Suvi ja jäätis käivad ikka käsikäes. Mõni suvepäev on aga nii kuum, et rammusa koorejäätise asemel tahaks midagi palju lahjemat. Maitsetu jääkuubiku limpsimisest tüdineb kiiresti, nii et varu värskeid marju või puuvilju ja proovi julgelt erinevaid Nami-Nami sorbetiretsepte!
Sorbett e. mahlajää koosneb mahlast või marjapüreest ning suhkrust ja veest keedetud siirupist. Mõnikord lisatakse maitseks ka veidi alkoholi (nagu näiteks selles ja selles retseptis).
Sorbetti saab valmistada nii jäätisemasinaga kui ka käsitsi. Jäätisemasinat kasutades toimi vastavalt kasutusjuhendile. Kui masin on lõpetanud, vala segu madalasse vormi või pulgajäätise vormidesse. Proovi näiteks sidrunisorbetti, rabarbri-maasikasorbetti, apelsinisorbetti või aprikoosisorbetti.
Käsitsi valmistamiseks vala sorbetisegu samuti madalasse vormi ning tõsta sügavkülma. Madalas laias vormis külmub jäätis kiiremini kui kitsas ja kõrges. Iga poole või tunni aja tagant (olenevalt külmumise kiirusest) vala segu külma kaussi ning vahusta mikseri või vispliga kohevaks. Seejärel vala segu tagasi madalasse vormi ja tõsta jälle sügavkülma. Toimi nii kuni jäätis on ühtlaselt külmunud. Käsitsi saab edukalt valmistada näiteks mangosorbetti, ananassi-vaarikasorbetti, rabarbrisorbetti ja hibiski-maasikasorbetti.
Võid sorbeti valvamise ja vahustamise osa ka vahele jätta, aga arvesta siis, et tulemus ei jää nii kohev, vaid pigem kõva ja täis jääkristalle. Maitse aga sellest ei muutu ja jahutamise ülesannet täidab ka selline mahlajää hästi. Vaata seda lahedat arbuusijääd!
Kui sul ei ole jäätisemasinat ega ka aega iga natukese aja tagant käsitsi vahustamiseks, lisa sorbetisegule enne külmutamist üks või kaks vahustatud munavalget. See muudab mahlajää eriti kohevaks ja õhuliseks. Munavalgetega on tehtud näiteks maitsev maasika-basiilikusorbett.
Kui selle pika jutu peale tundub sorbett siiski liiga lahja jahutajana, leiad Nami-Namist hulganisti ka rammusate koorejäätiste retsepte. Vaata lähemalt siit!
Kõik sorbetiretseptid leiad siit.
super kohe lähen tegema
See on imehea kasutasin õunu
Armastan seda retsepti ja maitses hästi pistaatsia ja laimiga!