1 broilerkana
1 terve sibul
2 tk loorberilehte
mõned petersellivarred
1.5 l vett
Satsivi-kaste:3 sl õli
3 tk hakitud sibulat
250 g kreeka pähkleid
6 tk küünt küüslauku
1.5 tl jahvatatud kaneeli
0.5 tl jahvatatud nelki
1.5 tl jahvatatud koriandriseemneid
2 tl jahvatatud saialille õielehti
1 tl jahvatatud musta pipart
1 tl paprikapulbrit
1 tl kuivatatud aed-piparrohtu
0.25 tl Cayenne'i pipart
0.5-1 tl soola
3 sl valget veiniäädikat või tk õunaäädikat
kuni 1 l kanapuljongit
Pane kana potti, kalla vesi peale. Kuumuta keemiseni, koori pinnale kerkinud vaht. Siis lisa kooritud sibul, loorberilehed ja veidi soola. Keeda tasasel tulel umbes 30 minutit.
Võta kana potist välja ning aseta ahjupannile “kõhuli”. Lisa pool klaasitäit keeduleent. Küpseta 200-kraadises ahjus 20-30 minutit, kuni kana on küps.
Lase kanal veidi jahtuda, siis a) lõika umbes 10 tükiks ja laota kenasti serveerimisalusele või b) eralda kanaliha kontide küljest ja jaota kanatükid vaagnale. (Esimene on traditsioonilisem ja ehedam variant, teine on suure seltskonnaga söömiseks mugavam variant. Koolitusel kasutame viimast varianti).
Kana küpsemise ajal:
1) redutseeri (= keeda kokku) keeduleem, nii et saad ca 1 liitrit puljongit.
2) valmista satsivi-kaste:
Peenesta kreeka pähklid ja küüslauguküüned köögikombainis.
Kuumuta potis õli, lisa hakitud sibul ning prae 7-8 minutit. Lisa potti pähklisegu ning kuumuta paar minutit.
Tõsta kõik uuesti köögikombaini ning töötle peenemaks (saad jämedakoelise pasta).
Pane uuesti potti ning lisa maitseained (v.a. veiniäädikas). Kuumuta paar minutit, pähklisegu hoolega segades.
Lisa vähehaaval kuum kanaleem (7-10 dl). Keeda tasasel tulel aeg-ajalt segades umbes 20 minutit, kuni kaste veidike pakseneb.
Sega juurde veiniäädikas.
Kalla satsivi-kaste vaagnale laotud kanatükkidele ja lase jahtuda.
Serveeri toasoojalt, kaunista granaatõunaseemnete vm värvikirevaga.
Väga omamoodi ja maitsev kanaroog. Kastmega tiba mässamist on (köögikombaini-pannile-köögikombaini-pannile), aga tulemus oli igal juhul vaeva väärt!
Väga maitsev ja huvitav roog. Minu sõbrad olid väga üllatunud kui imehea see maitses, olenemata, et retsepti nähes see neile esmapilgul isuäratav ei tundunudki. Soovitan kindlasti proovida.
Väga maitsev ja huvitav roog.Sõbranna,kes on seda rooga ka mujal saanud,väitis,et see siin olevat kõige parem:)
Kana-satsivi ei tekitanud kõikehõlmavat vaimusust, et kuigi seda oli tore teha, et usu, et kordusele läheb – või noh kui, siis juhul kui teen veel kunagi midagi laiemalt Gruusia teemal.
Kana-satsivi ehk Gruusia kana kreeka pähkli kastmes
Gruusia on üks väheseid maid, kus kreeka pähklit kasutatakse köögis põhikomponendina ja igapäevaselt ning mitte vaid toitude kaunistamiseks ja maitsestamiseks. Kuulsat satsivi-kastet olla vähemalt 20 eri liiki, seda võib serveerida nii linnuliha, kala kui ka köögiviljadega.
Satsivi tuleb sõnast “tsivi” e. “külm” - soe kaste pannakse kanale ja lastakse jahtuda.
NB! Tegemist on külma ilma roaga. Soojal suvepäeval keegi külmale kanale kuuma kastet peale ei vala ning jahtuma ei jäta. Siis süüakse muid kana-pähkliroogi (katmis baže, tškmeruli)