Lilyis

Postitusi: 5

Tiitel: Kokaõpilane

Viimased postitused

2011-02-25 16:12:55
Minu Isamaaline tort on selline. Kahjuks polnud käepärast küll siniseid marju, kuid maitselt oli see täiesti sünnipäevatordi vääriline. Tegemist on siis šokolaadi-apelsini tordiga, mis on kaunistatud mõnusat hapukust andvate astelpajumarjadega.
2010-07-28 23:46:25
Selle suve jooksul olen katsetanud päris mitmeid maasikakooke, kõige paremad neist on siin: Maasikataskud ehk kingitus inglitele Maasikatort Maasikašarlott Brita kook
2009-12-17 20:45:31
[1quote]kas 1,5 jahu on täiskogus, mis ühe leivateo sisse läheb? Minul on esimene hapnemise segu umbes paksema hapukoore konsistentsiga (võib olla ka vedel). Lõpptaigen on lusikaga segatav ilma suurema pingutusega (ei oska täpsemalt öelda, sest ise ka jahu kaalu järgi ei pane). Ehk ma kaldun arvama, et kui leib liiga tihke ja taheneb kiiresti, siis on liiga palju jahu. /.../ Ja kolmas asi: järsku juuretis natsa vale bakteriga. Kas said selle kellegi käest (kas tal töötas hästi)? Või tegid ise? Tean sõpra, kes on korduvalt ise teinud ja iga kord tuleb vähe isemoodi juuretis (erinevad keefirid/hapukoored, millega ta alustanud on).[/quote] 1,5 kg on jah täiskogus. Võib-olla olen tõesti veidi palju siis jahu pannud, sest minul on lusikaga lõpus seda päris raske segada. Juuretise tegin jah ise, ja olen isegi mõelnud proovida uut juuretist, et ehk tuleb parem.
2009-12-17 13:01:16
Pille:
Lilyis:
Olen ka juba päris mitmeid kordi leiba teinud, aga ikka ei tule täiesti nii välja nagu tahaks. Peamiselt on kaks probleemi: 1. leib tuleb veidi liiga hapu ja 2. muutub ruttu kõvaks ning on hästi tihke. :( Olen katsetanud igat moodi: muutnud kerkimisaega, teinud vedelamat ja paksemat tainast, lisanud rohkem suhkrut, võtnud vähem juuretist aga siiani pole suurt midagi muutunud. Ehk oskab keegi aidata?
Lilyis - mis põhiretsepti järgi Sa leiba küpsetad? Palju 1 liitri vedeliku kohta jahu võtad? Kas võtad juuretise eeltainast või lõpptainast? Mis jahu kasutad? Mis lisandeid kasutad? Kuidas küpsenud leivaga toimid? Kuidas ja kus säilitad? Seda kõike oleks vaja teada, et Su probleemide põhjust teada. Leiva hapusus on tingitud juuretise liigsest käärimisest, selle vastu aitab suhkru lisamine (palju praegu suhkrut lisad?) ja lühem eeltaina kääritamine. Soovitan osta endale Pilgrimi kirjastuse poolt välja antud väga asjaliku Koduleivaraamatu - seal on väga palju juhtnööre maitsva leiva küpsetamiseks, sh tüüpilisemad apsakad ja abinõud nende vältimiseks.
Tavaliselt teen nii, et võtan umbes poolteistliitrit vett ja poolteist kg jahu. Väga täpselt ei ole mõõtnud. Alguses lisan juuretisele vee ja osa jahust ning jätan kuskil 12-14 tunniks sooja kohta kerkima, kausi olen katnud toidukilega. Järgmisel päeval lisan ülejäänud jahu ja maitseained (suhkrut lisan umbes 1,5 dl), panen taina vormidesse ja jätan veel 5-6 tunniks käteräti alla kerkima. Juuretise olen alati lõpptainast võtnud. Kasutanud olen Veski Mati rukkijahu ja Veski Mati rukkileiva jahusegu, mõnikord olen neid koos kasutanud, teinekord jälle eraldi. Lisanditena olen siiamaani kasutanud ainult köömneid. Leiba küpsetan alguses 20 min 230 kraadises ahjus (vormid ei luba suuremat kuumust) ja siis 50-60 min veel 200 kraadises ahjus. Alati panen ahju ka veenõu. Vahel olen küpestamise lõpuosas ka otse leibadele vett pritsinud. Valmis leibadele määrin peale võid ning jätan käteräti alla jahtuma. Hiljem olen hoidnud kas küpsetuspaberi või kilekoti sees, kummagi variandiga ei püsi leib eriti pehme.
2009-12-13 19:32:23
Olen ka juba päris mitmeid kordi leiba teinud, aga ikka ei tule täiesti nii välja nagu tahaks. Peamiselt on kaks probleemi: 1. leib tuleb veidi liiga hapu ja 2. muutub ruttu kõvaks ning on hästi tihke. :( Olen katsetanud igat moodi: muutnud kerkimisaega, teinud vedelamat ja paksemat tainast, lisanud rohkem suhkrut, võtnud vähem juuretist aga siiani pole suurt midagi muutunud. Ehk oskab keegi aidata?