Sügis on teadupärast kõrvitsatoitude aeg. Eestlased armastavad väga marineeritud kõrvitsat ja kõrvitsasuppi. Millised on aga teiste rahvaste armastatud kõrvitsaroad? See on igati sobiv küsimus kultuuririkkuse aastal ja vaatamegi, milliseid teiste rahvaste kõrvitsatoitude retsepte me Nami-Nami retseptikogust leiame. Kõrvits (Cucurbita) on tugevakasvuliste ronivate vartega üheaastaste rohttaimede perekond kõrvitsaliste (Cucurbitaceae) sugukonnast. Kõrvitsate perekonda kuulub ilu- ja õlitaimi, köögivilja- ja söödataimena kasvatatakse harilikku kõrvitsat (Cucurbita pepo), suureviljalist kõrvitsat (Cucurbita maxima) ja muskus- ehk muskaatkõrvitsat (Cucurbita moschata).
Kõrvitsa (Cucurbita) algne kodumaa on Kesk-Ameerikas - praeguse Mehhiko ja USA lõunaosariikide aladel hakati esimesena metsikut kõrvitsat toiduks kasvatama umbes 7000-5500 e.m.a.
Euroopasse jõudis kõrvits 16. sajandil. Varaseimad joonistused kõrvitsatest Euroopas on pärit 1542. aastal ilmunud Fuchsi De Historia Stirpium'is. Roomas Villa Farnesinast leiti kõrvitsajoonistused, mis pärit aastatest 1515-1518. Ja veelgi varasem joonistus on pärit Prantsusmaalt Tourainest leitud Grandes Heures d'Anne de Bretagne palveraamatust (u 1503-1508), illustraatoriks Jean Bourdichon (vt all). Botaanikute hinnangul on leitud pildil Cucurbita pepo subsp. texana.
2022. aastal kasvatati maailmas 23 miljonit tonni erinevaid kõrvitsaid. Kõige enam kasvatati kõrvitsaid HIinas (32%), suurkasvatajate hulka kuulusid ka Ukraina, Venemaa ja USA.
