Liiseli Abikokk 2009-08-04 11:47:22 |
Seenekas:
Pruun annab teise, karamellisema maitse (eriti, kui seda nii palju panna).
Küsimus on ka selles, kas "pruun" tähistab fariinsuhkrut või toorroosuhkrut. Mina põhimõtteliselt püüan piirata valge (või siis pruunistatud valge ehk fariinsuhkru) tarbimist, kuna see on üks mõttetumaid toiduaineid. Eriti ei taha seda panna omaküpsetatud leiva sisse, see nagu nulliks kogu hea, mida selline leib annab... Lisan siia ka Zapxpxau suhkrujutu:
-2 dl suhkrut, pruun on parem (miks? mina kasutan tavalist) Zapxpxau: Pruun suhkur. See pole muud, kui melassi või karamellisiirupiga pruuniks värvitud valge rafineeritud peensuhkur. Kes kahtleb, kas suhkur on looduslikult pruun või värvitud, puistaku kristallid vette. Toorsuhkur. See on suhkru tootmise vaheprodukt, mida pole rafineeritud, keemiliselt töödeldud-pleegitatud ega ka tagantjärele pruuniks värvitud. Kui täistoor-roosuhkur on kuivatatud ja seejärel jahvatatud suhkruroomahl, siis toor-roosuhkur on kristalliseeritud suhkruroomahl. Kõige tuntumad toorsuhkrud on kuldpruun, läikivate kristallide ja nõrga karamellimaitsega demerara, tumepruun ja tugeva melassimaitsega muscovado e barbados ning helepruun ja mahe turbinado. Täistoor-roosuhkur. Seda "elusat" ja rafineerimata suhkrut valmistatakse äärmiselt lihtsalt: suhkruroost pressitakse välja mahl, mida keedetakse, et vesi välja aurustuks ning lõpuks kuumutatakse madalal temperatuuril teraliseks. Tänu sellele on melassilt pruuni värvuse saanud, aromaatses ja veidi niiskes magustajas alles vitamiinid, mineraalid ja muud toitained. Jaapani teaduse ja tehnoloogia instituudi uurimuses võrreldi täistoor-roosuhkrut (mida seal tuntakse juba üle neljasaja aasta) toor-roosuhkru ning rafineeritud valge suhkruga. Mineraalaineid on 100 g täistoor-roosuhkrus 3600 mg, toor-roosuhkrus 500 mg ja valges suhkrus 0 mg. Kaaliumi vastavalt 1100 mg, 130 mg ja 3 mg; kaltsiumi 240 mg, 50 mg ja 1 mg; rauda 4,7 mg, 1,8 mg ja 0,1 mg. Ka on täistoor-roosuhkrus kõik asendamatud aminohapped, samas kui teistes pole neist jälgegi. Täistoor-roosuhkrud on nii sucanat – ingliskeelsest sõnadeühendist sugar cane natural tuletatud kaubamärk, nagu ka rapadura ja indiaanisuhkur. Valge suhkur. Rafineeritud sahharoosil, mida peensuhkur tegelikult on, puudub igasugune toiteväärtus, sest lugematu puhastamise käigus on eemaldatud vitamiinid, mineraal-, kiud- ja muud organismile vajalikud ained, mis suhkruroo ja -peedi mahlas olemas. Euroopas ja Põhja-Ameerikas on just see suhkur kõige levinum, ka ülekaalulisi ja rasvumise all kannatajaid on seal kõige rohkem. Kanada arst, Nobeli preemia laureaat Sir F. G. Banting, kes 1922. a esmakordselt insuliini sai, märkas diabeeti uurides, et Panama suhkrurookasvanduste omanikud, kes tarvitasid rafineeritud suhkrut, põdesid diabeeti sageli, samas kui töötegijail, kes pidid leppima suhkruroo närimisega, tõbe polnud. |
|
Kaneelikang Kokaõpilane 2009-08-04 13:17:11 |
Võtsin leivad ahjust välja. Kasutasin plekkvormi ja Mõisakeraamika savivormi. Plekkvormi leib oli ikka väga tumeda koorikuga ja savivormi oma heledam. Määrisin kooriku võiga üle ja jätsin pätsid räti alla jahtuma. Prooviviilu lõikasin tumedamast, koorik on kõva ja sisu õige pisut nätske. Loodan, et asi paraneb edaspidi. Juuretis on ehk alles nooruke. | |
Kirsike Abikokk 2009-08-04 13:45:59 |
Kirsike:
No nii, Eestis teadaolevalt ei ole kuskil, võeti sortimendist välja. Soomes peaks olema sees Citymarketis ja S-Marketis.
Mahetoodete poodide kaudu pidi ka olema võimalik saada, uurin edasi.
Eks siis lõpuks saan kätte ka kui keegi/või ise Soome satub.
Tänud Pille, uurisin asja ja Montemar lubas edasi uurida, kas kuskilt on veel saada. Nende müügijuhi sõnul ei kinnitanud see Eesti turul üldse kanda ja keegi ei telli seda neilt. |
|
Seenekas Abikokk 2009-08-04 23:12:49 |
Liiseli, kuna see retsept on pärit mu suht mittekokkavalt sõbrannalt, siis arvan, et tema "pruun" fariinsuhkrut tähendabki ja lisatud on see tema poolt heast südamest. Ju talle siis nii meeldib. ja pruun suhkur olevat ju "parem". :) Lihtsalt huvitas, mis keegi foorumlastest arvab. Teine asi, et kirjutate siin noorest juuretisest. Mul on leivad üsna ühesugused kogu aeg tulnud, kuigi korra unustasin juuretise võtta ja pidin uue tegema. | |
Kaneelikang Kokaõpilane 2009-08-05 08:22:55 |
Seenekas:
Noh, äkki polnudki mul viga "noores" juuretises, vaid pean hoopis küpsemistemperatuure korrigeerima. Minu üllatuseks muutus ülikrõbe kooruke õhtuks täiesti normaalse konsistentsiga koorukeseks. Nüüd on leiba väga hea lõigata. Teine asi, et kirjutate siin noorest juuretisest. Mul on leivad üsna ühesugused kogu aeg tulnud, kuigi korra unustasin juuretise võtta ja pidin uue tegema. |
|
Amööb Abikokk 2009-08-05 10:04:27 |
Suured tänud Pillele juuretise eest - läks ilusti käima (panin 0.5l vett) ja õhtul sõin juba isuga leiba. Täna hommikul panin juba uue taigna käima :) Gurmaan, kes loeb kaloreid on nagu prostituut, kes vaatab kella. |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2009-08-05 13:58:43 |
Amööb:
Väga tore kuulda!!! Ma hakkan ka täna taas küpsetama :)
Suured tänud Pillele juuretise eest - läks ilusti käima (panin 0.5l vett) ja õhtul sõin juba isuga leiba. Täna hommikul panin juba uue taigna käima :) |
|
Ragne Abikokk 2009-08-05 17:55:09 |
ma panen ka õhtul leiva vormidesse kerkima. Täna siis päevakorras tavaline köömnetega, siis chilli ja kolmas basiiliku-feta. Homme hommikul saab sooja leiba. | |
Kiilike Abikokk 2009-08-05 22:04:46 |
Ragne:
millal täpsemalt paned? Kas liiga kauaks ei jää vormi kerkima? Millal küpsetad? (mul kerkib max 3 tunniga vormi täis) - küsimused sellpärast et tahaks ka õhtul vormi panna ja hommikul varem küpsetada :)
ma panen ka õhtul leiva vormidesse kerkima. Täna siis päevakorras tavaline köömnetega, siis chilli ja kolmas basiiliku-feta. Homme hommikul saab sooja leiba. |
|
Ragne Abikokk 2009-08-05 23:36:40 |
Kiilike:
Just sai vormi kerkima pandud. Hommikul tõusen ca 6.30 ja siis lähevad leivad ahju. Teen nii juba päris pikka aega, Hommikul nii hea leivad lihtsalt ahju lükata ja siis hommikusöögiks neid nautida. Liialt palju nad nii ei kerki ja pikem kerkimisaeg halvasti leibadele ka ei mõju. Minu arvates leivad sellised õhulisemad kui näiteks 4 tunnise kerkimise tagajärjel, nagu tegin varasemalt.
Ragne:
millal täpsemalt paned? Kas liiga kauaks ei jää vormi kerkima? Millal küpsetad? (mul kerkib max 3 tunniga vormi täis) - küsimused sellpärast et tahaks ka õhtul vormi panna ja hommikul varem küpsetada :)ma panen ka õhtul leiva vormidesse kerkima. Täna siis päevakorras tavaline köömnetega, siis chilli ja kolmas basiiliku-feta. Homme hommikul saab sooja leiba. |
|
<< < 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 > >> |