Kokk kollasest majast

Postitusi: 1

Tiitel: Kokaõpilane

Viimased postitused

2010-01-16 12:16:14
Annan teada, et eile sain ka mina oma esimese rukkileivaga maha. Hoovõtt selleks oli ikka väga pikk ja nagu mulle kombeks, sai ikka korralikku uurimustööd tehtud, et kuidas ja millega jne. Ka kogu leivanduse teema siin sai läbi loetud. Lõpuks siis soetasin vormid ja asusin tööle. Põhijoontes järgisin Pille retsepti, kuid olen juba ammu arusaanud, et ma ei ole võimeline retsepte täht-tähelt järgima, sest mõte ju töötab ja ikka tekib soov ise midagi muuta - täiustada. ikka vastavalt oma maitsele. Juuretise tegin ise ja hoopis nii: segasin pisikeses kaanega savinõus võrdsetes osades vee ja rukkijahu (kummatki 1 klaas) ning lisasin sortsu kodust naturaalset õunamahla. Kolm päeva lasin seista ja aeg-ajalt segasin. Ilusti vahutama ja mööda ääri ülesronima asus juba esimesel ööl :-). Juuretise kasutamisest /teost veel niipalju, et oma põhjaliku uurimstöö käigus sain kuulda vanade taluperenaiste juttu, et juuretist ei tohi võõrast perest tuua, sest siis tood teise pere mured endale koju kaasa. Võib võtta oma pere naistelt ( emalt, vanaemalt, õelt jne). Nii siis otsustasingi, et teen ise. Edasi läks vastavalt Pille retseptile. Kuna köömneid ma ei söö ( jah isegi mitte leiva sees paraku) siis need jätsin välja ja viskasin sisse peotäie päevalille seemneid. Vormides kerkis pisut üle nelja tunni ning ahju panin igaks juhuks ka veekausi. Lõpptulemus nägi ilus välja ja maitses ka täitsa leiva moodi, ainult et ka pärast jahtumist oli pisut nätske - ilmselt pean kuskil 10 minutit küpsetusajale juurde lisama. Peale tekkis ilus koorik, kuid ülejäänud kolm külge olid küll täitsa pehmed. Paar küsimust tekkis ka: 1. Valmis leibadega toimetasin ka nii, nagu Pille oma retseptis soovitab. Kas küpsetuspaberisse keeramise järel peabki paber üleni niiskeks muutuma ( no sisepind ikka kohe täitsa märjaks)? 2. Kui suure osa vormist peab tainas enne kerkimist täitma ( 1/2, 2/3) ehk siis kui palju ta tegelikult kerkima peab? Mul väike kahtlus, et ehk said vormid liiga täis ning seega ei saanud tainas ka piisavalt kerkida enne ahju minekut.