RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Fre
Abikokk
2009-02-18 16:13:29
Pisi-Pisi:
Ma olen katse-eksitusfaasis oma leivaküpsetamistega. Kolm korda olen teinud sama retsepti järgi leiba, esimene kord tuli väga hea leib, teine kord natuke nätske, ent hea ja kolmas kord katastroof - tavalise küpsemisaja järel oli peal krõbe koorik ja sees tainas. Teistkordsel küpsetamisel tainas enam tainas ei olnud, oli nätske. Ise ma kahtlustan ülekerkimist. Tegin uue leivateo Liiseli retsepti järgi, väga hea köömneleib tuli. Väimus on nagu poest ostetud vormileival, aga maitse on palju-palju parem :)
Tead, kolm korda on ikka vähe ;). Meil on mees leivaküpsetaja ja mina targutaja. Aga. Kui hakkasime juuretisega leiba tegema siis keegi ütles, et juuretis tahab sisse töötamist (ja ilmselt vaja ka timmida muid spetsiifilisi asju - jahu, ahi, küpsetusvorm jne). Meil läks ikka suur hulk leivategusid enne kui mina ja teised pereliikmed hakkasime koduleivast lugu pidama. Esimesed pätsid-käkid olid päris jubedad, tagantjärele ei usugi. Nii et anna aega ja harjumist.
Martiina
Abikokk
2009-02-18 21:21:16
Tahaks ka kangesti ise leiba teha. Seega olen seda uurinud siit ja sealt ja tekkis üks mure: nimelt enamus pidevaid (enam-vähemgi) leivategijaid teeb leiba vormis. Mina aga tahaks teha põrandaleiba. Seega pean ju taigna paksema tegema? Aga mulle jääb kuidagi mulje, et enamus vormi kasutajatest teeb sellise vedelamapoolse taigna? Oskab keegi nõu anda, kui suured need jahukogused paksema taigna jaoks oleks, nii et leib hea saaks? Aitäh juba ette :)
Martiina
Abikokk
2009-02-23 09:57:44
Eile sai siis ise leiba tehtud. Ostsin mõned päevad tagasi vormid ka, seega need läksid käiku. Leib maitseb hea, ainult et küpsemisel läks lõhki. Oskab keegi põhjuseid nimetada, miks selline asi juhtuda võiks? Et saaksin järgmine kord paremini teha... Ise arvan, et äkki oli temperatuur liiga kõrge, sest koorik pealt oli ka veidi liiga krõbe ja pruunikas...või ei saaks selles asi olla?(küpsetasin alguses 250 kraadi juures, nagu enamik soovitab)
Gunnel
Kokaõpilane
2009-03-30 16:33:22
Vot mind ka väga huvitaks põrandaleiva küpsetamise kunst. Seni pole ma veel näinud inimest, kes seda mõistaks. Peab vist mõne memmekese üles otsima, kes õigeid võtteid mäletab. See pole midagi nii lihtne, et uhad aga rohkem jahu hulka ja ongi.
Kardemon
Abikokk
2009-03-30 22:39:04
Aniitram:
Eile sai siis ise leiba tehtud. Ostsin mõned päevad tagasi vormid ka, seega need läksid käiku. Leib maitseb hea, ainult et küpsemisel läks lõhki. Oskab keegi põhjuseid nimetada, miks selline asi juhtuda võiks? Et saaksin järgmine kord paremini teha... Ise arvan, et äkki oli temperatuur liiga kõrge, sest koorik pealt oli ka veidi liiga krõbe ja pruunikas...või ei saaks selles asi olla?(küpsetasin alguses 250 kraadi juures, nagu enamik soovitab) http://static2.nagi.ee/i/p/383/1/095754717d0d6d_o.jpg/1
minuteada läheb leib siis lõhki kui liiga vara koorik tekib- aur ei saa kuskilt välja ja siis pressib külgedelt vms... et niiskem peaks olema ahjus (nt. veekauss ahju)

http://kardemon.blogspot.com

Eva
Abikokk
2009-03-30 23:02:33
Aniitram:
Eile sai siis ise leiba tehtud. Ostsin mõned päevad tagasi vormid ka, seega need läksid käiku. Leib maitseb hea, ainult et küpsemisel läks lõhki. Oskab keegi põhjuseid nimetada, miks selline asi juhtuda võiks? Et saaksin järgmine kord paremini teha...
Üks põhjuseid on see, et leib on enne küpsemist ebapiisavalt kerkinud. Aga miks on ebapiisavalt kerkinud, see on minu jaoks müstika...

http://www.perenaine.ee/

Seenekas
Abikokk
2009-03-31 10:40:43
Kui muu on leivateo juures ennustatav, siis olen Evaga sama meelt, et vormis kerkimine on paras müstika. Olen nüüd mitu kuud paar korda nädalas vormileiba küpsetanud ja olenevalt jahust saan ka veidi ette ennustada, mis juhtub, aga kergitamine võtab iga kord erineva aja, olenemata absoluutselt sellest, et katlamajas, kus mul see toimub, mingid tingimused ei muutu. Kord on samade komponentide ja sama jahu puhul kolme tunni pärast kõik vormis ilus, siis läheb jälle viis tundi, mõnikord tuleb kohevam, mõnikord tihedam...
Mann
Abikokk
2009-03-31 15:53:49
üheks lõhkiküpsemise põhjuseks loetakse, et leiba pole piisavalt silitatud. no kui oled vormi pannud, siis märja käega silud eriti hoolega.
Alberta
Kokaõpilane
2009-03-31 23:15:07
Gunnel:
Vot mind ka väga huvitaks põrandaleiva küpsetamise kunst. Seni pole ma veel näinud inimest, kes seda mõistaks. Peab vist mõne memmekese üles otsima, kes õigeid võtteid mäletab. See pole midagi nii lihtne, et uhad aga rohkem jahu hulka ja ongi.
aga mis seal siis keeruline tundub? Teen alati ühe põrandaleiva ja taignaülejäägi panen vormi - siis mahub kaks leiba korralikult ahju ära. Taigen on mõlema puhul sama - üsna sitke ikka. Üks asi, mis mina teen ja ilmselt memmed talus kunagi ei teinud - ma panen u 20% kõige paremat nisujahu hulka ja see kergitab ka põrandaleiva kõrgemaks. Pole pole 100% rukist kunagi katsetanud, et kuis oleks siis. Aga üks nipp tundub kerkimisega see ka, et kui lasta liiga kaua kerkida (mis sisuliselt on ju ka hapnemine), siis vajub leib rohkem laiali. Seismisega muutub taigen vedelamaks.
Pisi-Pisi
Abikokk
2009-04-05 21:49:21
Küsin nõu ja abi - kuidas saaks leiva küpsetatud nii, et koorik ei tuleks selline, millega võib hambaid murda. Ja kui koorik on normaalne, ei kõlba sisu kuhugi, täiesti taignaks jääb. Ahju olen pannud veekausikese, aga erilist efekti pole sellel tegevusel märganud.

Pisi-Pisi on see, kes ülesoolamise hirmus soola lisamata unustab...

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 >>