GRUUSIA KÖÖK

Ragne
Postitusi: 860
Abikokk
2010-10-28 23:30:36
Pille:
Gruusia köögist rääkides - Tallinna Keskturul on salapärane putka nr 85, kus saab hästi mõnusat ahjusooja hatšapurit ;)
Aitäh info eest Pille, Laupäeval seisan seal putka juures järjekorras:)

www.kokkama.ee

Veronika
Postitusi: 237
Abikokk
2010-10-29 09:01:33
Tiramiiiisu:
Proovisin täna hinkalisid teha nami-nami retsepti järgi, aga kurvastuseks ei tulnud midagi välja :( Tainas oli nii tihke kokku segades, et kutsusin mehe appi sõtkuma. Tema ka ei jõudnud seda üle 20 minuti teha ja konsistents oli sel ikka jube sitke, nii et osa jahu ei õnnestunud üldse taignamassi siduda. Proovisin siis veidi vett lisada, aga siis läks asi veel hoopis hulluks - tainas muutus vedelamaks ja pehmemaks, kleepuvamaks, aga kõik see mass, mis enne kivikõva oli, jäigi kivikõvana pehme taignaosa sisse. Ühesõnaga, ei tea, mida valesti tegin, aga asja sest tegemisest ei saanud. Kes on proovinud ja hinkalide tainas ilusti õnnestunud, jagage palun soovitusi!
Tegin sama retsepti järgi kevadel hinkalisid ning tulid väga head välja. Elukaaslane küll sõtkus tainast, aga seda lihtsalt tulenevalt meie tööde jaotusest :) Kahjuks enam ei mäleta, kas tegime ka midagi teistmoodi, aga hinkalid olid küll väääga head.
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2010-11-11 12:49:59

Ajakirjas MAAKODU (november 2010) on Jana Randi artikkel "Eesti lambaliha Gruusia moodi". Artikkel keskendub Tartus asuva restorani "Tbilisi" peremehele Važa Gorelašvilile, artikli lõpus on järgmised retseptid:

Küpsetatud lambakoot ehk pšauri
Hautatud lambaliha ehk tšakapuli
Šašlõkk
Karree

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2011-06-01 12:01:44
Lihtsalt mõtisklen siin omaette, et kas ja mida Toiduakadeemias läbi viidud Gruusia õhtu menüüs muuta (või siis mitte). Pühapäeval nimelt jälle vaja 15 inimesel kõht täis sööta :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

ErleS
Postitusi: 339
Abikokk
2011-06-01 13:00:23
Pille:
Lihtsalt mõtisklen siin omaette, et kas ja mida Toiduakadeemias läbi viidud Gruusia õhtu menüüs muuta (või siis mitte). Pühapäeval nimelt jälle vaja 15 inimesel kõht täis sööta :)
Äkki lisada mõni suvine tomati-kurgisalat, kus on ka mõnusat värsket koriandrit? Gruusias pakutakse seda igal sammul ja mulle väga maitses. Praegu tuleb muidugi arvestada, et tomatid-kurgid maitseksid ikka suve ja päikese järgi ning et seltskonnas olevad inimesed seda kolibakteri hirmus ikka süüa julgeksid :)
Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2011-06-04 22:21:32
Tiina:
Pille:
Tiina:
Maitseainetest ehk "yellow flower" (nii on minu purgi peal kirjas, peaks olema see maitseaine, mida nad Gruusias safrani asemel kasutavad)
Tiina, kas esimene ei võiks olla saialilleõied (ingl. k. marigold) - Goldstein mainib mitu korda, et neid kasutatakse. Mõnedes allikates räägitakse "Imereetia safranist" ehk kibeohaka (Cnicus benedictus) peenestatud õielehtedest.
Imereetia safran (safrani imeruli) on õige, nii nad ütlevad ise ka. Aga ma tõesti pole kindel, kas need kõik on üks ja sama asi. Igatahes tean, et õige safrani asemel kasutatakse seal palju just oma kohalikku asendajat, imereetia safranit. Hmm, Goldstein kirjutab, et imereetia safran on kas saialill või madal peiulill. Minu venekeelne Gruusia kokaraamat kirjutab: imereetia safran (barhatõ) on üheaastane rohttaim, mille kollaseid õielehti kasutatakse laialdaselt nii värskelt kui kuivatatult.

Ma nüüd täiesti segaduses siin. Arvasin, et imereetia safran = saialilleõied, nüüd aga väidab see venekeelne toidublogi, et ikka Бархатцы ehk ikka peiulill???

Edit: ingl. k. 'marigold' võib olla nii peiulill (Tagetes, the french marigold), mehhiko peiulill (ehk mehhiko estragon), kui ka saialill (Calendula, pot marigold), seepärast ka see suur segadus ilmselt.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Petu
Postitusi: 175
Abikokk
2011-06-06 13:52:16

Mina olen tihti vaadanud vähetuntud vürtsidega seonduvat Gernot Katzeri vürtsilehekülgedelt. Muidugi ei tunne ma Katzerit ega tea, kui tark ta on, kuid tema põhjalikkuse järgi võiks oletada, et ta on ka korrektne.

Seal kirjutatakse imereetia safrani kohta järgmist:

Yellow flowers are also used in Georgian cuisine, but these usually stem from marigold (Tagetes erecta, see also Mexican tarragon), a common ornamental elsewhere; they appear often in the spice mix khmeli-suneli (see blue fenugreek). The spice is usually sold dry and ground and is often simply referred to as "yellow flower" (q’vit’eli q’vavili [ყვითელი ყვავილი]) or "Imeretian saffron" (imeruli zaprana [იმერული ზაფრანა]). Marigold flowers have an delicate mild, sweet scent that somehow reminds to honey (but disappears on cooking), and substitution by safflower flowers is possible, though the latter have even less flavour.

http://www.facebook.com/peeter.raudvere

Pille
Postitusi: 16230
Nami-Nami peakokk
2011-06-27 09:48:48

Tiguteegi blogis on Kristel kirjutanud oma hiljutise Gruusia-reisi järel kolm pikka toiduteemalist postitust (ma olen iga postituse järel lisanud vastavad retseptiviited siinsamas Nami-Namis, kui keegi soovib järgi proovida):

Saiad-pirukad (Imereetia hatšapuri retsept Nami-Namis)

Lihatoidud (kana-satsivi retsept Nami-Namis - Kristel mainib kalkuniga varianti; safran, mida Kristel mainib, pole muidugi päris-safran, vaid Imereetia oma)

Puu- ja köögiviljad ja muu tervislik (Pähklikastmes pommu e. pommu satsivi, praetud pommuviilud ürtide ja granaatõunaseemnetega, peedisalat kreeka pähklitega e. peedi-phali, gomi maisimannapuder)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

jf
Postitusi: 33
Kokaõpilane
2011-07-10 18:24:25
Tahaks teha churchkhela't , ilmselt prooviksin seda retsepti siin. kas keegi oskaks öelda, kas see retsept on usaldusväärne, või on kellelgi pakkuda mingi parem? :)
Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2011-07-10 19:02:41
jf:
Tahaks teha churchkhela't , ilmselt prooviksin seda retsepti siin: http://www.aboutgeorgia.ge/cuisine/sweets.html?page=2 kas keegi oskaks öelda, kas see retsept on usaldusväärne, või on kellelgi pakkuda mingi parem? :)
Põhimõteliselt on selle retsepti käik õige. Aga... mina ei võtaks kunagi sellist tööd ise ette, hoolimata sellest, et tšurtšhelad on minu suured lemmikud, kuid saan neid väga harva. Esiteks on vaja korralikku naturaalselt viinamarjamahla, poe omaga ära parem katseta. Ja aega võtab see tegu ilmselt terve päeva, kui mitte kaks, ja tulemus ei ole üldsegi garanteeritud. Teisalt... oleks põnev teada, mis välja tuli :)

Gruusia köök on siiski üle kõige!

<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>