Kärt Abikokk 2009-11-21 17:56:10 |
Aga mul on vist juuretis surnud. Panin eile käima ja kui täna vaatasin, siis ei mullitanud nii nagu peaks vaid oli selline veider kliister, all paksem osa ja peal selline pruunikas "elutu" vedelik. Ei tea, milles asi olla võiks. Panin juurestise uuesti käima, eks homme näis, mis tast saanud on. Miks juuretis niimoodi ära sureb? Koguaeg ühtemoodi leiba teinud, pole kunagi üle 10 päeva vahele jäänud :( Seisab mul ka vannistoa põrandal, kus põrandaküte, et tohiks olla ka soojuse puudust. Kusjuures, paar viimast korda pole leivad eriti hästi küpseda tahtnud ka, laisad on olnud. Maitsel pole viga muidu olnud, kuigi viimane kord jäi leib seest kergelt nätskemaks. | |
Seenekas Abikokk 2009-11-22 14:18:25 |
Ma vahel süüdistan kuufaase, halba ilma ja oma tuju. :D On tõepoolest kordi, kus leib lihtsalt otsustab teisiti käituda ja pole aru saanud, miks. Juuretisel tuleb mul ka vahel selline vastik vesi peale, aga pärast töötab jälle. Eks näis, mis täna juhtub, leivad kerkivad vormides, meil on leivategemisel pikem vahe jäänud, sattusin Leiburist mööda sõitma ja lõhnad olid nii ahvatlevad, et tõin tehasepoest üht-teist. Vormidest kasutan ma mingeid kõige odavamaid (pea igas supermarketis müüdavaid ca 27.- kr. maksvaid) vorme. Siiani on ennast paremini õigustanud, kui mu muud keeksivormid. | |
Kärt Abikokk 2009-11-22 16:51:24 |
Juuretis vist solvus mu jutu peale ja tainas kerkis täna 2 tunniga peaaegu vormist välja :P Tegelikult mõtlesin seda, et ehk hoopis asi selles, et olin viimastel kordadel lisanud taignale linajahu, peale seda keeldus leib kerkimast. Ehk asi hoopis selles, aga kes teab. | |
Redfox Abikokk 2009-11-23 08:15:53 |
novaluxis müüakse muide selliseid tillukesi kandilisi vorme mis hästi nt degusteerimisleibadele sobiks. kui tahaks igale sööjale nt sünnipäevalauas päris oma pätsikese teha. plekist u. 10 cm pikad ja 6 cm laiad vast | |
Ragne Abikokk 2009-11-26 23:38:05 |
Minu selle aasta esimene jõuleiva katsetus õnnestus 100%-selt. Peategelasteks šokolaadikommid, kookoshelbed ja amarettos ligunenud kuivatatud puuviljad. Selle retsepti võtan aluseks jõululeibade tegemisel:) | |
Pirqu Kokaõpilane 2009-11-27 14:07:52 |
Mina sain kinnitust, et hea leiva tulemuslikkusele aitab kaasa tasane rääkimine, mõtetega juuretisega olemine ja selline.... telepaartiline kahekõne. No igal juhul tegin seekord teistmoodi tundega leiba ja leib oli teistmoodi ka. Ja väga hea. | |
Ullike Abikokk 2009-11-27 14:21:08 |
Viimasel kolmel leivateol pole enam olnud selliseid apsakaid, et leib kerkib vormist välja või paneb ahjus vormist jooksu või tekib kooriku alla tühi ruum. Jõudsin järelduseni, et leib tahab ikka aega ja pühendumist. Igasugu kiirkergitused ahjus jms ei sobi talle.
Nüüd siis teen nii: tavaline 12 h eelkääritus. Seejärel taina valmistamine. Tainas valmis sõtkutud - läheb uuesti sooja kohta paariks tunniks kerkima. Siis vormipanek (ja lisandite lisamine) ja uuesti tunniks tekkide vahele.
Ja kahel viimasel korral olen vormi määrimise asemel kasutanud küpsetuspaberit - no puhtalt laiskusest :). Leivad on küll kohati külgedelt "kortsus", aga maitseomadusi see ei mõjuta ja ausalt öeldes ka visuaalne pool pole nii kole, et ei kannataks avalikkusele nädata. See-eest välja tulevad vormidest kergelt ja vormi leotamine jääb ka ära :):)
Leidsin, et selline kahes jaos kergitamine ei jäta leiba liiga kuivaks ega ka nätskeks mitte. Leib on just paras ja väga hea lõigatavusega. Varem - kui üritasin kohe tainast vormides kergitada - jäi leib selline, et lõikamisel oli kilode kaupa leivapuru laual.
Kuna olen aru saanud, et leivaküpsetajad jagunevad erinevate juuretiste-pooldajateks (vedel juuretis vs tainatükk), siis teatan, et mina kuulud taina-tüki parteisse :D Söömine on ainuke töö, mis toidab |
|
Ardo Kokaõpilane 2009-11-27 18:11:30 |
Tere leivategijatele! Olen ise nüüdseks viimase paari nädala jooksul 4 korda leiba teinud ning kogemusi järjest tuleb. Kuigi alati on ikkagi mingi ettemääramatuse tunne peal. Ostsin täna Loodusperest seda punast linnasejahu... aga nüüd tekkis küsimus, et millal seda panna? Siin oli ennist juttu 95 kraadisest veest ja ka sellest, et seda ei tohi väga palju panna. Mul on eeltainas juba pool päeva käärinud. Ning nüüd on segadus, et kas oleks pidanud linnasejahu juba alguses juuretisele lisama või võib selle lisada siis, kui ülejäänud jahu lisan? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-11-27 18:27:52 |
Ardo:
Mina olen lisanud linnasejahu supilusikatäie tainale, mis tehtud 1 liitrist veest. Lisanud käärinud eeltainale (st esmalt võtan juuretise järgmiseks korraks kõrvale ning siis lisan ülejäänud jahu, soola, suhkru, köömned, linnasejahu jne).
PS Terviseid vennale! Me istusime mitu head aastat tagasi mitu head tundi ühes Edinburghi pubis koos :)
Ostsin täna Loodusperest seda punast linnasejahu... aga nüüd tekkis küsimus, et millal seda panna? Siin oli ennist juttu 95 kraadisest veest ja ka sellest, et seda ei tohi väga palju panna. Mul on eeltainas juba pool päeva käärinud. Ning nüüd on segadus, et kas oleks pidanud linnasejahu juba alguses juuretisele lisama või võib selle lisada siis, kui ülejäänud jahu lisan? |
|
Kessu343 Abikokk 2009-11-27 20:25:54 |
Gripihooajale mõeldes tegin eile küüslaugu-tüümiani leiba. Väga hea sai, terve maja oli küüslaugu lõhna täis ja maitset oli kenasti tunda. Loodame, et nüüd tervis ka tuleb :) | |
<< < 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 > >> |