? | |
<< < 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 > >> |