Pille Nami-Nami peakokk 2009-07-15 07:00:17 |
Adonay:
Mina tegin hapupiimaga, tundus kuidagi kõige loogilisem ja "autentsem". Aga Anneli Maksan minu mäletamist mööda mainib ka keefirit?
Pille, kas juuretist võib/saab ka keefiriga teha? |
|
Kätrin Abikokk 2009-07-15 09:45:45 |
Pille:
Mina panin enda oma eile keefiriga hakkama- esimest korda teen, loodan, et tuksi ei lähe.
Aga jah, kõik erinevad blogid, mida enne lugesin lubavad ka keefiri kasutada- Ragne, Pille postitused Anneli Maksani koolitusest, Pisike ja pisut segi ja veel mõned.
Adonay:
Mina tegin hapupiimaga, tundus kuidagi kõige loogilisem ja "autentsem". Aga Anneli Maksan minu mäletamist mööda mainib ka keefirit?Pille, kas juuretist võib/saab ka keefiriga teha? |
|
Seenekas Abikokk 2009-07-15 11:19:17 |
Tegin oma juuretise riivitud õunast, veest ja rukkijahust. Kusagil juuretise teemas oli selline juhatus. Sel hetkel sobis kõige paremini ja on mind ustavalt teeninud. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-07-15 12:39:19 |
Kui keegi soovib Ärma talu rukkileiba teha Evelin Ilvese retsepti järgi, siis see on selline: Allikas: Ärma talu laupäevane leivategu, Postimees 1.10.2004 Ärma talu rukkileib (Postimehes veel "Int-Lamboti leivaretsept" nime all :)) 1,5 l käesooja vett 4-5 spl juuretist (võib ka rohkem olla) 150–250 g fariinsuhkrut (vastavalt maitsele) 8 tl peent meresoola 5 spl linaseemneid (võib peenestada) paar peotäit kaerakliisid (soovi korral) 1,8–2 kg leivajahu (parim on täistera rukkijahu) Aeg koos hapnemise ja kerkimisega 24–30 tundi Ahjus küpsemise aeg 60–70 minutit Leivateo alustuseks tuleb juuretis segada suures kausis sooja veega ning lisada täistera rukkijahu nii palju (umbes 2–3 klaasi), et tekib paks kört. Seejärel kata leivaanum kilega ja pane sooja kohta hapnema. Temperatuur peaks ideaaljuhul püsima 25 ja 28 kraadi vahel. Kausi võib pealt lisaks veel froteerätikuga katta. Ruumis ei tohi olla tuuletõmbust! Panen õhtul leiva sauna eesruumi toimetama, siis on soojus kindlustet. Järgmisel päeval, vähemalt 16 tundi hiljem, tuleb leivatainas valmis segada – alustatakse soolast, suhkrust ja linaseemnetest (köömnetest või muudest meelepärastest seemnetest), seejärel pannakse hulka jahu. Mina asendan tihti umbes viiendiku jahukogusest täistera nisujahuga või Veski Mati saiajahuga, segan hulka kliisid jms, et saaks huvitavam ja tervislikum. Tainas vormi kerkima Õhulisema leiva saamiseks küpsetatakse seda vormis ja seega kasutatakse vähem jahu, et tainas oleks päris pehme. Sõtkuda pole vaja, küll aga tuleb tainas korralikult läbi segada (see on füüsiliselt päris raske töö!) ning tõsta suure puulusikaga vormi. Mina teen just nii. Sõtkumise sõbrad võivad teha paksu taina ja sellest pätsid vormida, kuid siis saab leib tihkem ja raskem. Nüüd tuleb võtta tainast 4–6 spl ja panna järgmise korra juuretiseks külmkappi kilekotti! Sama oluline kui hapnemine on ka leiva kerkimine. Retseptis toodud kogusest saab kolm leiba. Tainas tuleb jagada võiga määritud leivavormidesse, siluda pealt külma vette kastetud käega ning lükata näpuga augukesed, et saaks jälgida kerkimist. Vormid tuleb panna 4–6 tunniks paksu rätiku alla sooja ruumi kerkima. Kui taina hulk on kahekordistunud, võib küpsetama asuda. Lase leival jahtuda Ahi tuleb soojendada 250 C-ni ja küpsetada leiba selles kuumuses umbes 25 minutit. Kõrge kuumus teeb krõbeda kooriku. Siis tuleb soojus keerata 200 C-le ja küpsetada veel umbes 35–45 minutit. 10–15 minutit enne lõppu võib ülemise ja alumise riiuli leivad ära vahetada, et kõik nii pealt kui ka alt kuumust saaksid. Kui leivad ahjust välja võetud, võib soovi korral kooriku värske taluvõiga üle pintseldada, siis on seda edaspidi kergem lõigata ja maitsvam ka. Soovitan lasta leival vähemalt pool tundi jahtuda, enne kui lõikama asuda. Soe leib on nätske! Tavaliselt ei malda keegi sooja leiva lõhna lummuses oodata, aga tasub siiski. Vanasti ei antud perele kunagi sooja leiba, sest nii sattus nädala varu päevaga hädaohtu. Ka olevat paar päeva tahenenud leib tervislikum. Kuid soojast leivakäärust võiga pole paremat toidupoolist siiski veel välja mõeldud. Nii et vahepealne 24 tundi on hästi kasutatud aeg. Head isu! Lisamärkusi: • Kõige tähtsam on jahu kvaliteet – sellest sõltub hapnemisprotsess ja leiva maitse. Parim jahu on otse talunikult ostetud täistera rukkijahu. • Juuretis säilib külmikus elusana umbes kaks nädalat. Kui leivateole jääb pikem vahe, pane juuretis sügavkülma, kuigi selline karm kohtlemine nõrgestab teda. • Leiba ei pea tundide viisi sõtkuma, nagu vanad raamatud räägivad. Piisab, kui kõik on väga korralikult segatud. • Leiba saab küpsetada tavalises elektriahjus. Ära ainult ust poole pealt lahti tee. • Hoidu pärmist, kuigi see kõiki protsesse kiirendab. Pärmi lisamisega kindlustad, et maitse pole see õige, leib ei säili ning läheb kergesti hallitama. Puhtalt juuretisega kergitatud leib säilib tavalisel toatemperatuuril värskena vähemalt kaks nädalat. Nagu näha, võtab ka Evelin Ilves juuretise alles valmissegatud taina seest - a la Anneli Maksan. Veidi lihtsam versioon antud leivast ja väiksematele kogustele on ära toodud ajalehes Eesti Päevaleht: Ärma jõululaual on apelsini- ja porgandisupp ning omaküpsetatud leib (23.12.2006): Ärma leib 0,75 l vett 1 kg rukkijahu 100 g fariinsuhkrut 2 tl meresoola 2–3 spl juuretist •• Valmista juuretisest, kolmveerandist liitrist veest ja umbes kilost rukkijahust tainas. See peab hapnema vähemalt 12 tundi soojas tuuletõmbuseta kohas. Jaga tainas kaheks, üks osa pane võiga määritud leivavormi ja aseta 5–6 tunniks sooja kohta kerkima. Siis pane 220-kraadisesse ahju. 20 minuti pärast vähenda kuumust 200 kraadini ja küpseta veel umbes 35 minutit. Enne sööma hakkamist peaks leib vähemalt kaks tundi jahtuma, õigem oleks isegi järgmise päevani oodata. Leivale meeldib hapneda ja kerkida näiteks jahtunud saunas või köetava põranda peal. Parim leivajahu on mahe rukki-täisterajahu (alati saadaval Tartu turul). Jahu hulka võid segada seemneid, kaerahelbeid, köömneid, rosinaid, pähkleid jms. | |
Kaneelikang Kokaõpilane 2009-07-18 19:36:59 |
Mina mõtlesin, et kõige õigem on alustada juuretise tegemist õunamahlaga, aga lugesin teie arvamusi ja paistab, et hapupiim on ikka sobivaim. Olen kaks korda saanud juuretist ühe tuttava käest ja mõlemal korral suutsin lõpuks ikkagi juuretise ära suretada. Piinlik juba jälle küsida, proovin õige algusest peale ise. | |
Kärt Abikokk 2009-07-19 18:05:02 |
Kohe-kohe võtan leivad ahjust välja aga tekkis selline küsimus, et kas säilitate oma leibasid kilekotis või paberkotis või hoopis kuidagi kolmandat moodi? | |
Ragne Abikokk 2009-07-19 23:29:57 |
Adonay:
Minul on leivad eraldi tavalistes läbipaistvates kilekottides. Paberkotis läheb leib jube ruttu kõvaks (vähemalt minul on nii juhtunud).
Kohe-kohe võtan leivad ahjust välja aga tekkis selline küsimus, et kas säilitate oma leibasid kilekotis või paberkotis või hoopis kuidagi kolmandat moodi? |
|
Kätrin Abikokk 2009-07-20 10:01:59 |
Mina küpsetasin ka reedel esimese leiva ja kuna ikkagi oma esimene laps, siis enne ei julenud siia kirjutada, kui kõige karmim kriitik ehk minu isa oli oma sõna öelnud. Tegime emaga talle pimetesti ja kiideti heaks :) Ütles, et õige leiva lõhnaga. Pärast läks veel rebimiseks, kes viimase tüki omale saab :) Mulle endale ka väga maitses, ainus asi oli, et ta jäi seest nätske nõks- eks pean oma ahju veel tundma õppima leivategemise kohapealt. Olen rahul ja katsetan edasi. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-07-20 10:03:20 |
Adonay:
Mina keeran leivad küpsetuspaberisse peale võiga määrimist ja siis tõstan tagasi leivavormi järelhauduma. Ja nii nad jätangi (nii et ei paberkotis ega kilekotis :))
Nädalakese püsivad ilusasti lõigatavad..
Kohe-kohe võtan leivad ahjust välja aga tekkis selline küsimus, et kas säilitate oma leibasid kilekotis või paberkotis või hoopis kuidagi kolmandat moodi? |
|
Ragne Abikokk 2009-07-20 11:04:28 |
Pille:
Pille, aga kas sul leivad niiskeks ei jää, kui kohe pärast võiga määrimist küpsetuspaberisse paned? Leivad ju soojad ja auravad.
Adonay:
Mina keeran leivad küpsetuspaberisse peale võiga määrimist ja siis tõstan tagasi leivavormi järelhauduma. Ja nii nad jätangi (nii et ei paberkotis ega kilekotis :))
Nädalakese püsivad ilusasti lõigatavad..Kohe-kohe võtan leivad ahjust välja aga tekkis selline küsimus, et kas säilitate oma leibasid kilekotis või paberkotis või hoopis kuidagi kolmandat moodi? |
|
<< < 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 > >> |