Põrnikas Abikokk 2008-05-02 00:13:58 |
Leenilii:
mul kõige tavalisemaks lisandiks köömned ja päevalilleseemned. kuid ka näiteks kuivatatud ploomid või rosinad on väga mõnusad. või tsiba-tsibake vürtsköömneid.
aga mooniseemnete peale polegi tulnud, peaks katsetama :) Mida te leiva sisse panete? Mina panen alati köömneid ja linaseemneid ning siis varieerin nt mooniseemntega või päevalilleseemnetega. Mis veel hea on? |
|
Vike Abikokk 2008-05-05 20:11:24 |
Mu esimese leivateoga juhtus sama lugu, et vajus vormis ahjus olles madalaks ja jäi vähe nätske, teine sats läks paksema taigna ja madalama temperatuuriga (20 min 250 kraadi ja 1 tund 175 kraadi - mul siuke suur paks vorm ka nii et ju läbiküpsemiseks võtab veits kauem). Ja siis leiva sisse panin aprikoose, rosinaid ja ploome. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-09-11 15:42:58 |
BIONEER: Kuidas teha leiba?. Ühtlasi võib leivaküpsetajatele huvi pakkuda 14. septembril Vabaõhumuuseumis toimuv Suur leivapäev ja leivakõrvase laat. | |
Liiseli Abikokk 2008-09-11 23:18:30 |
Kuna tegin suvel laadal müümiseks leiba, töötasin "retsepti" välja, et leib ikka hea tuleks (no ei armasta umbes tegemist, ei armasta :) ). See kogus on kahe suure plekkvormi jaoks (nagu neid Rimis jm. müüakse). Valan kaussi 1,2 l käesooja vett, lahustan selles juuretise. Lisan 700 g jämedat (Raismiku talu mahedat) rukkijahu. Klopin korralikult segi. Lasen toasoojuses kaane all hapneda 13-14 tundi (tavaliselt panen hapnema õhtul kella 21 paiku ja edasi teen hommikul 10-11 paiku). Järgmisel päeval lisan hapnenud taignale peenikest (Veski-Mati) rukkijahu 600-700 g. Lisan kahes jaos - kõigepealt 2/3 jahu, segan, võtan korraliku peotäie juuretist. Siis lisan 1 spl. meresoola, 2 tl. köömneid, 2 spl. mett ning ülejäänud jahu ja klopin, kaua viitsin. Mõned minutid ehk. Võib teha ka ainult peenikesest jahust, siis tuleb leib rohkem poeleiva moodi. Sellisel juhul peab jahu hulka tõenäoliselt muutma. Valmis taigna kontsistents peaks olema selline pehmepoolsem, et kui tõmmata tainast kausi serva poole, hakkab taigen vaikselt-vaikselt tagasi vajuma, mitte pole kõva tükk. Kõvast taignast tehtud leib kipub hiljem pudisema, vähema jahuga leib jääb niiskem. Jagan taigna kahte võiga määritud vormi, silun märja käega tasaseks ja lasen kerkida. Kerkimise aeg oleneb sellest, kui soe tuba on. Suvel lasin 20 min. kerkida, siis panin ahju sooja ja leib kerkis, kuni ahi oli soe (veel ca 20 min.). Talvel lasen enne ahju soojapanekut kauem kerkida (30-40 min.). Peab vaatama, et liiga kaua ei kerki - muidu ei jää leib pealt ilus kumer, vaid lame. Ja ettevaatust, kui midagi vormide peale paned! Mingi hetk võib taigen vuhinal kerkima hakata ja räti vm. katte külge kerkida! Mina võtan katte ära siis, kui ahju sooja panen. Küpsetan 250 C juures 30 min. ja 200 C juures tund aega. Lõpupoole tavaliselt katan fooliumiga. Väga vara ei tasu seda teha, leib võib kokku vajuda. Mina lasen tund aega kindlasti enne küpseda. Leivad vormist välja restile kallutada, vett peale tõmmata ja räti all korralikult jahtuda lasta. Teoorias. Ei suuda kunagi ahvatlusele vastu panna süüa sooja leivakannikat võiga :) | |
Amööb Abikokk 2008-09-23 21:06:26 |
Segasin paar tundi tagasi juuretise liitri veega, maltoosa ning rukkijahuga. Ootan huviga tulemit :D Gurmaan, kes loeb kaloreid on nagu prostituut, kes vaatab kella. |
|
Amööb Abikokk 2008-09-24 07:57:32 |
Lubage raporteerida: Ärkasin 5.30, et sõtkuda leivataigen valmis. Õnneks oli eeltaigen kenasti kerkinud ja peale oli tekkinud õllevahu taoline vaht, nii et võisin edukas kääritamises olla suhteliselt kindel. Nüüd jäi koju järelkerkimisele vormi ja esimesel võimalusel sõidan koju, et leib ahju panna. Ostsin valmis erinevaid seemneid, kuid unisuse tõttu jäidki need kapi ääre peale. Tundub, et saatus lausa sunnib uuesti tegema :D Gurmaan, kes loeb kaloreid on nagu prostituut, kes vaatab kella. |
|
Fre Abikokk 2008-09-24 14:21:14 |
Meil on meespool leivateo peal, niisiis on mul sellised pisiblufi käsiraamatu järgi lõhnavad teadmised. Aga lisanditest - meil käivad alati sisse päevalilleseemned ja kõrvitsaseemned. Praegu on pandud ntx ka pihlakamarju. Muidu veel - juustu, suitsuvorsti (kuivatatud varianti), päikesekuivatatud tomateid, aprikoose, rosinaid (kollased rosinad on jube head). Aga meil kerkib leib küll terve öö - siit loen et lastakse kerkida miski mõnikümmend minutit ainult? Meil on selline kolmepäevategu - esimesel õhtul juuretisele vajalikud lisandid ja ööseks käima, järgmisel õhtul taignasõkk ja ülejärgmisel hommikul küpsetamine. | |
Liiseli Abikokk 2008-09-28 20:35:08 |
Fre:
Eks see kergitamise aeg sõltub sellest, kui tugeva taigna teed. Kui on pehmem-vedelam tainas, kerkib leib ka mõnekümne minutiga (oleneb veel, kui soe tuba on). Aga meil kerkib leib küll terve öö - siit loen et lastakse kerkida miski mõnikümmend minutit ainult? |
|
Ssille Kokaõpilane 2008-11-03 20:05:40 |
Aga kuidas lihaleiba teha? Kas leiva sisse pannakse toores või keedetud liha või koguni sink ja kuidas see sinna pannakse, kas suure tükina keskele või väikeste tükkidena või segatakse lihatükid leiva keskmise taignaosaga? Olen ammusest ajast juba selle peale mõelnud, aga pole kuskilt selle kohta infot leidnud. | |
Tiina Abikokk 2008-11-03 20:26:57 |
Ssille:
Minu teadmised pärinevad aastatetagusest internetist :D Mäletamist mööda oli see mingi Terviseleht, kus pikalt-laialt leivateost juttu oli. Aga refereerin:
[2quote]Sealihaleib
Üks tubli toit mõnel vilul viinakuu õhtupoolikul oli sealihaleib. Vanaemal oli leivaastjas varuks juuretis, aga sama asja ajab ära ka pärmiga. Kui sul on kolme-neljaliikmeline pere, võta kilo jagu rukkijahu, kolm klaasi leiget vett, 50 grammi pärmi, paar teelusikat suhkrut ja teine sama palju soola. Tõmba pärm suhkruga vedelaks, lisa leige vesi, jahu ja sool. Sõtku kõva kümme minutit ja lase soojas kohas puhta räti all kerkida. Rulli kerkinud tainas umbes sentimeetri paksuseks pikaks ristkülikuks ja lõika põigiti pooleks. Üks pool pane rasvainega määritud pannile. Selle peale puista täidis, mis on 700-800 grammi läbikasvanud, kuubikuteks lõigatud ja paari hakitud sibula seltsis helepruuniks praetud soolaliha (kui kasutad värsket liha, lisa praadimise lõpul soola). Vaat see pannitäis eesti inimese põhitoidust puistagi pisut jahtunult rukkitainale ja säti teine tainakiht kogu kupatusele peale. Servad vajuta kahvliga või määri munavalgega kinni. Torka mõned õhuaugud katusele ja võia pealt rõõsa piimaga. Küpsetada tuleb õige kõvas ahjus. Pärast ahjust võtmist pritsi pirukat leiga veega. Soe sealihaleib on tubli kõhutäis nii rõõsa kui hapupiimaga, aga ka taimeteega.[/quote]
[3quote]Lisandid
Tore on valmistada väikseid kukleid, mille südamikku võib torgata singi- või soolapeki tükikesed, võib üle riputada köömnete või seesamiseemnetega, pähklipuruga jmt. Leivataigna võib rullida sentimeetripaksuseks neljakandiliseks tükiks, millele katteks sobib kõik alates kartulipudrust või kergelt pruunistatud köögiviljast ning lõpetades liha, kala või seentega. Märgade kätega püüda see rulli keerata. Kerkinuna ja krõbedaks küpsenuna võib täidisega leib üllatada nii välimuse kui maitsega. Loomulikult võib kõiki neid eelnimetatud lisandeid otse taignasse segada. Vanasti valmistati ikka rukkileiba koos kartuliga (eelnevalt pehmeks keedetud ja peenestatult segada), et leib kauem pehme püsiks.[/quote] Aga kuidas lihaleiba teha? Kas leiva sisse pannakse toores või keedetud liha või koguni sink ja kuidas see sinna pannakse, kas suure tükina keskele või väikeste tükkidena või segatakse lihatükid leiva keskmise taignaosaga? Olen ammusest ajast juba selle peale mõelnud, aga pole kuskilt selle kohta infot leidnud. Gruusia köök on siiski üle kõige! |
|
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 > >> |