RUKKILEIB: rukkileiva küpsetamine, sh küpsetamise aeg ja temperatuur

Seenekas
Abikokk
2009-08-06 10:49:54
Mulle meeldiks see Ragne ajakava väga, aga üleeile jäid mu leivad vormidesse kerkima pea sama kauaks ja siis ajas küll üle ääre. Viis tundi on maksimum, kolm on natuke vähe. Kas see võib sõltuda selle ruumi temperatuurist, kus leivad kerkivad? Mul on seal ilmselt üle 25 kraadi kogu aeg. Hetkel ongi mureks see, et ei saa oma aega nii täpselt plaanida ja üleääreajav leib pole tore, siis kipub küpsetamisel paadiks vajuma.
Kärt
Abikokk
2009-08-06 11:35:17
Tõusin täna korraks kell 5 üles, et taigen käima panna. Unesegaselt segasin sinna sisse ka selle leivasiirupi, millest enne rääkisin. Nüüd muretsen, kas poleks äkki pidanud panema? Et see oleks alles pärast tulnud lisada, kui taigna vormidesse kerkima panen?

Kahekesi Kalamaja köögis

Kiilike
Abikokk
2009-08-06 21:19:10
Ragne:
Kiilike:
Ragne:
ma panen ka õhtul leiva vormidesse kerkima. Täna siis päevakorras tavaline köömnetega, siis chilli ja kolmas basiiliku-feta. Homme hommikul saab sooja leiba.
millal täpsemalt paned? Kas liiga kauaks ei jää vormi kerkima? Millal küpsetad? (mul kerkib max 3 tunniga vormi täis) - küsimused sellpärast et tahaks ka õhtul vormi panna ja hommikul varem küpsetada :)
Just sai vormi kerkima pandud. Hommikul tõusen ca 6.30 ja siis lähevad leivad ahju. Teen nii juba päris pikka aega, Hommikul nii hea leivad lihtsalt ahju lükata ja siis hommikusöögiks neid nautida. Liialt palju nad nii ei kerki ja pikem kerkimisaeg halvasti leibadele ka ei mõju. Minu arvates leivad sellised õhulisemad kui näiteks 4 tunnise kerkimise tagajärjel, nagu tegin varasemalt.
Oeh, kuidas meeldiks nii teha aga mul kerkis(id) täna vorm(id) täis 2h ja ometigi oli tainast ainult poole vormini pandud. ruumi temperatuur kõigub meil 22 -24 kraadi vahel. Adonay - olen nüüdseks selle leivasiirupiga teinud kaks nädalat e 4 korda leiba ja iga kord kohe alguses lisanud - pole täheldanud suuremat erinevust varem valmistatud leibadega.

kiilikese köögikatsetused

Kärt
Abikokk
2009-08-06 21:23:16
Võtsin ka just leivad ahjust välja, tegin 5-päeva suitsulihaga. Poleks arvanud, et see liha nii soolane on, loodan, et leib liiga soolane ei tulnud :P Aga mind imestas, et selle siirupiga kerkis taigen umbes poole kiiremini. Kui 17 paiku koju jõudsin, oli tainas kausilt kaane maha löönud ja oli nii vahtus, et oioi. Vormid kerkisid ka 2,5 tunniga täis kuigi olid ainult pool vormi tainast. Ehk varsti saab maitsta, kuidas on :) Edit: Maitsesin hommikul leiva ära, õnneks ei ole üleliia soolane. Samas pole ka eriti aru saada, et seda linnast sinna sisse läks. Samas, see kogu oli üsna väike ka, et mingit olulist maitsevahet tundma peaks. Leib oli igaljuhul väga maitsev ja õhuline, läheb iga korraga aina paremaks.

Kahekesi Kalamaja köögis

Kaneelikang
Kokaõpilane
2009-08-08 20:52:42
Eile hommikul vaatasin 12 tundi seisnud juuretist ja ehmatasin..... ei mingeid mulle, pigem nagu veekiht. Kartsin, et nüüd ongi mokas. Aga kaotada polnud midagi. Segasin taigna ja lasin natuke kauem kerkida ning lõppkokkuvõttes sain normaalse leiva. Arvan, et asi oli liiga vedelas juuretises. Täna jätsin segu natuke paksema, kreemjama, hommikul näen tulemust. Õnneks on mul puhkus ja aega sellisteks katsetusteks parajalt.
Redfox
Abikokk
2009-08-08 21:19:37
mina olen oma pooltaigna (juuretise ) viimastel päävadel lihtsalt ää söönd. egä päi uus laar ja kile hakkama. a nüid teen värvilise pildiga leevä.
Ilse
Abikokk
2009-08-09 07:29:06
Mina sain siit foorumist palju inspiratsiooni ja teadmisi ka ja nüüd siis üritan selle rukkileivaga maha saada, mitu päeva olen juuretisega jantinud :) eile õhtul panin siis selle eeltaigna käärima umbes 8.30 tuleb siis tõehetk, eks näe mis sellest kõigest välja tuleb, kuigi praegu paistab see kraam seal kausis küll üsna paljulubav. aga eile õhtul küpsetasime tütrega igaksjuhuks ühe õlle-juustuleiva, nii-öelda igaks juhuks, kui meie rukkileivategu peaks siiski ebaõnnestuma

Ilse köögis

Kaneelikang
Kokaõpilane
2009-08-09 17:42:09
Pisut paksem juuretis andis täna tulemuseks mõnusa leiva. Ja küpsetustemperatuuridest sobib minu ahjus algul 10 min 250 kraadi ja siis tunnike 180 kraadi juures.
Redfox
Abikokk
2009-08-10 14:05:25
kaks korda on hajameelsusest hukka saand, nüüd keskendun ainult leivale ja katsun teha nii et ükski asi meelest ära ei lähe. Rahulikkus ja selge meel tulevad kasuks. toredat värvi seekord see tainas.
Kätrin
Abikokk
2009-08-10 14:50:52
Mina nutan krokodilli-pisaraid. Hakkasin eile leiba tegema ja juuretis hallitas :( Pean jälle algusest kasvatama hakkama. Ma olen esmasest shokist üle saanud ja hakkasin mõtlema, et seisis ta mul plastik karbis 2 nädalat ja suured hallituse tombud olid peal (auk oli ka kaane sees). Siit olen lugenud, et juuretis seisab 2 nädalat ja on vist öeldud, et tiba kauemgi. Kas asi oli mu külmkapis või võib ka juuretises endas midagi pahasti olla, et nii kiiresti hallitama läks?

Kätrini kokkamispäevik

<< 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 >>